clear

zoeken

search

8 juni: Wereld IPv6-dag

07 juni 2011

Soms ben je geneigd te gaan denken dat internet altijd werkt, dat er geen grenzen zitten aan de groei. Zo ligt het echter niet helemaal. Morgen is het Wereld IPv6-dag. Automatiseringsgids legt uit:

Rond de zomer van 2011 geeft ICANN de laatste blokken IP adressen volgens het IPv4-protocol uit. Daarna zijn slechts IPv6-adressen te krijgen voor nieuwe aansluitingen. Willen organisaties bereikbaar blijven voor deze dan snel groeiende groep IPv6-only webgebruikers, moeten zij hun systemen aanpassen. De benodigde uitbreiding komt maar zeer langzaam op gang.  De situatie is zo nijpend dat zelfs de politiek zich ermee bemoeit. De Europese Commissie lanceerde begin 2009 een plan waarmee in 2010 een kwart van alle bedrijven, instellingen en huishoudens gebruik moet maken van IPv6. Die doelstelling is niet gehaald.

Een van de redenen dat er nog weinig gebruik van wordt gemaak is dat overschakeling naar het nieuwe protocol grote investeringen vergt van Internet Service Providers. Zij moeten vrijwel hun hele infrastructuur vervangen en daar staan geen voordelen tegenover die zij hun klanten in rekening kunnen brengen. Bovendien hebben de providers voorlopig nog voldoende adressen en zijn hun directe problemen met versie 4 op te lossen.

Meer op de site van Internet Society.

@

Reageer