clear

zoeken

search

Linda de Mol, nationale bibliothecaresse

19 mei 2011

‘How do you take your Austen?’ Met een overheerlijke caffè latte en vier vriendinnen!

Je kunt van Oprah zeggen wat je wil, maar niet dat ze niet aan leesbevordering doet. Dat doet ze namelijk als geen ander. Wij arme Nederlandse drommels hebben echter geen Oprah. Wij hadden gewichtige meneren die gewichtige dingen zeiden, that’s it. Wat dat betreft is het aardig om het voorstel van Mai Spijkers, in NRC Next van 10 mei te lezen. Hij stelt voor om cougar Linda de Mol tot nationale bibliothecaresse te bombarderen. Twee citaten:

Jim Collins benoemt in Bring on the books for everybody de opmars van een nieuw soort lezer: de sociale lezer die in boekenclubs opereert, graag in boekvriendelijke omgevingen vertoeft om er een kopje koffie te drinken en boeken koppelt aan diverse andere activiteiten: het programma op tv bekijken, naar de verfilming en er met vrienden over kletsen. Deze ‘sociale’ lezer wordt in Nederlandse boekenprogramma’s stelselmatig niet aangesproken – men opereert nog steeds vanuit de ‘geniale’ en zonderlinge auteur en vanuit de ‘eenzame’ lezer. Nederlandse boekenprogramma’s overschrijden nauwelijks de grenzen tussen elite en massa.

en

Uitgever Mai Spijkers suggereerde onlangs in NRC Handelsblad een uitstekende kandidate om als Nederlandse nationale bibliothecaris op te treden, iemand die zou kunnen wat Oprah kan: Linda de Mol. Zij is een van ons, en zij zou als geen ander de liefde voor literatuur kunnen aanwakkeren bij de sociale lezers.
En Benali? Ik stel in ieder geval voor om het programma om te dopen tot: Benali Bemint Boeken, of iets in die trant, en zeg: laat hem gepassioneerd vertellen waarom hij veel van de boeken van de schrijvers houdt die hij ontmoet. Gepassioneerde liefde voor boeken werkt aanstekelijk. Benali, bring on the books for everybody!

Mooi toch? Het gehele artikel is te lezen op de dubieuze website Nieuwscollect. Wat nou, “alle activiteiten van Nieuwscollect.nl zijn per 1-1-2009 gestaakt“?

@

Attendering: Robert Krom

Reageer