clear

zoeken

search

Spooksteden: China bouwt maar alles staat leeg

17 april 2011

We wanen ons superieur maar de waarheid is natuurlijk dat we apen zijn, of mieren. Misschien is het dat superioriteitsgevoel van de mens dat mijn fascinatie voor verval, ontwrichting en vernietiging stimuleert. De natuur die meedogenloos terugslaat. Een systeem dat als een kaartenhuis instort. Een luchtbel die wordt doorgeprikt. Ik vind het allemaal even mooi.

De verlaten beschaving intrigeert ook. Het beeld van grote winkelcentra of fabrieken, ja zelfs steden, die ooit het decor voor leven en bedrijvigheid vormden, maar die nu slechts leegte bevatten: daar krijg je een vreemd soort kippenvel van. Maar wat nu te denken van leegstaande complexen die nog nooit in gebruik zijn genomen? Het schijnt dat Nederland in de toekomst zal kampen met 25% leegstand van alle kantoorruimte, maar een groot deel daarvan is in ieder geval nog in gebruik geweest. Schakelen we over naar China, dan zien we iets anders. Om de economie maar draaiende te houden laat de overheid daar complete wijken vol appartementen en winkelcomplexen bouwen, die niemand bewoont of bezoekt, omdat het onbetaalbaar is. In het land zouden 64 miljoen appartementen leeg staan, om die reden.

Over kaartenhuizen gesproken.

Gerelateerd:
Dead Malls: de vreemde schoonheid van verlaten winkelcentra
Detroit, stad in verval
Tegenlicht: California Dreaming
Vijf jaar na Katrina: leven in een huis dat geen thuis is
Als sneeuw voor de zon: verdwenen boekwinkels

@

2 Reacties

  1. Paul Voors schreef:

    China blijft verbazen. De 'spooksteden' komen regelmatig in 'westerse' actualiteiten programma's aan bod. Binnen onze 'westerse' opvattingen moet de zeepbel een keer uit elkaar spatten.
    Maar binnen de Chinese dictatuur weet je het nooit. Men kan zomaar besluiten de huren / prijzen te verlagen tot een aanvaardbaar niveau en vervolgens de bevolking dwingen in de huizen te gaan wonen. Of ze breken de boel gewoon weer af..
    Maar het blijft wel een boeiend schouwspel om te volgen. Het kan zo niet doorgaan, dat is wel duidelijk, maar wat het antwoord is van het 'Chinese wonder' is ongewis..

  2. @Paul: helemaal waar. Het valt niet mee om te bevatten wat daar allemaal gebeurt. Je vergeet aldoor hoe groot het land is, wat de staat voor ogen heeft, enz. Maar wat je zegt: boeiend om te volgen. Het lijkt wel of ze daar alle fouten (en goede dingen) van het Westen nog eens dunnetjes overdoen, maar dan tig keer zo snel.

Reageer