clear

zoeken

search

Lief Foursquare, ik maak het toch maar uit

16 november 2010

Het is nog niet zo eenvoudig, om vast te stellen of alweer een nieuwe internettoepassing of website meerwaarde biedt. Het heeft iets tegenstrijdigs, om steeds opnieuw tijd te investeren in het verkennen van toepassingen die je op langere termijn mogelijk tijdsbesparing of gemak op zullen leveren.
Toepassingen die ook nog game-elementen in zich meedragen krijgen te maken met een aanvullende beoordelingsfactor: hoe leuk zijn die elementen en vooral hoe lang blijven ze leuk?

Foursquare is zo’n toepassing. In februari gaf ik deze ‘locatiegebaseerde dienst’ het nadeel van de twijfel, in juni kwam ik daar op terug. Ik gaf me er aan over, en logde, met mijn telefoon, dagelijks in, consequent. Als ik ervoor kies om zoiets te doen, doe ik het meestal vrij fanatiek. Foursquare was om een aantal redenen interessant:

  • het verkennen van de mogelijkheden van locatiegebaseerde diensten voor de toekomst (een toekomst die volgens mij en anderen behoorlijk rooskleurig is)
  • bijdragen aan het op de kaart zetten van talloze lokale en regionale bedrijven, plaatsen en straten
  • het spelelement: badges verdienen en burgemeester zijn van allerlei onbeduidende plekjes
  • het mogelijk gebruik kunnen maken van aanbiedingen (Specials) die via Foursquare worden aangeboden
  • het verkennen van de mogelijkheden van gezamenlijk inloggen op grotere locaties of tijdens evenementen: kom je daardoor in contact met wildvreemden?
Welnu: het spelelement is weg. Daarvoor zijn er te weinig gebruikers en bovendien geeft Foursquare nauwelijks nieuwe badges uit. Aan die rare burgemeesterschappen is weinig eer te behalen. No fun. Het aantal specials is nog zeer gering, zeker in Zeeland. In de Randstad zie je ze vaker opduiken, maar daar ben ik niet dagelijks. De plaatsen waar ik wel regelmatig kom heb ik inmiddels wel toegevoegd. Daar haal je ook al geen bevrediging meer uit.
Kort samengevat: Foursquare kost me alleen maar tijd. En ook al komt dat dagelijks neer op niet veel meer dan vijf minuten: ik zet het programma in de ijskast voor later. Misschien ga ik het dan alsnog een keer gebruiken, maar het kan ook zijn dat ik er definitief afscheid van neem. We zullen zien.
Feit is dat ik niet de enige ben. Foursquare heeft inmiddels meer dan vier miljoen gebruikers, maar het gebruik neemt wel af. Als het bedrijf (en alle concurrenten) daar niets aan doen, zou de toekomst wel eens een stuk minder rooskleurig kunnen worden.
De Playboy-app verkennen maar dan?
@

4 Reacties

  1. Mark schreef:

    Ik heb het nooit gebruikt omdat het me nooit aangesproken heeft. En omdat ik geen mobiel internet heb. Maar wat er wel interessant aan is is dat je kan zien wie er op dat moment ook op dezelfde plek is als jij. Alleen dat spelelement heb ik nooit gesnapt, wat is het nut daarvan en waarom moet je ergens burgemeester van zijn? Is het niet leuker als iedereen hetzelfde is?

  2. @Mark: Tja, dat is ook een beetje een vreemd spelletje. Dat is leuk om te doen met mensen die ook vaak ergens komen. De trouwste bezoeker is dan de burgemeester (die kun je als kroeg dan weer belonen ofzo) en anderen proberen dat in te halen.

    Maar burgemeester zijn van het bushokje ergens in je dorp, daar is inderdaad niet zoveel aan 🙂

  3. Mark schreef:

    Heb gister ook de "verkering" uit gemaakt. Na ruim een half jaar zie ik het nut er ook niet meer van in.

    Nu zag ik dat je nog wel op feestje zit. Wat is daar zo anders aan?

  4. Hoi Mark,

    Feest.je heb ik een paar weken geleden aangemaakt, omdat we via die tool moesten bevestigen voor een tweetup in de bios. Ik doe er voor de rest niets mee.

Reageer