clear

zoeken

search

Boeken haten

25 november 2010

Join a group of inteligent jazz-loving wine-drinking technology-avoiding book-lovers and tell them the following: “I hate reading books. I just don’t see the point. In fact, I don’t understand where people find time to read. And why should you do it anyway? What do you get out of it? Nah, I’m skipping the whole book-reading hype.” Saying something like that will certainly make you a social outcast right away. You just can’t say something like that. Books are beautiful, full of knowledge and entertainment. Books are holy.

So why is it perfectly fine for that same group of people to mock the Internet? Why is it okay, when you are above a certain age, to be so dismissive about blogs, Twitter and Facebook?
I don’t go around claiming that I suffer from information overload when I enter a library? Or that reading magazines is a waste of time? Then why is it just fine to ignore the biggest source of information the world has ever seen?

I just don’t get it when intelligent people think it is okay to be so dismissive about new technology. The next time someone is telling me they don’t like the web or don’t see the point in Twitter I’m going to tell them that books are a waste of time. And then I’m going to smack them over the head with one.

Bron: The Next Web

Waarom dit citaat? Omdat ik zo’n joker ben die de ene keer, tegenover eenkennige webadepten, het goede van boeken verdedig en de andere keer aan webmijdende boekenliefhebbers probeer uit te leggen wat er nu zo geweldig is aan internet.

Waarom doe ik dat in vredesnaam? Misschien wel omdat ik vind dat informatie kont schopt, in welke verschijningsvorm dan ook. Het vergroot je kennis namelijk.

Auteur Boris heeft best een goed punt: sommige boekenliefhebbers zijn verrukt, als ze een grote bibliotheek betreden. “Geweldig! Meer dan 700.000 banden! Wat een rijkdom!” Maar geconfronteerd met de veel grotere biblotheek die internet feitelijk is, denken zij er opeens heel anders over.

Dat is best gek.

Gerelateerd:
Meer dan genoeg
Met weemoed denk ik aan de leeszaal
Bibliotheken en luiheid
Wat scholieren vinden van bibliotheken en zoekmachines
De Google Generatie is een mythe: een onderzoek naar het informatiegedrag van de toekomst

@

10 Reacties

  1. JoG schreef:

    Mooi opgemerkt en -schreven door Boris ! Inderdaad, 'best gek' ! Materie is wel 'een beetje' tastbaarder en daarom 'echter' voor veel mensen. Verder weet ik dat het zien, rondkijken en ruiken heel iets anders is dan naar een scherm kijken. Beleving… Allemaal menselijke psychologie, wellicht gaat het veel minder over de inhoud dan jij denkt. Maar bijvoorbeeld ook over hebben, zien, ruiken en voelen.

  2. Jeroen Clemens schreef:

    geweldige vergelijking, Edwin. Ga ik ook eens toepassen. Waar mijn leesvaardigheid tekort schiet is bij de zin " omdat ik vind dat informatie kont schopt". 😉

  3. Ton de Kruyff schreef:

    Ik heb het nu een paar maal gelezen. En er is iets met het stuk. Misschien geeft het ergens, ver weg, wel een antwoord op dat blogje van Marc Deckers. Al snap ik nog niet zo goed hoe.
    (Fijn vaag Ton)
    Het "aardige" is denk ik dat je het stuk ook precies de andere kant op kunt schrijven. Dan noem je het "internet haten". En zo graaft elke kant z'n eigen loopgraaf.

  4. Anoniem schreef:

    Komaan. Is het echt zo gek dat mensen het internet (nog) niet accepteert naast het alheilige boek?

    Pas op, ik keur het niet goed, maar het is toch het verhaal van alle dag.Al dat nieuw is wordt neer gesabeld. Hoeveel mensen zaten er te zeiken toen de eerste gsm's op de markt kwamen…

    Aan de andere kant, als ik als niet twitteraar om de 3 minuten een boek op tafel zou leggen en even een bladzijde lees terwijl ik in gesprek ben met mensen, wedden dat men dan wel durft te mekkeren over het feit dat ik een ongeintreseerde gesprekspartner ben?
    Dat gebeurt bij iemand die om de minuut twittert al niet eens meer.

    1-1 zeg ik.

    Mensen zijn gehek.

    len

  5. Arda schreef:

    En al die informatie die je vergaard hebt, uit boeken én van internet, hoe anders leef je daardoor? Is een beter geïnformeerd mens ook een beter mens? Laten we zeggen: je hebt kunnen lezen hoe vervuilend en dieronvriendelijk de 'vleesindustrie' is, maar eet je er een biefstukje minder om? Ik geef maar een voorbeeld. We weten dat men elders op de wereld honger heeft, wat doen we er vervolgens tegen? Ik vrij weinig moet ik bekennen. Daarom kun je het volgens mij net zo goed niet weten en lekker romans lezen. Of gaan wandelen. Dan zie je nog 's wat van de natuur…
    Ik weet dat dit een beetje eenzijdig is, maar dat riep je stukje op 😉

  6. Luud schreef:

    Volgens mij is het ook domweg zo dat veel mensen het digitale nog niet als integraal deel van hun leven beschouwen terwijl ze ongemerkt er steeds dieper in raken.
    Het probleem ligt ook niet zozeer in de huidige, lezende generatie, maar bij de generatie die digitaal echt als enige informatiebron beschouwd.
    En boeken zullen er nog heel lang blijven, misschien wel altijd.

    Maar denk je echt, op de wat langere termijn, dat we in 100 bibliotheken 100 keer hetzelfde boek blijven bewaren? Hooputnie.

    Distrobutie is nog het knelpunt. Hoe vaak den kik niet: waarom kan ik nu terwijl ik naar dit programma op tv kijk niet even bij wikipedia langs, of mijn e-mail checkken, of mijn twitter timeline in de gaten houden zonder weer een apart apparaat op mijn schoot te leggen.
    En dat gaat er allemaal komen, en we raken er aan gewend en voor je het weet lees je een boek op je plasmascherm terwijl de rest naar de laatste film van Paul Verhoeven kijkt. En het kan nog gekker, maar dat mogen anderen bedenken.

    Zeg nou zelf, met die huizebnprijzen van tegenworodig: wie wil er straks nog een huisbibliotheek?
    No Space and still reading online.

    Het komt er aan. Onherroepelijk.

  7. JoG schreef:

    Gedachte naar aanleiding van Luud's distributie-vraag, ga boeken streamen zoals Zediva met DVD's gaat doen, ik las het net op Tweakers: 'Start-up streamt nieuwste filmreleases vanaf fysieke dvd-spelers'.

    Kortom, breng, in het begin een deel en later de meeste, aankopen onder op één plek, digitaliseer die (indien nodig) en distribueer digitaal, leen ook 'e-bookreaders'/ 'pad's / tablets uit of geef die in bruikleen en 'voilà'.

  8. @Allen: bedankt voor de reacties. Duidelijk is dat er van alles 'aan de hand is' en dat wij mensen geneigd zijn het altijd op onze eigen referentiekaders te betrekken, dat maakt het onderwerp ook zo interessant.

    @Jog: emotie blijft volgens mij de belangrijkste, altijd.

    @Jeroen: ik moet altijd lachen om vertalingen van Engelse uitdrukkingen en neem ze te pas en te onpas over. Sorry m8 🙂

    @Ton: polarisering is hartstikke hip. Maar zonder dollen: soms stug je punt maken maakt dingen los. Vind ik altijd een mooie.

    @Len: je hebt helemaal gelijk. De wereld is een luddiet in de kern. Omdat we zo houden van wat we kennen, mezelf incluis. "One day we'll look back and laugh" zong Minor Threat dan…

    @Arda: de eenzijdigheid was inderdaad juist de kern van het stukje. Als ik potjankaatje al die informatie niet had gehad was ik een compleet ander mens geweest. Het heeft me niet beter gemaakt…het heeft me gevormd…samen met de interactie met andere menschenkinderen…en vooruit: de boompies en beesies.

    Maar niets vertelt ons hoe we het moeten doen toch? Dat voelen we…dat doen we. Met al onze beperkingen en/of wijsheden.

    @Luud: het komt er inderdaad aan. Sterker nog. In grote delen is het er al. We maken deel uit van een geschiedenis die sneller rondtolt dan menig geschiedenis ervoor 🙂

    @jog: er wordt aan gewerkt. Geloof ik. Hoop ik. Dat soort dingen ^^

  9. Festina Lente schreef:

    Elk medium heeft toch zijn voordeel? Internet z'n snelheid en beschikbaarheid en het boek z'n charme en bewezen bewaarbaarheid (wat van het digitale/internet nog maar bewezen moet worden). Prima als dat naast elkaar bestaat toch?

  10. @Festina: lijkt mij ook!

Reageer