clear

zoeken

search

Universiteitsexperiment: een week lang geen sociale media

11 september 2010

Voor het toestaan of benutten van sociale media binnen het onderwijs bestaan verschillende scenario’s. De ene docent geeft studenten studiepunten als zij Wikipedia gebruiken voor hun onderzoek, de andere kent juist punten toe als studenten zich een semester lang afzijdig houden van Facebook. Weer een ander gebruikt sociale media gewoon. Het is allemaal mogelijk in de informatiesamenleving anno 2010.

Maar dan dit verhaal. De rector van de faculteit Wetenschap en Techniek van de Universiteit van Harissburg (VS) heeft besloten een experiment uit te voeren met sociale media. Hij is van plan om gedurende een week de stekker te trekken uit sociale media als Twitter en Facebook, dat wil zeggen: zowel studenten als personeel krijgen een week lang geen toegang tot die netwerken als zij zich op de campus bevinden.

Ik vind het een even interessant als zinloos experiment. Het is goed om te weten hoe mensen reageren, als ze hun vertrouwde platformen niet meer kunnen gebruiken, maar aan de andere kant: wat schiet je er nu mee op? Ik kan me goed vinden in de woorden van Michael Stephens, die mij attendeerde op het artikel:

I agree with commenters above: how about a week without phone service so faculty would have to walk across campus to chat with a colleague or ask a question. Or shut down access to library databases for a week and rely on the library’s print collection for resources.

I’m much more interested in the connected campus concept – how are educational institutions embracing emerging tech to extend their mission. A million times more interesting to study those possibilities/drawbacks/unforeseen consequences than “to evaluate the extent to which social media are woven into the professional and personal lives of the people on the Harrisburg campus” by turning everything off.

Waarom dan inderdaad ook niet een weekje zonder telefoon, of zonder de digitale bibliotheek? Het zou minstens even interessant zijn om te kijken wat er dan gebeurt. Zouden alle vragen nog steeds beantwoord kunnen worden? Zouden er weer veel meer vragen gesteld worden?

Maar nog interessanter is het om de mogelijkheden van sociale netwerken te onderzoeken. Ik hoor nu van eerstejaars studenten dat ze wel een laptop mogen meenemen naar school, maar geen aantekeningen mogen maken op kleine mobiele apparatuur. Je zou eens gaan zitten sms’en of twitteren zeg. Het bewijst maar weer eens dat er nog een lange weg is te gaan, voordat moderne communicatiemiddelen overal geaccepteerd zijn.

@

Reageer