clear

zoeken

search

Krantenbankvervalsing

13 augustus 2010

Er was deze week -terecht- veel ophef over het feit dat het Ministerie van Justitie zich heeft uitgesproken tegen de opname van nazistische kranten uit de Tweede Wereldoorlog in de Krantenbank van de Koninklijke Bibliotheek. Ik las dit bericht het eerst op het weblog van mijn oud-docent Jos van Dijk, later ook op GeenStijl en bij InformatieProfessional.

Zoals veel mensen vind ik het onbegrijpelijk dat het Ministerie de KB feitelijk vraagt om een deel van de Nederlandse Geschiedenis niet op internet te publiceren. Hoe kunnen de generaties van nu dan nog leren van de fouten van het verleden? Het riekt naar censuur. Zullen we die kranten dan maar niet gewoon verbranden, zoals men dat vroeger met boeken deed?

Ik besloot vanmiddag eens te kijken of de Krantenbank nu ook al dubieuze teksten bevat. Nederland heeft immers een verleden waar veel bloed aan kleeft. Ik zocht op termen als ‘negers’, ‘joden’, ‘wij blanken’, enzovoort. Ik vond in een uur tijd veel opmerkelijke artikelen maar echt aanstootgevende zaten daar niet tussen. Hoewel. Je kunt je afvragen of een passage als hieronder, uit Het nieuws van den dag voor Nederlands-Indië, vandaag de dag nog gepubliceerd zou worden in een krant:

Er gaat een geweld van belang uit van die smerige koelies, die we zoo even enkel maar vies vonden; het zet onweerstaanbaar op — de regelmatig kloppende hamers slaan er de maat bij.
Vandaag verschijnen ze op zijn gunstigst; hun vlijt krijgt een plastisch relief naast die luibakkende inlanders. Die liggen in de koele schaduw, languit tegen den grond, of ze nooit meer zullen opstaan. Ze vinden het genoeg voor vandaag; vanavond zullen ze niet sterven van honger, hun armzalig loon hebben ze binnen. Door ze te betalen per eenheid denkt ge hun hebzucht te prikkelen. Waren ze maar hebzuchtig en belust op geld; maar ze hebben immers geen zucht —is het de zon die dit ras zoo slap en willoos heeft gestoofd?

Ze liggen tegen den grond tusschen slapen en waken; ze konden de hoogste mogelijkheid in zake menschelijke verslapping voorstellen — geen pees, die gespannen is aan hun loome lijven. Gij zoudt ze graag aan het werk trappen en…. straks dubbel betalen naar verdienste. Maar dat mag niet; we staan in het teeken der zachtheid; de inlander wordt geleid met poezelige hand, als een kindje dat loopen leert. De heele voorstelling, dat werken aan dezen brug in den genadeloozen middaggloed is maar ‘n klein beeld van ‘n groote werking. Drie Mongolen en een twintig Maleiers voeren het op — maar, al speelt de een zoo min komedie in zijn bittere werken als de ander in zijn lamme luieren, toch is het sprekend genoeg.

Gerelateerd:
Ambitie! Koninklijke Bibliotheek gaat alle Nederlande publicaties na 1470 scannen
De moeder aller krantenbanken
Een wrede moord in Middelburg
Ook gedigitaliseerd in Archive.org: schoolboekjes uit het Duitsland onder Hitler
Hitler’s Mein Kampf: de uitgave voor vrienden van de Nazi-elite

@

8 Reacties

  1. wereldvansofie schreef:

    Je zou het zelfs als een compliment kunnen zien:
    "Waren ze maar hebzuchtig en belust op geld; maar ze hebben immers geen zucht"
    Overigens prachtig rijk taalgebruik.

    En al word het niet meer zo in kranten geschreven, gedacht wordt het wel.

  2. De taal is inderdaad fraai. Alliteraties als 'lam luieren' doen je toch een beetje grijnzen.

    Toch wel interessant om te zien wat vroeger wel kon en nu niet meer, en vice versa. Leer je veel van denk ik.

  3. Robert schreef:

    Geheel offtopic (maar het is vrijdag, ik wil nog niet direct aan het werk en ik moest er aan denken), maar wel te maken met censuur en Krantenbank.

    Enige tijd geleden is die andere Krantenbank van de KB gehacked door een Turkse groepering. Nadat ik een screenshot had geplaatst (en braaf LexisNexis had geïnformeerd), stuurde ik ook een e-mail naar NEDBIB. Bleek dat er censtuur op NEDBIB zit en het bericht nooit werd geplaatst…
    //www.masked-fly-productions.nl/lexisnexis-gehacked.png

  4. Huh, censuur op Nedbib-L? Gaat dat met mailtjes naar de lijst niet via een spamfilter o.i.d.? Zou ik anders wel vreemd vinden. Het is alleen maar een attendering/waarschuwing toch?

    Wel opmerkelijk, dat een databases een deface krijgt. Dat lees je niet zo vaak…..

  5. Robert schreef:

    Nee helaas, sinds enkele maanden worden berichten beoordeeld voordat ze geplaatst worden. Ik heb geen idee waarom mijn bericht niet werd geplaatst, maar hij heeft het in ieder geval nooit gehaald bij Nedbib-L.

    Die deface vond ik ook opmerkelijk. Waarschijnlijk maakt LexisNexis van een bepaald pakket gebruik wat makkelijk te hacken is. Je zag zoiets een tijd geleden ook met sites die met Joomla waren opgezet.

    Ik vond het ook wel verrassend dat LexisNexis het die ochtend nog niet was opgevallen. Ik werd zelfs een beetje afgescheept. Ze wilden al bijna ophangen toen ik vertelde dat er een politieke boodschap tegen Israël stond. Toen was er meer belangstelling 😉

  6. Dat maakt het verhaal alleen maar merkwaardiger.

    Wel netjes dat je LexisNexis op de hoogte hebt gebracht…

  7. Robert schreef:

    Het leek mij zelf ook niet fijn als ik bij een organisatie werkte die zoiets overkwam.

    En daarnaast had ik ook nog een eigen belang, ik had die ochtend dringend een bepaald artikel nodig… 😉

Reageer