clear

zoeken

search

Zoekluiheid

28 juli 2010

De informatiespecialist die rapporten over zoek- en internetgedrag al een paar jaar volgt weet het al lang: veel mensen zoeken oppervlakkig en staan nauwelijks stil bij de betrouwbaarheid van bronnen die hoog eindigen in de zoekresulaten van zoekmachines. Heel kort door de bocht kun je zeggen dat ongeveer 90 % van de mensen zoekt met Google en niet veel verder kijkt dan de eerste tien zoekresultaten. De zoekresultaten ‘boven de vouw’ (de eerste vijf) winnen het daarbij ruimschoots van de resultaten ‘onder die vouw’.

Opvoeders, docenten en, ja, bibliothecarissen, moeten dit verschijnsel veel serieuzer nemen en kinderen confronteren met de gevaren ervan. Vloeibare intelligentie is alleen interessant als je de juiste bronnen weet op te duikelen.

Er kwamen recentelijk weer een paar interessante (en soms tegenstrijdige) berichten over dit onderwerp voorbij:

Niets nieuws onder de zon wellicht, maar het blijft een thema om op te hameren. Waarvan akte.
Gerelateerd:
@

6 Reacties

  1. Stel ik was opvoeder, docent of bibliothecaris, hoe leerde ik kinderen dan waar ze op moeten letten bij het beoordelen van wat ze aan informatie opduikelen? Wat adviseer je?

  2. Dat hangt een beetje van de persoon af, en van het bestaande kennisniveau. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met sites als webdetective.nl of mediawijzer.net, maar ook met internetbootcamp.nl en //www.tilt.ihol.nl (zie ook //www.edwinmijnsbergen.nl/2009/12/internet-boot-camp-nooit-meer-vragen.html eventueel) en //www.medialessen.nl/lessen/onderwerp/informatievaardigheden

    Daarnaast heb je ook nog allerlei Engelstalige sites, documenten en boeken over dit onderwerp. Vergeet ook niet de vakliteratuur, zoals de modules van GO Opleidingen, of de syllabi van de IDM-opleidingen.

    Sorry overigens dat de links in deze reactie niet actief zijn. De extensie doet het niet meer en ik ben simpelweg te lui om steeds de html-code bij de links in te typen 🙂

  3. wereldvansofie schreef:

    Bedoel je dat grease monkey foetsie is?
    Ik ben hem in ieder geval kwijt en te lui om terug te zoeken naar jouw uitleg hierover.

    Voor Schrijver: De Google code van Henk van Ess is ook een handig hulpje.

  4. Ja, de nieuwe versie van Firefox heeft 'm niet meegenomen. Daarnaast is het zo dat ik met Chrome werk nu, daar is die extensie helaas niet voor beschikbaar. Jammer, want het was een gemakstoepassing van jewelste!

  5. @Edwin en WvS,
    Dank voor jullie (al dan niet aanklikbare) links. Ik zal er naar kijken. Maar ik ben wel blij dat ik geen opvoeder, docent of bibliothecaris-die-hier-mee-te-maken-heeft ben, want ik vrees dat mijn beoordelingsvermogen flink tekort zal schieten.

  6. @schrijver: ik zou wel eens willen weten hoeveel ouders hier echt mee aan de slag gaan. Het stukje op mediawijzer is wel al een beetje een indicatie. Ouders zowel als kinderen concluderen denk ik al vrij snel dat de stand van zaken wel ok is, vermoedelijk.

Reageer