clear

zoeken

search

Waarom je op het werk niet kunt werken

10 april 2010

Hoewel er steeds meer bedrijven zijn die een of meer telewerkers in dienst hebben (zie pagina 119 van het rapport (PDF) De digitale Economie 2008) moet je toch vaststellen dat thuiswerken nog lang geen gemeengoed is in Nederland. Als het slecht weer is zijn medewerkers nog wel bereid om thuis aan de slag te gaan maar als het even kan zoeken de meeste mensen toch liever de interactie met collega’s op. Face to face-interactie welteverstaan. Ook werkgevers zijn vaak nog huiverig om thuiswerk toe te staan, zij lijken vooral bevreesd te zijn voor ‘arboclaims’ en de aantasting van controlemogelijkheden.

Ik verwonder me hier altijd een beetje over. Ik onderken dat het belangrijk is dat je van tijd tot tijd ‘contact in het eggie’ hebt, met de mensen met wie je moet werken, maar als webadept ben ik er van overtuigd dat je veel productiever bent als je rustig thuis kunt werken en niet doorlopend gestoord wordt door collega’s die zitten te bellen of te overleggen, die ongevraagd je kantoor binnenwandelen of je simpelweg betrekken in hun werkweerzin van die dag. Als je werkomgeving thuis voldoende rust biedt (geen krijsende kinderen en meer van dat fraais) en als je beschikt over een goede internetverbinding en een webcam, kun je, mijns inziens, alles doen wat je ook op kantoor kunt doen. Via Skype of Gmail Video Chat kun je eenvoudig virtueel aanschuiven bij vergaderingen en effectief overleggen. Via Twitter en andere netwerken kun je snel communiceren met iedereen die er voor jou toe doet (hoewel dat voor sommige mensen ook weer gevaren met zich meebrengt), via platformen als Google Docs kun je probleemloos documenten uitwisselen en samen bewerken. Als je dat goed inricht en faciliteert kan een land miljoenen besparen op onnodig fileleed, heen en weer lopen met papieren, zinloos overleg, enz.

Maar zo eenvoudig is het dus niet. Mensen lijken niet te vertrouwen op hun eigen werkdiscipline of die van hun medewerkers. Waar dat idee nu precies vandaan komt durf ik niet te zeggen, maar het is een factor van belang. Duidelijk is in ieder geval dat de meeste mensen sociale dieren zijn die contact via sociale netwerken niet beschouwen als volwaardig alternatief voor contact in het analoge leven. Vaak is het ook geen volwaardig alternatief maar als het gaat om werk en kennis delen is het -wat mij betreft- toch wel een heel goed én interessant alternatief.

In bovenstaande video legt Jason Fried (37signals) nog eens uit hoe het werken op een kantoor je productiviteit negatief beïnvloedt.

Gerelateerd:
De luiheidssfeer verlaten en je laten stimuleren door wanorde
Over raamambtenaren en grijs verzuim
Paarse Krokodil: telewerken bibliotheekmedewerkers ook?
Met plezier naar kantoor, met plezier op kantoor

@

Attendering: Why you can’t work at work

12 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    Mijn werk (collecties maken) kan ik nu eenmaal niet thuis doen, maar een werkdag waarop al mijn collega's vrij zijn bevalt me altijd prima. Ik zal dus wel niet bij die meeste mensen die sociale dieren zijn horen. (Er zijn neem ik aan ook niet-sociale dieren.)
    En wat zo leuk is aan naar je werk gaan: je kunt onderweg lezen. Maar dan moet je wel ver genoeg weg wonen natuurlijk 😉

  2. Maar het mooie van thuis is: daar kun je ook lezen. En dan kun je zo dichtbij wonen als je maar wilt 🙂

  3. schrijverdezes schreef:

    Da's nou gek, maar thuis lezen lukt mij nauwelijks (behalve in bed). In de trein gaat het veel beter. Ik moet dus wel ver weg werken 😉 (Of vroeger naar bed gaan.)

    Zag je trouwens dat je aantal reacties op 0 blijft staan (althans hier)? Doet Blogger weer moeilijk?

  4. @Schrijver: dat is voor iedereen weer anders inderdaad. Ik kom ook niet meer zo vaak toe aan lezen op de bank of aan tafel.

    De tellers van de comments zijn nog steeds van slag ja. Ik hoop maar dat het een gevolg is van het terughalen van de oude reacties 🙂

  5. schrijverdezes schreef:

    Hé, heb je ze weer terug? Was me nog niet opgevallen. Da's fijn voor je! Anders wordt het verleden zo eenzijdig hè 😉

    Maar ik zag het net ook elders: wel een reactie, maar de teller op 0. Dus het ligt niet aan jou.

  6. Nee nog niet, maar ik hoop dat dat binnenkort wel gebeurt….

  7. schrijverdezes schreef:

    Dat hoop ik dan ook voor je! Hoop doet leven nietwaar…

  8. Festina Lente schreef:

    Ik vind werken op kantoor wel productief. Misschien ligt het wel aan de collega's die je hebt??
    Maar 1 dag in de week thuiswerken zou ik dan weer wel tof vinden.

  9. Natalie schreef:

    Volgens mij onderbelicht je hier de rol die werkgevers spelen bij het thuiswerken; er zijn er toch nog heel veel die het niet vertrouwen!

    En verder: de techniek laat het soms ook afweten. Dat noemen ze (bij ons) dan 'noodzakelijk hoog beveiligingsniveau', dat je niet thuis je werkmail en documenten kunt bekijken. Het maakt dan ook niet uit dat je bereid bent in je vrije tijd je mail even te scannen zodat je op maandagochtend niet overladen wordt. Beleid is beleid.

  10. @Festina: dat denk ik wel ja. Als je bijvoorbeeld in een team werkt met gelijkgestemden, die werken aan dezelfde doelen, in stilte kunnen werken en ook nog prettig zijn in de omgang…dan is de urgentie wellicht een stuk kleiner…

    @Nathalie: daar heb je inderdaad gelijk in. De terughoudendheid is groot en technisch wordt het lang niet altijd goed gefaciliteerd. Vanwege dat laatste vind ik het ook helemaal niet vreemd dat steeds meer mensen met externe software of the cloud gaan werken. De wens om te controleren of te beperken leidt er vaak toe dat mensen omwegen gaan zoeken.

  11. Nils Geylen schreef:

    […]of [collega's die je] je simpelweg betrekken in hun werkweerzin van die dag.

    Daar wringt het schoentje: thuis- en webwwerken is er voor mensen die hun baan graag en goed doen. Voor de meesten (en ik spreek me er niet over uit hoe dat dan komt) is dat gewoon niet het geval.

    Vergeet ook niet dat vakbonden er ook niet happig op zijn: je moest maar eens langer werken dan strikt noodzakelijk.

  12. Daar zeg je zo wat Nils. Het is zeker een factor. Dat vakbonden hier ook negatieve invloed op zouden kunnen hebben had ik zelf nog niet bedacht. Zij zouden zich dan beter hard kunnen maken voor goede regelingen. Ga nog eens kijken hoe ze daar precies tegenover staan…

Reageer