clear

zoeken

search

Voorbereid zijn op het geweld van de mobiele wolk

11 maart 2010



In 2008 vroeg ik me af hoe Cloud Computing zich zou ontwikkelen. Ik durfde toen nog niet te voorspellen dat ik er zoveel gebruik van zou maken als nu. Natuurlijk gebruik ik ook nog wel toepassingen op de pc of laptop maar de meeste dingen die ik tegenwoordig digitaal doe, doe ik in de wolk.

Ik merk ook dat ik veel minder geduld heb dan voorheen, met desktopapplicaties. Zo bracht een verwijzing  me vanochtend op het spoor van het programma The Archivist, een tool om je tweets mee te archiveren. Het programma zag er goed uit maar bleef bij de installatie vragen om een nieuwe versie van .NET. De installatie van die software liep echter steeds vast. Na twee pogingen vond ik het al mooi geweest en klikte ik me een weg naar de webtoepassing Twitter Backup. Waarom zou je voortmodderen?

Maar het is niet alleen de wolk die desktopcomputing bedreigt; de genadeslag zal worden toegebracht door mobiele toepassingen. Apps gaan domineren. Ik neem  de uitspraak van John Herlihy (van Google), dat desktops over drie jaar niet meer relevant zijn en ons digitale leven zich dan vooral mobiel af zal spelen, dan ook vrij serieus. Drie jaar is niets op een mensenleven, maar de ontwikkelingen gaan nu zo snel dat je in digitale context net zo goed kunt spreken van een decennium. Herlihy overdrijft waarschijnlijk niet.

Het bestellen van pizza’s heb ik vandaag ook alvast verplaatst naar de iPhone: ik heb de app van thuisbezorgd.nl geïnstalleerd. Daar ga ik binnenkort mee experimenteren. Ik heb ook nog even overwogen om de toepassing OwnSpy toe te voegen maar dan moet ik gaan jailbreaken. Daar wacht ik nog even mee. Ik wil eerst nog eens de voor- en nadelen daarvan op een rij zetten.

Voor de rest denk ik nu aardig voorbereid te zijn op het mobiele wolkgeweld. Jij ook?

@

Afbeelding: Magritte: Au seuil de la liberté (attendering: Schrijverdezes)

4 Reacties

  1. Gemak dient de mens. En toch moet ik dan denken aan deze

  2. @Marina: dat plaatje geeft het dubbele gevoel wel een beetje weer. Gisteren had ik er nog een discussie over met een makker. Je bent enerzijds zeer gesteld op privacy en de bescherming ervan, maar in het kader van 'locatie, locatie, locatie' en gebruiksgemak geef je vrijwillig enorm veel informatie over jezelf weg….

  3. ria schreef:

    Ik doe inmiddels al boodschappen met de Iphone en Appie 🙂

  4. @Ria: die vind ik ook zo gaaf als App, maar ik heb 'm nog niet in praktijk gebruikt. Kwestie van gewoonte denk ik.

Reageer