clear

zoeken

search

Het Rolex Learning Center: een bibliotheek zonder muren

09 maart 2010

Wie het Rolex Learning Center, dat onlangs in het Zwitserse Lausanne werd geopend, voor het eerst ziet, vermoedt niet meteen dat hij of zij naar een bibliotheek kijkt. Toch is dat wel degelijk zo. Een citaat uit de perskit:

The main library, containing 500,000 printed works, is one of the largest scientific collections in Europe; four large study areas can accommodate 860 students with office space for over 100 EPFL and other employees; a state-of-the-art multimedia library will give access to 10,000 online journals and 17,000 e-books, with advanced lending machines and systems for bibliographic search; a study centre for use by postgraduate researchers will provide access to the universityʼs major archive and research collection, and there are teaching areas including 10 ʻbubblesʼ for seminars, group work and other meetings and a Language and Multimedia Centre and associated administration offices.

Het gebouw ziet er wonderbaarlijk uit en is zonder twijfel een knap staaltje architectuur, maar toch heb ik het gevoel dat er iets ontbreekt. Warmte? Uitstraling? Ik ben er nog niet helemaal uit. Als ik de video en foto’s bekijk voel ik weinig enthousiasme in ieder geval.

Van enthousiasme is ook niet meteen sprake als ik het artikel The battle of Britain’s libraries lees, in The Guardian. Dat artikel gaat over een paar ‘superbibliotheken’ en dan vooral over de door Nederlanders ontworpen nieuwe bibliotheek van Birmingham. Het lijkt wel alsof groot en protserig de nieuwe norm zijn geworden. Het artikel bracht me wel op het spoor van een interessant onderzoek naar de toekomst van bibliotheken, uitgevoerd in opdracht van Margaret Hodge, de Engelse Minister van cultuur. Volgende week zal zij de resultaten van dat onderzoek publiceren. De verslaglegging van de interviews met experts is nu al te downloaden.
Het lijkt erop dat Hodge wil gaan werken met jonge vrijwilligers die het huidige personeel zullen bijstaan bij bedienen van nieuwe doelgroepen. Dat is een interessante benadering die echter ook veel weerstand lijkt op te roepen. Zie ook de reacties bij het artikel in The Guardian.

Ik ga volgende week op zoek naar het rapport. Hodge heeft me in ieder geval nieuwsgierig gemaakt.

@

8 Reacties

  1. tenaanval schreef:

    Op basis van deze beelden kun je nog niet zo heel veel zeggen over warmte en uitstraling. Dit zijn van die cleane presentatieplaatjes waar architecten zo gek op zijn. Zet eerst eens wat boeken in de kasten voor de kleur en stuur er een kudde studenten doorheen en kijk dan nog eens. De mensen die nu door het beeld lopen zijn ingehuurd voor het filmpje. Vast niet toevallig dat ze allemaal in dezelfde tint gekleed zijn.

    Dat Britse onderzoek klinkt heel interessant. Hou je ons daar ook van op de hoogte? Als je toch bezig bent…

  2. @Tenaanval: daar heb je een punt. Een vriend stuurde me laatst een heel overzicht van zulke impressies en wees me op het feit dat daar maar zelden niet-blanken op zijn aan te treffen. Opmerkelijk. Een rare voorstelling van de wereld.

    Op dat onderzoek hoop ik zeker terug te komen. De verslagen van de interviews heb ik daarom ook nog niet gelezen. Bewaar ik nog even…

  3. Bas schreef:

    Het Rolex Learning Center vind ik wel een prachtig gebouw. Of het er prettig verblijven is, weet ik niet, maar ik zou er wel willen werken.
    Ben ook benieuwd naar het Engelse rapport. Wat mij opviel is dat het jaar van dalende leden en uitleencijfers ook in Engeland een paar jaar na de eeuwwisseling begonnen is. Minder belangstelling voor bibliotheken is niet alleen een Nederlands probleem, maar lijkt veeleer een gevolg van technologische ontwikkelingen in de maatschappij en een toenemende welvaart.
    Inzetten van vrijwilligers, of ze nu jong of oud zijn lijkt me een stap terug naar af en biedt m.i. weinig hoop voor de toekomst.

  4. @Bas: toch lees ik ook overal dat bibliotheken in de VS en GB weer steeds meer gebruikt gaan worden. Ik wil de totaalcijfers van alle landen over 2009 graag eens zien. Die crisis heeft toch wel z'n impact gehad op bibliotheekgebruik, maar of dat nu iets structureels is?

  5. Anoniem schreef:

    Binnenkort krijgen wij iemand van Lausanne op visite (helaas kan ik er zelf niet bij zijn). Zal een collega vragen om te vragen of het daar wel gezellig is. De bibliotheek staat zeker op mijn lijstje om eens langs te gaan als ik in de buurt ben.

    Moqub

  6. Dat is grappig Moqub. Komt die toch nog ideetjes opdoen? Wij hadden ook een keer een delegatie van het gemeentebestuur van Sankt Gallen op bezoek, die deden een tour door NL, ter inspiratie. Moet eens uitzoeken waarvoor ze uiteindelijk hebben gekozen. Is alweer even geleden.

    Thanks!

  7. davidovix schreef:

    Heey Edje

    Zouden ze daar ook boeken karren hebben. Lijkt me wel apart om daar mee rond te rijden in dat heuvel landschap !!!

    gr
    kees

  8. @Kees: Even kletsen met een collega en niet opletten en je kar is dan pleite 🙂 Zou wel een leuke extra dimensie geven aan een indoor Jeu de Boules-tournooi!

Reageer