clear

zoeken

search

De slavenhandel herzien: Zeeuwen hadden een nog groter aandeel in smeerlapperij

20 maart 2010

Vandaag las ik in de PZC dat de rol van de Zeeuwen bij de trans-Atlantische slavenhandel veel omvangrijker is geweest dat tot nu toe is aangenomen. Dat is ook weer lekker. Het maakt duidelijk dat Middelburg z’n welvaart nog iets minder aan de eigen arbeid heeft te danken. Als ik nieuwsberichten over dit onderwerp lees realiseer ik me iedere keer dat ik er dringend een boek over moet lezen. Ik weet er namelijk veel te weinig van. Heeft iemand de ultieme leestip voor mij?

Door te googlen kwam ik gelukkig ook al iets meer te weten. Ik belandde meteen in het thema Slavernij van Geschiedenis Zeeland. Ik vond daar onder meer een inleiding, een cijferoverzicht (dat nu dus geactualiseerd zal moeten worden) en een verhaal over onze concurrentiepositie in die tijd. Ook bij de Koninklijke Bibliotheek vond ik een dossier. Wikipedia is een stuk kariger in dezen. Daarom ben ik maar zo vriendelijk geweest links toe te voegen naar GZ en de KB, in de hoop dat de Wikipedianen die toevoeging kunnen waarderen.

@

De afbeelding is afkomstig uit een boek met de buitengewone titel Nauwkeurige beschryving van de Guinese Goud- Tand- en Slavekust, nevens alle desselfs landen, koningryken, en gemenebesten, van de zeeden der inwoonders, hun godsdienst, regeering, regtspleeging, oorlogen, trouwen, begraven, enz. : mitsgaders de gesteltheid des lands, veld- en boomgewassen, alderhande dieren, zo wilde als tamme, viervoetige en kruipende, als ook ‘t pluim-gedierte, vissen en andere zeldzaamheden meer, tot nog toe 
de Europeƫrs onbekend.


Ik vind zulke lange titels altijd grappig. Het bewuste boek is ook te downloaden via Google Books.

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    "Sweet merodia" en "hoe duur is de suiker" zijn de boeken die je dan zeker moet lezen.
    Het blijkt dat de oude grachten panden gefaninancierd zijn door de behaalde winsten uit de slavenhandel.

  2. Dank je wel Anoniem, die zal ik eens opsnorren!

Reageer