clear

zoeken

search

April 2010: Maand van het Vinden

20 maart 2010

Een tweet van Bram Donkers attendeerde mij op het bestaan van het sympathieke project Maand van het Vinden. Het project wordt als volgt gepresenteerd:

De Maand van het Vinden is een initiatief van Infovaardig, Instituut voor Media en Informatievaardigheden. Tijdens de Maand van het Vinden worden er op allerlei plekken in Nederland projecten en festiviteiten georganiseerd rondom het vinden van betrouwbare informatie. Er zijn heel veel instellingen in Nederland die betrouwbare informatie hebben, fysiek, maar zeker ook online.

Bibliotheken, musea en archieven, zij bezitten allemaal bronnen met betrouwbare informatie, bronnen die u als burger, u als docent, jij als leerling kunt raadplegen om kennis te vergaren, kennis voor nu en voor later. Kennis die ons verder brengt, die ons nieuwe ideeën moet geven, de kennismaatschappij waarin wij nu leven waardig.

Het startsein voor deze maand wordt op 7 april gegeven tijdens het openingscongres. In het menu, links op de homepage, kun je alle activiteiten bekijken, zoals een scholenestafette, een openbare les zoeken en vinden en workshops en rondleidingen in de Koninklijke Bibliotheek. Zelf overweeg ik nog om mee te doen aan de Twittergame Game 2 Knowledge, al vind ik het wel een beetje vreemd dat je je dan moet aanmelden per mail. Voor Twittergames meld je je op Twitter, lijkt mij.

Over Twitter gesproken: daar is Maand van het Vinden ook aanwezig, zij het nog niet erg actief. Het kan desondanks interessant zijn die account even te volgen. In april komt het vast in beweging daar.

Rest mij nog te zeggen dat de bibliotheken van Middelburg en Vlissingen ook deelnemen aan dit initiatief. Hier en hier.

@

6 Reacties

  1. Ron Wessels schreef:

    Een project naar m'n hart! Ik was wel verbaasd om pas vandaag hierover iets te lezen op de NEDBIB-L lijst.

    Zo'n project verdiend veel meer aandacht, want informatievaardigheden zijn toch enorm belangrijk en zijn harder nodig dan ooit! Ik hoop dat we vanuit GO opleidingen ook meer op dit gebied kunnen doen. Een eerste initiatief voor kenniswerkers en beleidsmedewerkers staat gelukkig al in de steigers.

    En als vervolg over de eerdere discussie over infobesitas en het belang van informatievaardigheden dan wel mediawijsheid kan ik alleen maar zeggen: informatiespecialisten: laat zien dat je hierbij een belangrijke rol kunt spelen

  2. @Ron: blijkbaar werd hier al iets langer aan gewerkt inderdaad en zoals altijd geldt ook hier: te weinig promotie is te weinig aandacht. Belangrijk dat er steeds enthousiast over gecommuniceerd wordt.

    Hoop met je dat het vak 'de boost' krijgt die het verdient!

  3. Robert W. schreef:

    Misschien is er sprake van miscommunicatie, maar dat dit idee zo slecht wordt opgepakt in de bibliotheken, het stemt me een beetje triest:
    Experts in de bibliotheek, een idee waarover nog niets concreets valt te melden.

  4. Dat is inderdaad jammer Robert. Heeft misschien ook met de korte aanloopperiode te maken. Misschien dat het op de valreep nog goed komt?

  5. Robert W. schreef:

    @Edwin,
    Helemaal verbaasd ben ik. Een informatief, digitaal initiatief, wij (openbare bibliotheken) doen er zo weinig mee en jij bent vergevingsgezind ? Het moet het voorjaar zijn 😉
    Maar gelukkig doet Den Haag is iets:
    ZoekenVindenKiezen: //www.maandvanhetvinden.nl/info/zoekenvindenkiezen

  6. Haha Robert,

    Ik heb soms zo mijn rustigere momenten 🙂

    Het punt is dat ik niet goed weet hoe het precies zit. Ik las nu pas over dit initiatief maar zie nu wel dat het in januari ook al bekend was.

    Op B20 heeft Esther er ook over geschreven. Misschien dat dat ook nog een beetje helpt.

Reageer