clear

zoeken

search

Ullamaliztli, een oud balspel

15 januari 2010

Vandaag las ik in Quest over Ullamaliztli, een balspel dat ongeveer 1500 jaar voor Christus gespeeld werd door de Maya’s en andere volkeren uit Midden-Amerika. Het spel wordt ook wel het Meso-Amerikaans balspel genoemd. Het nog steeds bestaande spel Ulama is er van afgeleid, Pelota (het Jai-Alai uit Miami Vice!) mogelijk ook.

Wat mij intrigeert is dat het spel gespeeld werd met een rubberen bal van ca. vier kilo, die de spelers door een stenen ring moesten zien te krijgen, als ware het basketbal. Soms werden spelers na afloop van het spel onthoofd om de goden te behagen.

Allemachtig! Stel je eens voor! Loop je de hele ochtend lekker te ballen met een gedrocht van vier kilo. Net als je denkt dat je uit mag gaan hijgen ga je voor de bijl, letterlijk.

Het lemma van de Engelstalige Wikipedia is waarschijnlijk de meest uitgebreide internetbron maar ik vond ook een boek van Ted Leyenaar, dat ook aanwezig is in de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek: Ulama : het balspel bij de Maya’s en Azteken. Dat boek ga ik lezen.

@

Reageer