clear

zoeken

search

Liigl: een handige zoekmachine voor juridische informatie

04 januari 2010

Drie maanden geleden geleden werd de nieuwe juridische zoekmachine Liigl al gelanceerd maar de berichtgeving daarover (onder meer hier en hier) was me ontgaan. Omdat ik uit ervaring weet hoe lastig het kan zijn om te zoeken naar juridische informatie besteed ik alsnog aandacht aan deze aanwinst. Uit de toelichting op de website:

Wat is liigl? Het vinden van juridische informatie valt niet mee. Er zijn veel verschillende bronnen, die niet met elkaar verbonden zijn. liigl is nieuw. U kunt er gratis mee zoeken in de grootste vrije Nederlandse en Europese juridische bronnen.

Welke bronnen zijn dat? Het gaat om wetten.nl, Parlando, statengeneraaldigitaal.nl, rechtspraak.nl en EUR-Lex. U vindt hierin onder meer alle geldende nationale en Europese wet- en regelgeving, kamerstukken vanaf 1945 en een forse selectie rechtspraak.

Mijn juridische kennis is te beperkt om vast te stellen of we hier nog belangrijke bronnen missen maar de zoekmachine zelf lijkt uitstekend te werken en biedt de gebruiker voldoende mogelijkheden om zoekresultaten verder te verfijnen. Een leuke extra feature is de attendering op boeken die voor een bepaalde zoekactie relevant zijn. Je belandt dan weliswaar bij een juridische boekhandel maar daar wordt een eerlijke verklaring voor gegeven: “Hoe kan liigl gratis zijn? Onze opbrengsten komen uit advertenties op de site. We kijken ook of u op zoek bent naar bijvoorbeeld boektitels. Als u zo’n boek bestelt, krijgen we daar een klein percentage van.”

Het is de makers gegund.

Gerelateerd:

Staten-Generaal Digitaal: periode 1985-1995 ontsloten 
Exit prutsen met kamerstukken
Makkelijker zoeken in kamerstukken met ikregeer.nl  
Het wetboek voor jongeren (en andere gewone mensen) 
De uitgaven van de Europese Commissie online 
Overheid.nl vernieuwd

@

3 Reacties

  1. Handig, maar jammer genoeg wijkt de wetgeving tussen Nederland al is wat af. Zoiets had nog goed van pas gekomen.

  2. davidovix schreef:

    Edje

    Recht is ook absoluut mijn vakgebied niet en ik ben dan ook altijd erg blij dat als er zo een vraag komt aan de balie Anne of Jeanette er zijn. Vaak is mij al niet duidelijk waar ik moet zoeken.Hebben zij al naar deze site gekeken, ben benieuwd wat hun vakkundig oordeel is. Dan kunnen we er misschien iets mee aan de balie !!!

    gr
    kees

  3. @benoit: als zoiets bij jullie nog niet bestaat is het misschien wel een gat in de markt 🙂

    @Kees: Ik heb het gisteren wel even naar Anne gemaild. Ben benieuwd naar zijn reactie inderdaad.

Reageer