clear

zoeken

search

Dat dan weer wel

12 december 2009

Ik kom toch nog even terug op dat vertrouwen in Google. Je kunt bedrijven nooit helemaal vertrouwen, dat is waar. Het is goed dat er tegengas gegeven wordt. Prima dat Sarkozy toch liever z’n eigen boeken wil digitaliseren, om maar eens iets te noemen.

Maar net nadat ik een beetje mee heb zitten mijmeren met RWW, over wat het komende internetjaar ons mogelijk zal brengen, lees ik op datzelfde RWW dat Chinese internetters als een gek illegale content aan het downloaden zijn omdat het gerucht gaat dat de overheid daar de gebruikers binnenkort alle downloadmogelijkheden gaat ontnemen.

Als ik zoiets lees ben ik gewoon heel blij dat het in Europa nog niet zo ver is, en ben ik blij dat Google hier (en juist in China niet) in ieder geval nog de indruk wekt informatie niet te filteren. We staan nog niet op de censuurkaart.

Maar de censuur rukt wel op. Steeds meer landen creƫren hun eigen filters. Ook Turkije bouwt aan een eigen zoekmachine en maildienst. Twee weken terug las ik nog dat het land daar vooral aan werkt omdat het technisch onafhankelijk willen zijn, gisteren las ik in de Volkskrant dat controle ook een belangrijke reden is.

De meeste voorspellingen voor 2010 hebben betrekking op het versmelten van allerlei technologieƫn. Dat is zeer aannemelijk. Maar laten we niet vergeten dat vrij internet, ondanks de kracht van het netwerk, geen vanzelfsprekendheid is.

Google is in ieder geval nog gebouwd op idealen. “Alle informatie van de wereld beschikbaar maken voor iedereen”. Misschien komen dictaturen ook wel voort uit idealen, wie weet, maar zulke regimes willen al die informatie juist verborgen houden. Dat is het grote verschil. Daarom wantrouw ik Google weliswaar een beetje, maar ben ik het bedrijf tegelijkertijd erg dankbaar voor al het goede dat het ons tot op heden gebracht heeft.

Gerelateerd:
Internet: de nieuwe censuur
Schijnbewegingen
Controleer en rapporteer internetcensuur op Herdictweb
Geblokkeerd in China en andere ellende
Het OpenNet Initiatief brengt ontwikkelingen internetcensuur in kaart

@

Reageer