clear

zoeken

search

De Mare Liberum digitaal

20 november 2009

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat de Mare Liberum, als boek, op mijn warme belangstelling kan rekenen, maar de digitale bladerversie van het werk, van de Koninklijke Bibliotheek, is een aanwinst voor iedereen die het boek wil lezen of bestuderen.

De KB schreef ruim een maand geleden:

Het is precies vierhonderd jaar geleden dat in Den Haag de Mare Liberum (De Vrije Zee) van Hugo de Groot werd uitgegeven. Het werk wordt gezien als een van de eerste bouwstenen van het internationale recht. Op 15 oktober jl. is bij Juridische Boekhandel Jongbloed in Den Haag een nieuwe uitgave verschenen van dit boek door Arthur Eyffinger. De uitgave bevat de Latijnse tekst in een overzichtelijke presentatie met een paragraaf-nummering; een uitvoerige inleiding en een analyse van De Groots betoogtrant; een samenvatting van de inhoud, aanhangsels en registers. Parallel aan de Latijnse tekst presenteert Eyffinger ook de eerste integrale Nederlandse vertaling van Mare Liberum sinds 1681. 

De Koninklijke Bibliotheek biedt nu de eerste Latijnse druk uit 1609 digitaal aan op haar website. Bij dit bladerboek wordt ook de vertaling van Mare Liberum van Arthur Eyffinger getoond.

Zie ook de website Mare Liberum 1609-2009

@

Reageer