clear

zoeken

search

Tien jaar bij de Zeeuwse Bibliotheek

27 oktober 2009

Er zijn van die dingen waar je liever niet al te lang bij stilstaat. Dat je geleidelijk transformeert van jonge vlinder tot ouwe rups bijvoorbeeld, of dat je verstand niet per se met de jaren komt.

Blij zijn met het feit dat je ergens lang werkt is een twijfelgeval, vind ik. Aan de ene kant is het prachtig, als je vindt dat je een afwisselende baan hebt en lol hebt in je werk. Aan de andere kant: tien jaar werken voor dezelfde baas? Dat kun je ook anders aanpakken. En met het concept werken is sowieso van alles mis.

Hoe het ook zij: hoewel ik niet meer precies weet op welke datum ik als uitzendkracht aan de slag ging bij de Zeeuwse Bibliotheek weet ik nog wel dat het ergens in september/oktober 1999 was, na een verkapt sollicitatiegesprek dat ik die zomer met mijn coรถrdinator voerde. In het cafรฉ vanzelfsprekend. Er waren maar een paar tijdelijke uren beschikbaar maar de kans bestond dat er ook een paar vaste uren beschikbaar zouden komen. Die gok durfde ik wel aan.

Maar nu ik bedenk dat dit zich alweer tien jaar geleden afspeelde krijg ik toch een beetje een gek gevoel. Hoe mooi mijlpalen ook zijn; ze zijn ook best confronterend. Mij wordt regelmatig de vraag gesteld of ik van plan ben oud te gaan worden in de bibliotheek. “Van plan niet, maar uitsluiten kan ik het evenmin” is dan meestal mijn antwoord.

Er zijn van die dingen waar je liever niet al te lang bij stilstaat. Je moet het leven zo min mogelijk plannen. De boel moet af en toe eens flink worden opgeschud.

Maar dat laatste kun je natuurlijk ook gewoon in je functieomschrijving laten opnemen ๐Ÿ™‚

@

25 Reacties

  1. davidovix schreef:

    Gefeliciteerd

    Doe mij maar een flap !!!!

    gr
    Collega Rups

  2. ria schreef:

    Toch wel een felicitatie waard, vind ik. Niet zoveel mis met รฉรฉn werkgever voor een lange tijd, zolang je zelf maar niet ophoudt met nadenken en kritisch blijven. OP naar de volgende tien!

  3. Daan schreef:

    Oei, ik zit er al 15,5 jaar maar als ons werk niet zo veel veranderd was waren we allang weggeweest toch? Tenminste, dat hou ik me altijd voor ๐Ÿ™‚

    Proficiat in ieder geval!

  4. Julia schreef:

    Van harte gefeliciteerd!

  5. Van Harte Edwin!
    Zolang je mee verandert en het naar je zin hebt hoef je natuurlijk nergens weg.

    Ik denk ook dat de bibliotheek mensen zoals jou nodig heeft. Mensen die zichzelf en de bibliotheek naar buiten profileren en laten zien dat de bibliotheek meer is dan dat gebouw met dit boeken.

    Dus zolang je het er naar je zin hebt, uitdagingen hebt en mogelijkheden voor de toekomst ziet hoef je natuurlijk niet weg omdat je er al zo lang zit!

    In ieder geval nog vele jaren toegewenst!

  6. @Allen: dank! Ik heb het in ieder geval nog steeds naar mijn zin en tegen verroesting probeer ik nog steeds te strijden. That's a start ๐Ÿ™‚

  7. schrijverdezes schreef:

    Laat ik nou altijd gedacht hebben dat je eerst rups werd en pas daarna vlinder… (En ik geloof dat ik nog gelijk heb ook.)

  8. @Schrijver: in mijn beleving is niets wat het lijkt, te gecharmeerd van Alice in Wonderland denk ik ๐Ÿ™‚

  9. schrijverdezes schreef:

    Ja, zo heb je altijd gelijk natuurlijk! Ga ik voortaan ook zeggen ๐Ÿ˜‰
    (Het ligt overigens niet aan je beleving: 'niets is wat het lijkt' is een natuurwet.)

  10. Astrid schreef:

    Leuk! Ik zit over een maand je op 11 jaar. Time flies…
    Blijf vooral veel Fun hebben.

  11. @schrijver: maar ik wil helemaal geen gelijk. Ik noem ouderen alleen heel vaak 'ouwe rups' en nu word ik het zelf ook..daarom dacht ik dat ik het dan maar even om moest draaien

    @Astrid: ha, werk ik gewoon in je kielzog. And the fun just never ends ๐Ÿ™‚

  12. He man,

    Gefeliciteerd dat wist ik niet! Time flies when you're having fun zo zie je maar. Bizar tien jaar!! Mocht je ooit nog eens besluiten je vleugels uit te slaan wacht dan in ieder geval tot na je jubileum. Dat duurt nu ook niet zo lang meer ;o)

    grt Ali

  13. Jan Klerk schreef:

    Gefeliciteerd! Hoe zit het met je houdbaarheidsdatum? A.s. 1 januari zit ik 10 jaar in Haarlem. Van oude rupsen de dingen die voorbijgaan:)

  14. kjmollema schreef:

    joepie! gefeliciteerd!

    we hebben de biertjes reeds gedronken! Was gezellig! blog volgt nog… zucht

  15. Juut schreef:

    Hey Edje,

    Pfjewww, 10 jaar al, mooi man!
    Congrats!

    XXX

  16. boesje schreef:

    Ed, met je militaire diensttijd erbij zit je binnen het jaar al op je 12,5-jarig ambtsjubileum. Levert dat nog duiten op in de CAO bij de bieb?

  17. @All: grazie!

    @Jan: De houdsbaarheiddatum is ook een interessante Jan. Na bepaalde tijd sluipen er toch bepaalde zaken in. Op deuren die niet opengaan klop je op een gegeven moment niet meer, je verliest bepaalde zaken uit het oog, kijkt niet meer zo fris naar dingen als zou moeten.
    Ik geloof dat de stelregel iets van zeven jaar is, toch?

    @Klaas Jan: dat was het net ๐Ÿ™‚ Ik ga er maar vanuit dat je druk bent met andere zaken. Houd ons vooral op de hoogte daarvan. Tis interessant genoeg!

    @Boesje: telt dat mee ja? Daar heb ik eigenlijk nog nooit naar geรฏnformeerd. Zal ik eens doen. Ik val in ieder geval nog wel onder de gemeenschappelijke regeling. Bij mijn weten dan toch…Thx

  18. festina lente schreef:

    Congrats! En, wat zijn je doelen voor de komende decade? Van enfant terrible naar monsieur terrible? ๐Ÿ™‚

  19. lol festina, dat klinkt nog helemaal niet zo verkeerd ๐Ÿ™‚

  20. LeWi schreef:

    Gefeliciteerd! En je hielp me herinneren dat ik inmiddels ook al tien jaar werk… het gaat hard :-s

  21. @LeWi: dank, jij ook gefeliciteerd dan ๐Ÿ™‚

    @Boesje: PZ liet me weten dat die periode inderdaad meetelt. 25 % van mijn bruto loon erbij dan eenmalig, over anderhalf jaar ๐Ÿ™‚

  22. boesje schreef:

    Over anderhalf jaar pas? Als je nu al tien jaar in dienst bent en je telt daar 12 maanden bij op (of moest je nog 14 maanden) en je tijd dat je voor beroeps ging, dan is het volgens mij minder dan anderhalf jaar.

    By the way, ik heb op 11 oktober mijn 20-jarig ambtsjubileum gehad (inclusief militaire dienst dus). Ik moet nog minder dan 5 jaar voordat ik een heel netto salaris met vakantietoelage en eindejaarsuitkering krijg uitbetaald.

  23. Jacco schreef:

    Tof plaatje!

  24. Lineke schreef:

    Gefeliciteerd! Ik werk zelf al weer 16 jaar bij mijn werkgever, alle stages en uitzendcontracten meegerekend. Maar omdat ik dit voorjaar aan mijn vijfde (!) functie bij deze club ben begonnen heb ik mij nog geen moment verveeld. Zo lang je de kans krijgt je te ontwikkelen is er helemaal niks mis met een lang dienstverband. Ga zo door dus!

  25. @boesje: Ik moet tellen vanaf dat ik vast in dienst was. Dat was 01-01-00. Ik zat 12 maanden in dienst en die 8 weken als beroeps vonden plaats tijdens mijn diensttijd. Toen ik ontslag nam ging ik gewoon weer terug in dienst. Vandaar.

    Die vijf jaar kan je dan ook nog wel even wachten ๐Ÿ™‚

    @Jacco: thanks!

    @Linke: dank je. Die afwisseling in takenpakketten is inderdaad wel essentieel. Wat dat betreft heb ik bij de ZB er ieder jaar ook wel nieuwe dingen bij gekregen. Dat zit dus wel snor. Da's bij het ZA niet veel anders dus!

Reageer