clear

zoeken

search

Hyves loopt niet zomaar leeg

28 oktober 2009

In Hyves bindt de strijd aan met Twitter, Facebook én sms (Marketingfacts) geeft Remco Janssen een overzicht van recente ontwikkelingen bij Hyves, nog steeds een van de best bezochte netwerken in Nederland en verwijst daarbij naar Gekrabbel is voor velen passé (De Pers) en Wordt het steeds stiller op Hyves? (Frankwatching).

Ik hoor de opgeluchte kreten al: “Mooi! Daar hoeven we niets meer mee te doen”, of  “Zie je wel dat het allemaal hypes zijn?” Zo zou je er inderdaad naar kunnen kijken. Maurice Seleky vergelijkt het liever met een leegstromend café in het analoge leven: na verloop van tijd maakt de ene hippe tent plaats voor een volgende. Café Hyves maakt in dat geval plaats voor café Facebook.

Of dit nu werkelijk zo is betwijfel ik maar toegegeven: ik neem doorgaans alleen een kijkje op de netwerken als ik een attendering ontvang via de mail en ik moet erkennen dat ik momenteel meer activiteiten opmerk binnen Facebook dan binnen Hyves.

Wat ik interessant vind is dat de baas van Hyves in een blogpost wijst op de mogelijkheden om andere sociale netwerken te integreren in Hyves. Ik ben altijd een groot voorstander geweest van aggregatie en samenvoeging maar ik weet inmiddels ook dat sommige koppelingen helemaal niet meer wenselijk zijn.

Neem nu al die prachtige feeds die Hyves aanbiedt, die zijn reuze handig. Als ik dat zou willen zou ik binnen Netvibes alle updates van vrienden en bekenden kunnen volgen. Maar ik wil dat helemaal niet. De RSS op de Wie Wat Waar toont namelijk alleen de namen van de contacten en verplicht me dus alsnog om door te klikken binnen de feed. Als ik dat doe kom ik vooral berichten tegen als “nu naar de kapper” of  “vanavond eerste date met Karel, spannend!” Daar is helemaal niets mis mee, soms is het zelfs interessant, maar het is niet het type informatie waar ik graag een abonnement op neem. Binnen Twitter komen zulke berichten ook continu voorbij, maar daar wordt het alledaagse afgewisseld met informatie waar je meer aan hebt dan nieuwsgierigheidsbevrediging.

Andersom werkt dat ook zo. Het is prachtig dat Spanjar ons uitlegt hoe we Tweets kunnen laten verschijnen in onze ‘www’ maar ik kijk wel lekker uit. Ruim een jaar geleden probeerde ik dat al eens uit via een scriptje van een buitenstaander maar daar kwam ik snel van terug: contacten op Hyves zitten echt niet te wachten op de dagelijkse stroom tweets over het werk, het web en meer van dat fraais. Het blijkt namelijk dat veel mensen Hyves bekijken via de homepage van die site en daar alles zien wat je recent hebt toegevoegd. Het wordt niet als tof ervaren als jij die pagina dagelijks domineert. Toen ik me dat realiseerde heb ik Twitter op Hyves meteen uitgeschakeld. Mijn blogposts van hier laat ik nog steeds automatisch importeren door Hyves. Daar krijg ik namelijk wél positieve reacties op.

Maar is Hyves nu passé, zoals door sommigen gesteld wordt? Ik denk zelf van niet. Er zijn natuurlijk altijd grote groepen die hun online activiteiten meeslepen van netwerk naar netwerk. Dat is logisch. Er bestaan echter ook grote groepen die het kabbelen op Hyves meer dan prima vinden. Inderdaad een beetje loeren naar foto’s en berichten van vrienden en bekenden, elkaar af en toe eens een berichtje sturen. Dat is in ieder geval wat ik hoor en zie van mensen in mijn directe omgeving.

Het is eigenlijk ook de reden waarom ik het platform (en dat is voor Facebook niet veel anders) vooral beschouw als een interactief adresboek, waar zich maar een beperkt deel van mijn online communicatie afspeelt. Het is handig dat het bestaat maar voor veel mensen is het niet veel meer dan een aanvulling. Voor sommige mensen is het echter meer dan een aanvulling. Die gaan echt niet zomaar verhuizen met z’n allen, dat geloof ik gewoon niet.

@

7 Reacties

  1. Peter schreef:

    Ik ben dus wel verhuisd. Facebook heeft een veel relaxtere uitstraling. Daarbij is Hyves ronduit irritant als je je uit een groep wilt schrijven, dat gaat niet. Je account opheffen lukt ook niet zomaar trouwens, nergens een link te vinden daarvoor. Na een beetje Googelen kwam ik er wel achter hoe je account op te kunnen heffen. Hyvesis wel degelijkk stiller geworden. Hyves beweert natuurlijk van niet en wijzen naar het aantal leden,….

  2. @Peter: dat opzeggen wordt je niet heel makkelijk gemaakt inderdaad, maar dat was bij Facebook niet anders. Die account had ik eerder al eens opgezegd maar die werd weer meteen actief toen ik een link aanklikte…

    Statistieken verhullen veel, dat klopt ook. In absolute getallen lijkt het allemaal veel te zijn (en actief) maar in de praktijk kan dat makkelijk anders zijn.

  3. Opheffen van je hyveaccount kan simpel via uitgekrabbeld.nl.

    Leuke gedachtegang. Ben je vrijdag ook bij de tweetup, Edwin? Kunnen we verder over praten!

    Groet, Remco Janssen (sorry voor auto-inlog met blogaccount)

  4. @Remco:

    Dank voor de reactie en tip, die site kende ik nog niet.

    Ik ben waarschijnlijk niet bij de tweetup. Wist niet eens dat er eentje was eerlijk gezegd 🙂

  5. Jammer. Ik had er zelfs een blog over getikt op Marketingfacts…

  6. @Remco: ik zie 'm nu inderdaad (sneller gevonden met google dan met zoekfunctie MF overigens!) Is wel een mooi initiatief. Veel plezier en leuke inzichten daar. Via Twitter zien we vast nog wel het een en ander voorbij komen 🙂

  7. Yabiloe schreef:

    Inderdaad, de meeste mensen hebben nog steeds hun account op hyves, maar doen er verder niets mee….

Reageer