clear

zoeken

search

Het ontstaan der soorten als nachtmerrie van atheïsten

07 oktober 2009

Wij hebben Nederland Leest om het boekenevangelie te verkondigen, Amerikaanse creationisten hebben Darwin’s Het ontstaan der soorten om het geloof te verkondigen.

Darwin? Geloof? Vertel, vertel!

Op Inside Higer Ed. las ik zojuist dat de anti-evolutionaire groepering Living Waters 175.000 exemplaren van Darwin’s boek zal verspreiden onder studenten, zonder ook maar een letter te veranderen aan de inhoud ervan. In plaats daarvan heeft Ray Comfort een voorwoord geschreven. Ik had nog nooit van die meneer gehoord maar hij schijnt best bekend te zijn, vooral door  zijn The atheist’s nightmare en een verhaal over bananen.

Wat ik nu zo fascinerend vind is dat er hier geen addertje onder het gras zit. Living Waters is behoorlijk transparant in dezen. Dat vinden atheïsten ook. Die reageren als een stier op een rode lap (schrijft Living Waters). Dat is ook weer wel te begrijpen (Living Waters pakt het gewoon goed doordacht en geregisseerd en multimediaal aan) maar ik vind wel dat de niet-gelovigen zich daarmee een beetje laten kennen. Net zoals de creationisten dat doen als het gaat om het publieke debat over de evolutie. Dat is ook wat Judah Bellin stelt in The Cornell Daily Sun.

Misschien dat de woede wel voortkomt uit de onwaarheden die dat publieke debat omringen. Het is echter ook niet onwaarschijnlijk dat de strijd zich verhardt door nieuwsberichten als die over de film Creation (mooie site!). Die film zou aanvankelijk helemaal niet worden gedistribueerd in de VS omdat die mogelijk tot teveel ophef zou leiden in het conservatieve land. Inmiddels is er wel een maatschappij gevonden die het aandurft maar toch: dat voorkomt vast niet dat atheïsten de behoefte voelen ten strijde te trekken.

Ik vind het interessante stofwolken. De wereld polariseert als de neten.

@

15 Reacties

  1. schrijverdezes schreef:

    Zit me nu wel af te vragen hoe de neten eigenlijk polariseren…

  2. Je kent toch wel het verhaal van de Beide Neten? //nl.wikipedia.org/wiki/Twee_Neten 🙂

  3. schrijverdezes schreef:

    Nooit van gehoord. Interessant! Maar als je deze Neten bedoelde was een hoofdletter op zijn plaats geweest;-)

  4. Je blijft immer waakzaam Schrijver!

  5. Ben Hoogeboom schreef:

    Atheïsten ten strijde trekken… Wat een onzin. We hebben gewoon gelijk, and that’s it.

  6. @Ben: dat vinden de gelovigen ook 🙂

  7. Aad Janson schreef:

    "mooie site" zeg je….en dat klopt. daarom is het ook de moeite waard naar de andere ontwerpen en plannen te kijken van Franki en Jonny:

    //www.frankiandjonny.com/

    verfrissend!

  8. festina lente schreef:

    Wij (UB Nijmegen) hebben momenteel toevallig een tentoonstelling over dit onderwerp.

  9. Jaroen schreef:

    Even "fisken"!
    Als je controleert waarover "Living Waters" het heeft bij "angry atheists" vind je daarover niets terug op de website van Dawkins. Waar zijn die "enraged atheists"? Zelfs op het forum van "Living Waters" zelf vind je geen (!) boze atheisten!

    Daarmee zeggende: de niet-gelovigen laten zich niet een beetje kennen.

  10. @Aad Dank voor de tip!

    @Festina: jij ook!

    @Jaroen: dat is dan ook wel weer mooi. Ik moet toegeven dat ik dat verder niet heb uitgezocht. Ga ik vanavond toch nog eens iets beter naar kijken dan! Thx

    Fisken zegt me overigens niets?

  11. Jaroen schreef:

    Toevallig had ik wel eerder gekeken bij Dawkins. Was daarom nieuwsgierig om te zien waar de "ophef" over zou gaan. Maar kon dus niets terugvinden.

    En dat fisken heb ik even genoemd omdat ik het tegenkwam bij de YouTube filmpjes waarin Living Waters "ge-debunked" wordt. Als informatiespecialist laat ik het leer aan jou over om het terug te vinden. Ik weet zeker dat je het grappig vindt! Wil je al een hint?

  12. Astrid schreef:

    Ik ben vooral fan van dit soort berichten: dat wat we altijd geloofden berust op een schrijffout. Als Darwin dát geweten had…
    Kijk je trouwens naar de Beagle? Duurt nog 8 maanden. Leuk om te volgen!

  13. @Jaroen: Ik vond het op //jerz.setonhill.edu/weblog/2003/04/1190/ inderdaad: fisk (v): debunk via critical annotation, typically with heaping doses of contempt. Thanks 🙂

    @Astrid: dat las ik gisteren in de krant inderdaad. Buitengewoon, dat soort wendingen inderdaad. Volgens mij is er sowieso veel verkeerd vertaald in de loop van de eeuwen trouwens…

    Beagle heb ik maar een heel klein stukje van gezien. Komt er steeds niet van. …

  14. Jaroen schreef:

    To fisk or not to fisk . . .
    //en.wikipedia.org/wiki/Fisking

    Leuk voor de oude usenet bekenden!

  15. @Jaroen: prachtig 🙂

Reageer