clear

zoeken

search

Red Hat: verdienen aan vrije software

13 september 2009

Ik krijg niet snel genoeg van mooie video’s over delen, samenwerken en meer van dat fraais, maar als zo’n video gemaakt is door een commercieel bedrijf krab ik toch altijd even achter mijn oren.

Van het bedrijf Red Hat weet ik niet veel meer dan dat ze, tegen betaling, de distributie van het open source besturingssysteem Linux verzorgen en, in een later stadium, de technische ondersteuning. Veel mensen staan er niet bij stil dat je met vrije software ook goed kunt verdienen. Veel geld zelfs.

Dat gegeven roept bij mij de vraag op hoe zuiver Red Hat nu werkelijk is, als ze het hebben over ‘the Red Hat Way’. Uit de meeste berichten maak ik op dat het bedrijf goede dingen doet, maar toch, als je zelf bedrijven kunt kopen voor 420 miljoen dollar en grote zakenmeneren pompen ‘zomaar’ 100 miljoen in je firma: dan ben je toch inderdaad gewoon keihard kapitalistisch?

Ik begrijp wel dat grote bedrijven en overheden die overstappen op Open Source bepaalde zekerheden moeten inbouwen en technische ondersteuning nodig hebben maar mijn gevoel zegt toch dat hier iets wringt.

Of zie ik dat nu helemaal verkeerd?

Red Hat won dit jaar overigens nog wel een prijs. De felbegeerde ‘Pwnie for breaking the internet‘ nota bene.

@

6 Reacties

  1. Remco schreef:

    Red Hat is idd een commercieel bedrijf wat keiharde knaken verdient met de ondersteuning voor hun Linux distributie. (wat canonical dus ook probeert te bereiken met Ubuntu). Tsja money makes the world go round….

    Echter, om het wringen te verminderen:
    Van hun (commerciële) product Red Hat Linux is ook een gratis (en evenwaardige) versie, nl Fedora. Daarmee proberen ze ,geheel volgens de open source gedachte, door iets weg te geven ook iets terug te krijgen. De "community" kan door deze gratis versie verbeteringen aanbrengen aan Linux waar Red Hat zelf weer van kan profiteren.

    Kijk maar eens op:
    Fedora wiki

  2. Hoi Rem,

    Ik moest al aan je denken, toen ik er over schreef 🙂

    Op zich is het ook wel begrijpelijk hoor, dat iemand in dat gat springt, maar ik vraag me alleen zo af in hoeverre het winstbejag dan ook corrumpteert etc. Moeilijk om zo even tussendoor vast te stellen.

    Bedankt voor de link!

  3. Er zijn heel wat minder mensen die zich vertrouwd voelen met Linux dan met Windows waardoor de drempel vaak erg hoog blijft. Bovendien beschikken ze vaak al over vast personeel die vooral ervaring heeft met het andere systeem en nog een lange weg te gaan heeft om zich daar in om te scholen. Met als resultaat dat je min of meer gebonden bent aan je huidige keuze.

    Al kan je wel merken dat er over de jaren al duchtig aan het gebruiksvriendelijker maken van Linux wordt getimmerd. Wat niet altijd vanzelfsprekend is in een wereld waar nogal wat conservatieve shell gebruikers zitten.

    Mooi filmpje trouwens 🙂

  4. @Benoit: het is ook gemak he…ik las van het weekend dat IBM van z'n duizenden medewerkers wil dat ze het pakket van IBM gebruiken, in plaats van office. Omdat iedereen Office thuis heeft kiezen ze echter toch vaak voor de software van microsoft.

    Dan is Office dus beter of zijn ze niet vrijgevig genoeg bij IBM als het gaat om thuisgebruik.

    Ik ben zelf ook zo gewend aan windows dat ik er toch mee blijf werken ook al heb ik gezien hoe ver Ubuntu al is. Ik ben nog zoveel bezig met andere dingen dat ik de gewenperiode er niet voor vrij wil maken.

    Komt nog wel. Maar eigenlijk zou het zo moeten zijn dat je een pc in de winkel koopt met een open source OS er al op, en dat het dan net zoveel -of meer- kan dan Windows. Als dat gebeurt zou het opeens heel erg hard gaan denk ik.

    Of het ooit ook nog gaat gebeuren is een andere vraag. Ik hoop het wel in ieder geval.

  5. Remco schreef:

    "Dan is Office dus beter of zijn ze niet vrijgevig genoeg bij IBM als het gaat om thuisgebruik."

    Dus als iedereen het gebruikt is het dus beter? Meer het gevolg van Vendor lock-in. Dronken we voorheen niet altijd Heineken en tegenwoordig Jupiler? Je weet waar 🙂

    Vrijgeviger dan nu kunnen ze niet zijn bij IBM met hun eigen Lotus Symphony, ze adviseren zelfs het gebruik van Open Office (waar ze dan zelf weer profijt van hebben want Symphony is weer gebaseerd op Open office).

    Zelfs Dell, toch geen kleintje in de computer markt verkoopt PC's en net/notebooks met Ubuntu voorgeïnstalleerd en die kunnen net zoveel als Windows machines, alleen op een andere manier. Maar dat mag in mijn ogen geen probleem zijn. Er zijn zat mensen die overstappen op Apple en veel geld betalen voor dezelfde hardware in een sjiek jasje met een besturingssysteem wat ntb dezelfde roots heeft als Linux. Al die mensen moeten ook wennen.

    Ik ben er van overtuigd dat de hegemonie van Microsoft op zijn laatste benen staat. Mischien komt de bedreiging voor hun uit een heel andere hoek dan ik denk, maar linux en open source zaagt behoorlijk aan Bill's en Steve's stoelpoten.

    Affijn we hebben het er nog wel eens over. Met een jupiler….

  6. Daar heb je een goed punt van Es.

    Ik geloof ook wel dat Open Source uiteindelijk een veel grotere impact zal hebben dan nu, op de gewone gebruiker, maar denk ook dat daar net iets meer steun van hardwarefabrikanten voor nodig is. In tijden van bezuiniging neemt die kans misschien wel toe.

    Tot binnenkort dan :-p

Reageer