clear

zoeken

search

Out of the Box

12 september 2009

Er is een tijd geweest dat reacties op blogposts alleen werden gegeven op het desbetreffende weblog zelf. Die tijd ligt voorgoed achter ons. Reacties op ZB Digitaal komen tegenwoordig ook binnen via Twitter, de e-mail, Facebook, eKudos en Hyves. Met andere woorden: er wordt daar gereageerd waar de tekst wordt gelezen. Ergens is het wel jammer dat Blogger nog niet voorziet in een widget die al die versnipperde reacties bijeen brengt. Ik word zelf weliswaar op al die reacties geattendeerd via Gmail en Twhirl maar voor de gemiddelde bezoeker hier zal toch gelden dat een deel van de conversatie buiten beeld blijft.

Gisteren ontving ik op Hyves een interessante reactie van Brian,op een posting van vijf dagen geleden. Brian en ik groeiden op in dezelfde Middelburgse buurt maar hij is jaren geleden verhuisd naar Amsterdam. Op berichten over de Middelburgse politiek reageert hij echter nog regelmatig. Eerdergenoemde post was voor hem aanleiding om een toelichting te geven op lokale referendumverordeningen en het zogenaamde burgerinitiatiefvoorstel. Dat is geen informatie die zich makkelijk laat vinden op de website van onze gemeente maar de aanvulling van Brian vond ik erg interessant. Hij schreef:

Stel de mensen maar eens de simpele vraag; in wat voor soort Middelburg willen ze dat hun kinderen opgroeien.Zowel qua stedenbouw als inhoudelijke voorzieningen pist Middelburg behoorlijk naast de pot. Eigenlijk geheel conform de nederlandse tendens (traditie?) overigens.Vanuit de bibliotheek hebben jullie de taak om (objectief) informatie te verzamelen en hiermee kan je misschien gemeentelijke taken overnemen die anders door ingevlogen ambtenaren of ingehuurde (objectieve?) adviesbureaus worden verricht. Denk hierbij aan enquetes en andere plaatselijke onderzoeken waarbij informatie moet worden ontsloten. Op deze manier legitimeert de bibliotheek zich als zijnde “midden in de samenleving”. Maar goed, over dit soort politieke moves gaat jullie politiek benoemde bibliotheek directie.

Een leuk idee is misschien een ouderwetse muurkrant te ontwikkelen op de Markt vergezeld van een wereldklok. Naast de oldskool papierenkrant kan je samen met de Roosevelt Academy een modernere variant ontwikkelen. Dit is trouwens een win win situatie voor zowel de Stad, de Bib en de R Academy. Ik zou zeggen ontwikkel een plan en vraag bij de verschillende departementen, Cultuur, Onderwijs, Wetenschap, Economische Zaken, Werkgelegenheid en het Programmaministerie voor Jeugd en Gezin, een flinke pot subsidie aan. Als dreigement neem je het burgerlijke-ongehoorzaamheids-initiatief om anders een muur van het stadhuis te gebruiken als Klaagmuur.

Up the Irons

Dat vind ik nu een mooi staaltje van out of the box-denken. Brian bevindt zich dan ook buiten de ‘bibliotheekbox’ en nog mooier: hij leest postings ook buiten de box van dit weblog, namelijk op Hyves. Zijn ideeën over de mogelijke rol van een bibliotheek haal ik echter graag even terug naar deze box. Dit idee is wat mij betreft namelijk meer dan bruikbaar. Op die manier werken we nog helemaal niet. Ik herken er overigens wel elementen in die Kees Hamann ook beschouwt als nieuwe mogelijkheden.

@

2 Reacties

  1. Henk schreef:

    En nu lees ik Middelburg zuigt Walcheren leeg. Ik hou van mijn stad, maar het is echt tijd voor één gemeente Walcheren.

  2. Mee eens, het is hier veel te klein voor concurrentie van dat kaliber…

Reageer