clear

zoeken

search

Kleurrijk Middelburg

07 september 2009


Gisteren vertelde een ondernemer uit Middelburg me dat de ruiten van zijn zaak vorige week tot twee keer toe kapot waren getrapt. Hij heeft de zaak nu beveiligd met camerabewaking. Ik was daar een beetje verbaasd over; een rolluik leek me veel logischer. Hij legde echter uit dat het aanbrengen van rolluiken niet is toegestaan in onze stad. Dat mag alleen aan de binnenkant van etalageruiten, om te voorkomen dat de binnenstad er als een vesting uit zal gaan zien.

Ik kan het wel begrijpen hoor, dat de gemeente het authentieke en monumentale karakter van het stadscentrum wil bewaken maar ik vind ook dat de welstandscommissie het te vaak overdrijft. Het is pietluttig, zeker als je ziet welke keuzes de gemeente zelf maakt. Een paar voorbeelden:

  • Mijn oude chef heeft nu zijn eigen cafĂ© en lag met de gemeente in de clinch over twee tafels die de Middelburgse Vlasmarkt alleen maar mooier maakten. Het was/is een onbegrijpelijke en slepende kwestie. Ondertussen wordt er wel een smak geld uitgetrokken voor een fietspad dat niet nodig is. 25 meter ernaast ligt al een fietspad dat eenvoudig zou kunnen worden aangepast.
  • Je hoeft in Middelburg niet lang te zoeken naar mensen die een conflict met de gemeente hebben gehad over de kleur van hun gevel. Het gaat om kleuren die nu wel oerlelijk van het nieuwe attractiepark ZEP mogen afspatten. De kleur van gebouwen die zich bovendien naast ballennetten van een golfbaan bevinden, ballennetten die zijn verkozen tot meest verrommelde plek van Zeeland. En sommige mensen mogen dan heil zien in het park (mij bevalt vooral die nachtvergunning) andere mensen zien er helemaal geen heil in.
  • Maar goed, dit park komt/is er in ieder geval, al lijkt niemand van de mensen die ik ken precies te weten wie daar nu eigenlijk om gevraagd heeft. Die mensen weten alleen dat de bevolking wel vroeg om een ander park. Maar naar die stemmen zal waarschijnlijk niet worden geluisterd, waarschijnlijk omdat onze wijk ook al een mooi zwembad heeft gekregen (na dik een jaar nog geen nieuwe ontwikkelingen te melden)
  • En de coffeeshops dan, is daar al iets over te melden? Nope. Middelburg zuigt nog steeds. Van aanvoer van elders dan toch. Het was een verwarrende zomer voor veel toeristen, en een lucratieve voor de straatmiddenstand.

Maar goed, ik houd evengoed van mijn stad hoor, al begrijp ik haar niet altijd. Het is misschien wel zoals een oude persvoorlichter van de stad ooit zei: Quod licet Iovi non licet bovi

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Het is om helemaal gek van te worden inderdaad.
    Check dit. Een stuk uit 2007 over een lichtplan voor de binnenstad. Volgens het verhaal wat ik kreeg toegefluisterd ontworpen in 2002. Was toen al bekostigd door middenstanders en nog wat geldschieters, milieuvriendelijk en schitterend.

    "Ziet er mooi uit mensen, dit gaan we over een jaar of vijf eens bespreekbaar maken om er vervolgens nog eens een jaar of 5 over te doen voordat het (al dan niet) hangt".

    //middelburg.devel.gx.nl/web/file?uuid=082797c8-6aba-4a44-a02d-595f127cfcd3&owner=b99b7db2-c839-4a0b-adc7-2535332045b2&contentid=10426&elementid=117305

    (vergeef me mijn digitale onschuld. Ik heb geen idee hoe ik een link fatsoenlijk gekopieerd krijg. Vandaar deze ouderwetse snelkoppeling. 2009? ja sorry.

    Maar ja. Middelburg he. t blijft Middelburg. lekker.

    Len

  2. Ook een fraai staaltje trage besluitvorming inderdaad. Kwam er nu ook een overkapping van plein '40?

    We zijn natuurlijk wel stuurmannen aan wal, maar toch…

    Overigens meer bouwput in //player.omroep.nl/?aflID=9859693, vanaf de 19e minuut.

Reageer