clear

zoeken

search

Google Sidewiki maakt webcare ingewikkelder

27 september 2009

Over het eerder deze week gelanceerde Google Sidewiki is al veel geschreven.Vandaag heb ik de moeite genomen om een aantal commentaren op dit nieuwe product te lezen en Sidewiki zelf even uit te proberen. Mijn voorlopige conclusie is dat ik weliswaar nog geen definitief oordeel kan en wil vellen maar er wel toe neig het meer als extra hindernis dan als handig hulpmiddel te beschouwen.

Google omschrijft Sidewiki zelf als “een zijbalk in uw browser waarin u naast elke pagina op internet opmerkingen kunt weergeven, schijven (sic) en delen. Google Sidewiki is beschikbaar als een functie van Google Toolbar.”
De eerste gedachte die bij mij opkwam was: “Hee, wat handig, nu kan ik ook reageren op websites die niet voorzien in een commentaarfunctie!” De tweede gedachte: “K*t, nu moet ik alweer een conversatiekanaal in de smiezen gaan houden, en Sidewiki biedt geen RSS of attendering per mail. Dat is ruk!”

Sidewiki is behoorlijk laagdrempelig, zeker voor mensen die al een account hebben bij Google. Het is dus niet uitgesloten dat het grote publiek dit product op de langere termijn ook zal adopteren. Als dat inderdaad gebeurt zou je kunnen stellen dat Google een nieuwe impuls heeft gegeven aan online conversaties en gebruikersparticipatie.
Maar als je vervolgens leest wat Sen Huwa hierover schrijft op Vrijspreker.nl begrijp je waar de schoen wringt:

Wanneer je een veel bezochte website met blog hebt, ben je moreel verplicht de stroom van reacties enigszins in de gaten te houden en zonodig de orde te bewaken. Als je dat niet wilt, moet je geen blog-functie toevoegen. […]

Dat is nu veranderd.

Google biedt met Sidewiki de mogelijkheid om bij elke website in een speciaal venster links in de browser opmerkingen te maken. Of je het nu wilt of niet, jouw site krijgt een blog. Een blog waar jij geen controle over hebt.
[…]
Het staat in mijn ogen iedereen vrij om een website te beginnen en daar van alles te roepen over andere websites. Wat Google nu doet, gaat echter veel verder. Google gebruikt haar macht in de browser om over elke website als het ware een transparantje te leggen waar iedereen op mag kalken. Google heeft uiteraard richtlijnen opgesteld waar opmerkingen aan moeten voldoen, maar er wordt alleen met algoritmen gemodereerd. Niet door mensen.

Mijns inziens brengt Google hiermee de soevereiniteit van elke website in gevaar.

Daar heeft Huwa een goed punt, vergelijkbaar met het punt dat Jeff Jarvis maakt op BuzzMachine, of David Sleigth in Paving the Road.

Ik mag graag roepen dat organisaties en individuen op internet vaker zouden moeten proberen ‘de controle’ los te laten. Dat ze moeten accepteren dat er geen bestemmingen meer zijn, dat gesprekken overal worden gevoerd, niet alleen op de plaatsen waar jij zou willen dat ze worden gevoerd. Maar dit is iets anders. Sommige websites hebben gegronde redenen om geen commentaarfunctie aan te bieden. Google biedt de beheerders van zulke sites geen mogelijkheid om Sidewiki te blokkeren. Daarmee wekt dit product de schijn dat het meer slechte dan goede bedoelingen heeft.

Zelfs als je die licht paranoïde opvatting even laat varen blijf je nog zitten met de vraag hoe je Sidewiki moet integreren in je webcare. Er zijn al zoveel kanalen waar meningen worden gegeven. Die zijn lang niet allemaal even eenvoudig te volgen. Sidewiki draagt alleen maar bij aan die versnippering en biedt geen goede oplossingen voor aggregatie. Daarom geef ik het product, op dit moment, het nadeel van de twijfel.

Zie eventueel ook:
Reaguren echt zo moeilijk niet 
Het tijdperk van de conversatie 
Anoniem: mooi onzichtbaar 
2009: het jaar van de webcare?  
Je online conversaties volgen met CoComment
Naked Conversations/Het Cluetrain Manifest

@

2 Reacties

  1. Pierre schreef:

    Ik heb een hekel aan toolbars. Daarnaast vind ik het schandalig dat Google een laag over "mijn" site legt. Het lijkt heel erg op het gebruik van frames en daar zijn we het over eens: vaak mag het niet, meestal is het wellicht legaal, maar zeker niet netjes.
    Voor mij geen Sidewiki dus en ik hoop van harte dat ook dit een Google initiatief is dat een stille dood sterft.

  2. @Pierre:

    Ik probeer poespas in de browser ook zoveel mogelijk te voorkomen maar in dit geval laat ik het toch eventje staan (alleen thuis) om een beetje in de gaten te houden of het veel gebruik wordt of niet.

    Maar dat het niet netjes is ben ik dus wel met je eens. De tijd zal het ons leren…

Reageer