clear

zoeken

search

Piratenhumor

25 augustus 2009


De heren van The Pirate Bay halen vaak het nieuws de laatste weken, het lijkt welhaast een soap. Als bibliothecaris schijn je daar eigenlijk niet over te mogen praten. Welnu, dan lach ik er toch om? Je moet ook coulant durven zijn tenslotte.

Gisteren vond ik het shirt al prachtig maar vandaag is mijn grijns alleen maar groter geworden. TPB neemt de medestanders voorlopig weer heel wat wind uit de zeilen: ze zijn weer online. Kek shirtje toch?

En had ik trouwens al gezegd dat het boek Piraterij zo’n interessant perspectief op het geheel biedt? Niet? Bij deze dan. Ssssst.

@

Attendering: @DigiHans

10 Reacties

  1. Maar waarom zouden bibliothecarissen hier niet over mogen praten?
    Als je als bibliotheek de expert op het gebied van informatie willen zijn, dan kun je hier toch niet over zwijgen? Ik denk dat bibliothecarissen hier misschien juist vaker over zouden moeten praten.

  2. Astrid schreef:

    Ik zie je al wel tennissen in dit shirt Ed. Ga je nog harder slaan, zeker en vast!

  3. @Jeroen: dat is mijn mening ook hoor, het is nog een knipoog naar de reacties op een post van vorige week. Dat onderwerp boeit me nogal, maar ik bewaar het nog even voor een column elders…

    @Astrid: beter zou ik er wat gerichter van gaan slaan, want dat was gisteren weer vrij dramatisch 🙂

  4. wereldvansofie schreef:

    Nu had ik even je post van 18 augustus gemist (interessante discussie ;-)) maar wil graag weten waar je daar verder op in gaat. Ik vermoed in DB.

  5. @Cis: ik wilde het bewaren voor de column daar ja. Heb weer een paar deadlines volgende week (ook voor groter artikel B.Blad)en dan is het fijn als ik iets heb dat raakt aan de kern van mijn beleving. In zulke gevallen schrijf ik meestal lekker snel 🙂
    Een week later verschijnt die column ook nog wel hier.

  6. Oh die discussie heb ik blijkbaar gemist. Wel interessant.

    Ik heb op bibliotheek 2.0 wel eens geschreven dat bibliothecarissen de partizanen van de informatiesamenleving zouden moeten zijn:
    Bibliothecarissen zijn de partizanen van de informatiesamenleving.
    Zij weten welke informatie waar te vinden is en zullen er alles aan doen om deze te vinden en te ontsluiten.
    Hierbij schuwen zij geen enkel middel, zoeken zij bewust de grenzen van de wet op en indien nodig, verleggen zij deze grenzen!

    Ik denk dan ook dat het omzeilen van DRM en andere beveiligingen die onterecht op informatiedragers zitten kennis is waarover iedere biliothecaris en iedere informatiespecialist moet bezitten.

    Als uitgever zou ik hier ook niet blij mee zijn. Maar dan is het aan de uitgevers om met ons in onderhandeling te gaan en diensten aan te bieden die zo gebruiksvriendelijk en klantvriendelijk zijn dat kennis van het omzeilen van beveiliging nergens voor nodig is.

  7. Hee Jeroen,

    Nu je er naar verwijst herinner ik me die bijdrage weer. Kan ik me goed in vinden. We kunnen niet gebukt blijven staan immers 🙂

  8. Astrid schreef:

    Gerichter slaan? Stel je gewoon iemand voor die je… en dan gaan met die bal 😉

  9. Grappige shirt 🙂
    Ik wist wel niet dat de makers, er na de verkoop van de Pirate Bay waren blijven werken.

    En Jeroen heeft inderdaad gelijk dat ook daar moet kunnen over gesproken worden. Wat is eigenlijk het verschil tussen de PB en een bib? Behalve dan dat je in de bib wel nog met DRM te maken krijgt en het vanuit de overheid komt.

  10. @Astrid: bedankt voor de tip 🙂

    @Benoit: die vergelijking tussen PB en de Bibliotheek vind ik wel een mooie eigenlijk. Daar had ik nog niet aan gedacht. Bij ons zijn veel rechten afgekocht natuurlijk, maar uiteindelijk is het toch ook de samenleving die daar zelf voor opdraait.

Reageer