clear

zoeken

search

Klassiekers deel 62: Tijd Genoeg

23 augustus 2009


Maid of Orleans van OMD was al ingesloten in deze posting om te gaan fungeren als klassieker nummer 62 maar ik bedacht op de valreep dat Neerlands trots uit bange dagen, Doe Maar, eerder een plaats in de lijst verdient.

Over Doe Maar waren de meningen altijd sterk verdeeld. Je haatte ze of je was er dol op. Ik behoorde tot die laatste categorie. Ik beschouw het zelfs als de interessantste Nederlandstalige band ooit. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik een jaar of 12 was in de hoogtijdagen van de band. Teksten die ik nu als licht puberaal zou omschrijven vond ik toen helemaal dope. Bij meisjes had je een klein streepje voor als je ook maar een klein beetje leek op Ernst Jansz. Je kreeg kusjes als je de teksten net zo goed kon meezingen als zij.

Veel van de teksten waren ook helemaal niet puberaal, integendeel: maatschappijkritisch komt als omschrijving dichter in de buurt. Het was altijd een vreemde ervaring om zalen vol bakvisjes teksten van nummers als ‘Doe maar net alsof‘, ‘Je loopt je lul achterna‘ en ‘Heroine‘ mee te horen krijsen maar het mooie is dat die generatie die teksten nu nog van a tot z kan meezingen. Doe Maar maakte je al jong bewust van de dingen die loos waren in de wereld van toen.

Ik kies vandaag voor een wat liever nummer: Tijd Genoeg. Omdat aaien vaak toch fijner is dan schreeuwen.

@

8 Reacties

  1. Henk schreef:

    Ik ben ÊÊn van de haters, heb al niets met reggae en als het dan ook nog met zo'n lelijk Tilburgs accent wordt gezongen… bah!

  2. Met dat accent van Jansz valt het reuze mee toch 🙂

    Maar ieder z'n smaak. Naast punk vind ik reggae en ska ook heerlijk, en heb juist weer minder met funk. Prima toch?

  3. festina lente schreef:

    Wat schattig: je kreeg kusjes omdat je een beetje op Ernst Janz leek en de liedjes van DM meezong…

    En dan was er ook nog de revival zo'n 20 (?) jaar geleden; mijn leerlingen vonden het maar wat stoer dat ik nummers als Heroine kon aanvullen! Ook onder de nieuwe Nederlanders was DM toen trouwens razend populair.

  4. Lief he…dat draagt wel bij aan de nostalgie. Wist niet dat nieuwe Nederlanders er ook voor gingen. Waar zat dat 'm dan in? Het zou wel een bijzondere manier zijn om de taal te leren 🙂

  5. Nat schreef:

    Ik ging voor Henny 🙂

  6. festina lente schreef:

    @ Edwin: Waar 'm dat in zat weet ik ook niet; de teksten zijn niet heel moeilijk, wel? En nummers als Nederwiet zijn natuurlijk parels in de inburgeringscursus!

  7. Haha, dan weet je meteen hoe gek we kletsen.

    Haaaaai…als een vlaamse papegaaaaai ^^

Reageer