clear

zoeken

search

Tabak, langer dan een vloeitje: een urban legend

03 juli 2009


Toen ik terugkwam van vakantie lag er een brief van Imperial Tobacco op de deurmat. In een flits schoot het door mijn hoofd: “ze zullen toch niet die post over de inhoud van pakjes Drum hebben gelezen?”

Dat bleek niet het geval. IT reageerde op een ingezonden brief. Een paar weken geleden trof ik in de kroeg weer eens een stukje tabak aan in een pakje Drum, dat langer was dan mijn vloeitje. Er wordt al jaren beweerd dat je een gratis pakje shag krijgt van de fabrikant, als je dat steeltje naar de fabriek stuurt.

Een kameraad wilde nu wel eens weten of er sprake was van een ‘broodje aap’ en regelde ter plekke een enveloppe en stuurde een briefje naar de Joure. Onder mijn naam. Dat was ik dus helemaal vergeten. Het antwoord van Imperial Tobacco maakt echter wel duidelijk dat er sprake is van een Urban Legend. Een fragment uit de brief:

Zoals u misschien weet, is het kerven van de tabaksbladeren een belangrijk onderdeel van het fabricageproces. Door middel van een stelsel van transportbanden en strekpennen worden de schots en scheef liggende tabaksbladeren recht gelegd. Vervolgens worden ze in de kerfbank gevoerd, samengeperst en dwars op de lengterichting gekerfd.
Omdat de tabaksbladeren soms schuin onder het mes komen te liggen, kan het voorkomen dat de hoofdnerf min of meer in de lengterichting wordt doorgesneden. Het gevolg is een steeltje dat u in een pakje kunt aantreffen. Dergelijke steeltjes zijn bij het kerven van een natuurproduct als tabak helaas onvermijdelijk. Zo kunnen ze in het ene pakje vaker voorkomen dan in het andere pakje.

Helaas moeten wij u mededelen dat de door u gesuggereerde regeling – een gratis pakje voor een steeltje dat langer is dan een vloeitje – op een hardnekkig misverstand berust.

Dat weten we dan ook weer. In het vervolg kun je iedereen die met dit verhaal op de proppen komt de mond snoeren.

@

7 Reacties

  1. Ingmar schreef:

    Dit las ik vandaag:

    "Een ander voorbeeld van op de kleintjes letten was, dat Reve een jaar lang de grote tabaksnerven uit de pakjes Ibis-shag verzamelde en ze toen opstuurde naar de fabrikant met een verontwaardigde brief dat hij dit in één pakje had aangetroffen. Hij dacht dat hij wel tien pakjes terug zou krijgen. Maar nee, het bleef tot zijn woede bij een verontschuldigende brief en een waardebon voor één pakje."

    Nop Maas, Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. Deel 1 – De vroege jaren (1923-1962) p.392-393

  2. Mooie anekdote Ingmar, dank je wel!

  3. Anoniem schreef:

    Een urban legend? Dit is absoluut niet waar. Drum heeft deze actie gestart in de jaren 70. Ik weet het nog heel goed. Op de binnenkant van de flap van het pakje tabak, stond de tekst over de actie gedrukt. Vond je een stukje tabak dat net zo groot was als een vloeitje, dan kreeg je een gratis pakje tabak.
    Dat ik dit mij nog zo goed herinner, is omdat ik sindsdien altijd uit heb gekeken naar dat ene stukje.
    Ik vind het heel flauw dat je geen gratis pakje hebt gekregen. Ik dacht dat de fabrikant de humor er wel van zou inzien, en/of gevleid zou zijn dat men zich deze actie nog herinnert. Die hebben dus geen verstand van klantenbinding.

  4. Ik wil dat best geloven, maar ik ben er nog geen bewijs van tegengekomen, ook niet in kranten uit die tijd ofzo. Maar wie weet komt dat nog. Misschien hebben ze wel zo vaak dat verzoek gekregen dat ze het beu raakten.

  5. DUIV schreef:

    Vroeger dachten wij het zelfde en vonden in het huismerk van de Aldi een lang stukje. Ook wij stuurdeb dat terug met een begeleidend briefje, in de hoop nu rijkelijk beloond te worden. Helaas, een briefje kwam nog wel terug ja, met het bitse verzoek als deze tabak ons niet aanstond dan voortaan maar een ander merk te kopen. Wat een klantvriendelijkheid half jaren 90.

  6. Klinkt niet best Tony. Maar denk wel dat ze heul veel van die brieven hebben gekregen, in de loop der jaren 🙂

  7. Japie Krekel schreef:

    is absoluut geen broodje aap verhaal, mij 2x overkomen bij van nelle export. kreeg gewoon 2x een nieuw pakje opgestuurd, met excuses

Reageer