clear

zoeken

search

Opnieuw in Delft

16 juni 2009


Gisteren bezocht ik, samen met mijn collega’s van de sectie Informatiediensten, DOK Delft. Zelf was ik al een paar keer eerder in Delft geweest. In september 2007 bijvoorbeeld, met de collega’s van de sectie Jeugd/Muziek/Romans. Toen ik daar verslag van deed was ik nogal lyrisch. Dat, in combinatie met andere berichten, schiep bij sommige collega’s redelijk hoge verwachtingen.

Nat het bezoek aan DOK begreep ik dat de meeste van mijn collega’s weliswaar hadden genoten van de rondleiding en de aanblik van het gebouw maar dat het geheel vanuit het perspectief van innovatie iets was tegengevallen. DOK werd weliswaar als mooi en fris ervaren maar toch ook vooral als bibliotheek. Dat is niet zo gek natuurlijk, want DOK is een bibliotheek. Achteraf snap ik echter wel hoe het komt. Het multimediale kreeg gisteren nauwelijks aandacht en DOK als organisatie evenmin. Dat laatste was vooral te wijten aan tijdgebrek, maar toch: het was een gemis. Verhalen over de opstelling van een collectie en boekenkasten kun je overal beluisteren, verhalen over de unieke aspecten van Delft alleen in Delft.

Ook dat is achteraf goed verklaarbaar: de mensen van het innovatieteam waren op dienstreis, de bibliotheek was nog maar net open en er was te weinig tijd voor de achtergrondverhalen bij alle innovatieve projecten die nu niet eens expliciet genoemd werden. Zonder die dingen houd je inderdaad een mooie bibliotheek met een mooi leescafé en goede kunstuitleen over. Een bibliotheek met betaald internet en een catalogus die er “best goed uitziet” (het feit dat die catalogus door DOK zelf is gebouwd kwam ook niet aan de orde) bovendien.

Het was vooral het spektakel dat gisteren ontbrak. Daar worden soms zelfs bijzondere dingen weer vrij normaal van.

@

8 Reacties

  1. Hoi ed,

    Dat was inderdaad een gemis! Maar wie weet krijgen we die kant van het verhaal een andere keer te horen!

    groetjes,
    Alinda

  2. Die gelegenheid doet zich vast nog wel eens voor inderdaad. En ik blijf er natuurlijk ook over bloggen!

  3. Mark Borneman schreef:

    Beste lieden,

    Wat jammer dat jullie met dát gevoel weer zijn vertrokken… Ik was die dag in huis en had de tijd kunnen nemen om van alles te kunnen vertellen over stappen die DOK neemt rond narrowcasting, e-mailmarketing, API koppelingen tussen catalogus en Hyves, diverse projecten als de nieuwe TankU, De Microsoft surface, DOK Agora etc… Wellicht dien ik daar volgende keer attenter op te zijn. Als jullie dan vragen naar een briefing van de afdeling Wetenschap óf Werving (communicatie/marketing) dan laten we je niet gaan voor de oren suizen… Hopelijk tot snel!

    ps Ik zal ook binnen DOK communiceren dat wij het doel vd rondleiding duidelijker voor ogen krijgen!

    Mark Borneman
    015-2840705
    m.borneman@dok.info

  4. Henk schreef:

    Ik krijg nou een beetje het gevoel dat iets alleen maar de moeite waard is als er spektakel aan te pas komt.

    Een bezoek aan een mooie bibliotheek met een mooi leescafé en mooie kunstuitleen kan an sich al heel veel inspiratie opleveren.

  5. Mark Borneman schreef:

    Punt voor Henk…

  6. davidovix schreef:

    Hoi Edwin

    Wat mij betreft ging het niet alleen om hoge verwachtingen maar meer om andere verwachtingen. Aan dat beeld ben jij medeschuldig en het is toch aardig om te zien dat door alleen maar jouw blog te volgen je een bepaald beeld krijgt van het DOK Delft. Het lag zeker niet aan de kwaliteit van de rondleiding en het enthoussiasme maar ook ik had hele andere verwachtingen. Wat dat betreft heeft Mark gelijk, het is altijd belangrijk om bij een rondleiding te weten wat klanten willen !!!
    gr
    kees

  7. @henk: Even een correctie: Het Dok Delft is inderdaad al een prachtige bibliotheek op zich en absoluut de moeite waard voor een rondleiding. We waren alleen ook zo benieuwd hoe al dit moois achter de schermen tot stand is gekomen. Neem hun catalogus als voorbeeld, hoe is die tot stand gekomen? Maar ook hoe worden de concepten zoals inderdaad de downloadmuur (TankU) en de Microsoft Surface ingezet? Hoe werkt het bij hun met gaming in de bieb?
    Bij het boeken van de rondleiding is daar naar mijn weten ook om gevraagd. Met als gevolg dat bij sommigen van ons de verwachtingen dan misschien ook anders waren. Ondanks dat hebben we een prachtige rondleiding gehad in een schitterende bibliotheek! En daar zal het in ieder geval niet aan liggen.

    groetjes,
    Alinda

  8. @allen: bedankt voor de reacties.

    Spektakel is zeker geen randvoorwaarde. Dat bedoelde ik ook niet, maar Kees en Alinda geven dat al aan.

    Thxs!

Reageer