clear

zoeken

search

Internet zonder Flash: een verademing

03 juni 2009


In dit prettige WYSIWYG-tijdperk is het voor de internettende, informatie producerende mens niet meer zo belangrijk of interessant om veel af te weten van HTML.

Desondanks is het wel aardig om even stil te staan bij het feit dat W3C (World Wide Web Consortium) al sinds 1997 werkt met HTML 4, een opmaaktaal die zo zachtjes aan wel aan een herziening toe was. Er wordt dan ook hard gewerkt aan HTML 5.

De kans is klein dat W3C deze opvolger officieel zal goedkeuren voor 2012 maar de eerste vruchten van deze variant worden nu al geplukt. Zo ontwikkelt Google nieuwe applicaties die gebruik maken van de mogelijkheden van HTML 5 en kondigde videosite Dailymotion vorige week aan dat op de Open Video variant van de website video’s kunnen worden bekeken zonder Flash. Dailymotion maakt in plaats daarvan gebruik van de nieuwe html-tag ‘video’.

Misschien denk je nu: “lekker belangrijk, mijn browser is toch standaard voorzien van een Flashplugin?” Vaak is dat zo, niet altijd. Vanochtend sprak ik nog iemand die de toolkit voor het Darwinjaar niet kon bekijken omdat ik die via Slideshare aanbood. Daar was een aanvulling dus nodig. Het herinnerde me eraan dat niets vanzelfsprekend is, als het gaat om internetnavigatie. Je moet met alle (on-) mogelijkheden rekening houden.

Daarom zeg ik: internet zonder Flash? Een verademing!

@

Foto: Chaval Brasil

6 Reacties

  1. Hans schreef:

    Less is more

  2. Eddy schreef:

    We hebben geen Flash player meer nodig, maar wel een 'more advanced' browser. The future is open. Dit is de opmerking die je krijgt als je de video zonder flash wil bekijken:
    To watch this video without a proprietary plugin, download a more advanced browser.

  3. Laten we hopen dat al die standaarden ooit nog eens universeel worden. Het zou een hoop heisa schelen…

  4. Michel schreef:

    Flash is in de meeste gevallen inderdaad geen goede oplossingen. Toch zijn er websites die simpelweg niet zonder Flash kunnen. Vaak websites die een emotie willen communiceren – vaak dus reclamegerichte websites. Bewegend beeld, geluid en experience is daarbij zo belangrijk, en SEO / Usability juist weer een stuk minder.

    Zolang je Flash dus in de goede context gebruikt lijkt het me alsnog een prima toevoeging…

  5. Daar heb je wel gelijk in. Het hangt nauw samen met het doel van de site en de balans tussen usability en uitstraling. De mooiste dingen die ik online heb gezien waren meestal toch gemaakt met Flash.

    //www.zbdigitaal.nl/2006/08/sterke-staaltjes-webdesign-flash-sites.html

Reageer