clear

zoeken

search

Klassieke muziek voor een nieuwe generatie: YouTube Symphony Orchestra

02 december 2008


Is het niet prachtig? Onder de naam YouTube Symphony Orchestra lanceert YouTube, in samenwerking met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een heus online orkest.

Het eerste online orkest ter wereld brengt musici met elkaar in contact en brengt klassieke muziek onder de aandacht van een wereldwijd publiek. Ook het London Symphony Orchestra, Carnegie Hall, Tan Dun en de pianist Lang Lang steunen het initiatief.

Het Leidsch Dagblad meldt:

Muzikanten uit Nederland en de rest van de wereld kunnen auditie doen voor het orkest. Ze kunnen tot 28 januari twee videofilmpjes inzenden om te laten zien wat ze kunnen. In één video moeten ze een originele compositie van Tan Dun interpreteren, in de andere video kunnen ze hun muzikale en technische vaardigheden etaleren door een standaardstuk uit een lijst te selecteren en te spelen.

Een jury van muziekexperts uit toonaangevende orkesten selecteert uit het totaal aantal inzendingen driehonderd ‘semi-finalisten’. Gebruikers van YouTube kunnen tussen 14 en 22 februari hun stem uitbrengen op de kandidaten. Op 2 maart wordt dan bekend welke musici tot het YouTube Symphony Orchestra mogen toetreden.

Zie ook Frank-ly en TechCrunch.

@

8 Reacties

  1. Het is inderdaad mooi dat de stap gezet wordt. YouTube groeit zo nog verder als de opvolger voor het beschikbaar maken van media. In de nabije toekomst zal je wellicht dan ook zelf kunnen bepalen wat je er al dan niet bij wilt, met automatische suggesties van wat je vrienden en mensen met een gelijkaardige smaak zoal goed vonden.

  2. Het wordt gewoon de nieuwe tv uiteindelijk 🙂

  3. Astrid schreef:

    Leuk, je hebt het beeld mooi stop gezet op onze Vanessa Mae. Ouwe snoepert!

    Je plaatje heb ik even ‘geleend’. Ik kreeg er geen mooie sceendump van 😉

  4. Natalie schreef:

    Mooi fenomeen, dat crowdsourcing!

  5. @ Astrid: Ik denk dat ik nu vooral maar heel stilletjes doch ruiterlijk moet toegeven dat mijn kennis van klassiek zich beperkt tot een vierdubbelaar met daarop louter, uhm, klassiekers. Die Vanessa kende ik niet eens, maar toegegeven: het is een lieverd om te zien.

    En als ik dan vervolgens jouw invalshoek zie begint het me te dagen: jij hebt hier wel verstand van en je speelt zelfs zelf! Dat was me ontgaan tot op heden. Cool vind ik dat. Ik wil zo’n filmpje van jou wel eens zien!

    Daar zit ik dan…met mijn drie akkoordenliefde 🙂

    @ Natalie: dat dan weer wel ^^

  6. Astrid schreef:

    Scribbles zit vol verrassingen 😉
    Had je deze gemist?
    Ik verklaar het ook nog bij m’n eigen post!

  7. Hoi Scribbly. Die had ik zeker gemist en als ik de postdatum zie weet ik zelfs waarom: ik zat toen in Italië. Als dat geen goede smoes is 🙂

    Mooi verhaal trouwens!

  8. Astrid schreef:

    Nou oké dan, voor deze ene keer!

Reageer