clear

zoeken

search

De wereld gaat aan rapporten ten onder

30 oktober 2008


Ik ben net weer een beetje op orde met de stapel nog te lezen boeken. Die wordt eindelijk weer lager. Tevreden leun ik achterover. Dan valt mijn oog op de stapel daarachter: rapporten, notities, plannen en agenda’s. Naast verslagen en beleidsplannen van het werk zou ik verder nog door moeten nemen:

Zal ik het ‘Platteland van alle Nederlanders‘ van het SCP nog maar even laten doen dan? Ik houd het bij het Trouw-artikel. De genetwerkte families van Pew? Take it for granted. De studie over het sociale gedrag van oudere gamers? Later. De Media in beeld volgens ABN AMRO? Ik dank Marketingfacts voor de samenvatting. Het fraaie e-book Generation We? 276 pagina’s is me nu echt even te gortig. Vastleggen in de blogarchieven is genoeg voor nu.

someone call the ambulance
there’s gonna be an accident

@

8 Reacties

  1. Astrid schreef:

    Volgens mij wordt het tijd voor een cursus ‘snellezen’. Ik heb daar een keer leuke dingen over ‘gelezen’. Hoe je binnen een uur de hoofdlijnen en belangrijkste verdiepingen uit dikke rapporten kunt scannen.

    Succes en drink er nog één op!

  2. Het diagonale lezen gaat me steeds beter af, maar dat snellezen moet ik nog steeds eens uitproberen. Weet nog steeds niet zeker of dat welwerkt

  3. slim lezen is volgens mij meer bepalen wat je wilt lezen dan het sneller proberen te doen, maar ik schijn al aardig snel te lezen dus dat kan ik makkelijk zeggen 🙂

    Dat er zoveel rapporten worden gepubliceerd heeft soms hele andere doelen dan kennisverspreiding alleen. Ik denk aan “verantwoording afleggen” en stop mijn fantasie dan hier voor mijn gemak maar even 🙂

  4. Uit dat boekje ‘ het innovatieplatform’ leer ik daar nog veel meer over Marien. Eng is het bijna 🙂

  5. Ik lees zo’n dingen meestal erg selectief door. Wanneer ik woorden of combinaties van woorden zie die mij interesseren lees ik die passage en dwaal ik verder af.

    Maar ik denk dat het sneller en selectiever lezen geen goede lange termijn oplossing is. Als je nu elke inhoudstafel voor elk puntje een korte beschrijvende uitleg zou meegeven dan kunnen de lezers veel sneller merken wat ze nog is uitgebreider willen nagaan.

    Maar zelfs daarbij moet je je afvragen als ik met die documenten ga werken, wat moet ik dan echt weten en wat is er zo allemaal bijzaak? Mijn inziens levert dat vaak heel wat kortere en bondigere resultaten op, al is het natuurlijk wel minder praktisch als je dit voor erg verschillende toepassingsdomeinen wilt doen.

    Kort, bondig en het eenvoudig houden kan al veel doen. Net zoals het bundelen van rapporten.

  6. Met het lezen van samenvattingen en conclusies/aanbevelingen kom je vaak al een heel eind 🙂

  7. benieuwd naar je recensie van het innovatieplatform, edwin!

  8. Het lezen stagneerde weer ff door ander leesvoer maar ik was in een ruk al halverwege. Heerlijk boekie.

    Komt gauw!

    @

Reageer