clear

zoeken

search

Mediawijsneuzen

02 september 2008


Via TrendMatcher belandde ik op De Onderwijsvooruitzichten. Op beide weblogs is gisteren een interessante discussie losgebarsten over de vraag in hoeverre docenten er goed aan doen kinderen het soort internetlessen te geven dat ze willen in plaats van de lessen die ze gewend zijn te krijgen.

In de discussie komt ook de vraag aan bod hoe zinvol het is dat een docent ‘digitaal voor de troepen uitloopt’ door permanent nieuwe tools te verkennen en, waar mogelijk, te gebruiken in de les.

Ik vind dit zeer zinvolle vragen. Ik zie ook parallellen met de bibliotheekwereld. Ook wij hebben de mond vol van mediawijsheid (en terecht) maar ook wij hebben te maken met kinderen en jongvolwassenen die lang niet altijd zitten te wachten op waarschuwende vingers en goedbedoelde tips over de betrouwbaarheid van informatie. Die zou je bijna mediawijsneuzen gaan noemen.

Wat ik me nu opeens ook afvraag is of het volgen van 23 Dingen er bij oud-cursisten al toe heeft geleid dat zij klanten hebben mogen en kunnen helpen bij, bijvoorbeeld, het uploaden van video’s of het aanmaken van een weblog. Mij is het regelmatig overkomen dat ik tools die ik in de loop van de tijd ontdekte op het web ook heb kunnen delen met klanten aan de inlichtingenbalie (en voorheen tijdens media-educatie) Zelfs het omgekeerde komt wel eens voor. Kinderen zaten daar echter nauwelijks bij.

Misschien dat er zich vanaf morgen weer nieuwe kansen voordoen. De komende weken heb ik namelijk twee dagdelen per week een nieuwe werkplek: het instructielokaal. Ik hoop dat er mooie contacten uit voort zullen komen.

@

Foto: Library of Congress (Flickr)

16 Reacties

  1. Lees ook het uitgebreide bericht dat Fons van de Berg naar aanleiding van deze discussie geplaatst heeft op zijn weblog:
    Ik leg het nog één keer uit

  2. davidovix schreef:

    Edje

    Ben erg benieuwd hoe het gaat op je nieuwe werkplek. Heb je nog reacties gehoord van Runescape vrinden ????

    Gr
    Kees

  3. essen2punt0 schreef:

    Interessante discussie. 🙂 Die ga ik zeker volgen, vooral nu met 23dingen voor het onderwijs in de koker….
    (Daarover later nog wel eens wat meer)

  4. @ Willem: bedankt voor de aanvulling!

    @ Kees: jazeker, heb al met een paar van die gasten gesproken. We gaan morgen maar eens kijken hoe het loopt maar ik heb er eigenlijk alle vertrouwen in…

    @ Annemarie:ben meteen benieuwd waar je op doelt 🙂 Ik wacht rustig af…

  5. Het zou zo raar nog niet zijn, om eerst een algemene basis te geven en daarna zich meer te kunnen focussen op ene interesse punt. Net zoals je kan kiezen of je in het onderwijs meer of minder wiskunde wenst te gaan volgen. Iets waar je punten vanuit die basismodule ook wat over in de pap te brokken hebben uiteraard.

    Meer mediawijsheid en dus internetlessen lijken mij alvast een goed opzet om later niet uit de boot te vallen omdat je het dan zelf zou moeten gaan leren.

    Het doet mij ook wat denken aan hoe je nu in Vlaanderen via de school je rijbewijs kan halen.

    Verhoog de kansen, verlaag de angsten!

  6. Is dat zo ja, van dat rijbewijs? Moet je dan wel net zoveel betalen of is dat in het schoolgeld inbegrepen?

    Was was het idee daarachter dan?

  7. Het schriftelijke gedeelte van het rijbewijs examen eigenlijk. Maar meer daarover in dit artikel van De Standaard.

  8. Dank je! Ik vind het wel een bijzonder initiatief.

  9. essen2punt0 schreef:

    @edwin, ik wil eerst nog even een paar handtekeningen ‘gezet hebben gekregen’.
    Daarna kan ik gelukkig wat meer prijsgeven!

  10. Ook dat is een vorm van mediawijsheid 🙂

    Succes ermee!

  11. Astrid schreef:

    23dingen leidt misschien niet direct tot het helpen van een klant bij het uploaden van een filmpje, maar inspireert wel tot het ontwikkelen van een cursus ‘weblog maken’ of zelfs een ’23dingen’ voor de gewone klant. Dat levert dan wel weer leuke contacten op en mediabewuste klanten en geïnspireerde collega’s.

    Nu die docenten nog 😉

  12. Maar dat is nog veel mooier zelfs!

    Gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren dan of is het nog maar een plannetje?

  13. essen2punt0 schreef:

    Zoals ik schreef: eerst wat handtekeningen 😉

  14. Astrid schreef:

    Eh… een cursus 23dingen voor publiek is in de maak, samen met 2 regiobibliotheken. Een workshop RSS hebben we al gehad. En die cursus weblog maken gaat echt komen.
    Voor het onderwijs wacht ik ook op die handtekeningen 🙂 (schiet op Essen!)

    En vrijdag start bij ons de 2e groep 23dingers. Wie weet met welke leuke initiatieven zij nog voor de dag komen.

Reageer