clear

zoeken

search

Respect voor Microsoft

20 augustus 2008


Mensen die ZB Digitaal een beetje volgen weten dat ik een groot voorstander ben van het vrije Web, van Open Source en van sympathieke hackersinitiatieven. Ik propageer vrijwel continu de vele gratis tools die het web zoals we het nu kennen ons te bieden heeft, met name de diensten van Google.

Het lijkt me terecht dat ik nu ook eens een ander gebaar maak, en wel naar de grote boze boeman Microsoft. Microsoft symboliseerde jarenlang de tegenpartij van alles wat ik zo waardeer aan Internet en software. Open en transparant, gratis en stabiel: het waren geen termen die ik met Microsoft of Windows associeerde.

Dit jaar verrast het bedrijf me echter in alle opzichten. Met de aanschaf van de Aldi-pc kreeg ik automatisch ook de beschikking over Windows Vista. Over dat besturingssysteem wordt veel gemopperd maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het een ijzersterk produkt vind. Het is stabiel en heeft buitengewoon veel mogelijkheden. Natuurlijk: je wordt nog steeds geconfronteerd met bemoeienissen waar je niet op zit te wachten en inderdaad: de bijbehorende software is nog steeds duur en op een vervelende manier gekoppeld aan andere Microsoftproducten. Toch is dat voor mij nog geen reden om definitief afscheid te nemen van Windows, alle voornemens ten spijt.

Een paar weken geleden probeerde ik bijvoorbeeld voor het eerst het Media Center van Vista uit. Bij mijn pc zat namelijk ook een afstandbediening die ik in al die maanden nog geen één keer had gebruikt. Ik keek mijn ogen uit.
Met het Media Center wordt het beheer van alle multimedia op je pc wel heel eenvoudig. De mogelijkheden zijn voor mij zelfs aanleiding om de aanschaf van een groter beeldscherm te overwegen. Ik kan gewoon televisie kijken op de pc, uitzendingen opnemen, alle muziek en foto’s met een paar klikken op de knop beheren en net zo makkelijk naar Uitzending Gemist en andere internet-tv kijken.

Vorige week stuurde onze systeembeheerder een mail met de mededeling dat medewerkers van de ZB vanaf nu kunnen inloggen op Surfspot.nl, om daar, tegen flinke korting, soft- en hardware te kopen. Ik besloot Office Enterprise 2007 aan te schaffen. Inclusief verzendkosten kostte dat pakket me 17,50 euro.

Ik heb het pakket gisteren even vluchtig bekeken en ben onder de indruk van alle nieuwe mogelijkheden van Word, Excel, Powerpoint en Access. Daarnaast biedt het pakket ook nog programma’s als Infopath, Groove, Publisher en OneNote. Waarschijnlijk zal ik die programma’s maar zelden, of helemaal niet, gebruiken maar oh, wat ziet het er allemaal gelikt uit, en oh, wat zijn er veel mogelijkheden!

Je kunt nog zo’n groot fan zijn van gratis alternatieven als Google Docs, Open Office en Zoho: het zijn prachtige producten die Microsoft hier levert. Dat die producten verre van gratis zijn vind ik dankzij het Surfspotvoordeel opeens iets minder belangrijk.

De grote boze M verdient in ieder geval een pluim vind ik.

Best lekker om af en toe internetpolitiek incorrect te zijn πŸ™‚

@

20 Reacties

  1. Robert schreef:

    πŸ™‚ Zo’n mediacenter is inderdaad erg gaaf. Veel plezier met spelen πŸ™‚

    Groove vind ik persoonlijk niet zo sterk, althans, niet zo sterk als je al werkt met iets als Sharepoint, Google Sites, Yahoo Groups, e.d.., maar Infopath is wel een leuke applicatie. Je kan er je eigen webformulier mee bouwen en die aan een database koppelen. Het gaat weer net iets makkelijker als programmeren en is weer, met de nieuwste, net iets makkelijker te integreren met andere Microsoft producten.

    Greetz

  2. @ Robert: jij bent behoorlijk ingevoerd in dezen, begrijp ik. Thanks. Weet ik ook meteen waar ik moet zijn als ik er een keertje niet uitkom πŸ™‚

  3. Pierre schreef:

    LOL, met dit soort posts win je geen Dutch Bloggies. πŸ™‚
    Maar gelijk heb je natuurlijk wel!

  4. JoG schreef:

    Tja, volgens mij ben je nu eigenlijk enthousiast over de goedkope toegang tot software van Microsoft… Helaas is dat voor een groot deel van (werkend) Nederland niet het geval πŸ™

    Vista zat gebundeld bij jouw PC evenals dat ‘MediaCentrum’ en dan heb je nu goedkoop Office Enterprise kunnen kopen, ‘Enterprise’ notabene (normaal zes-, zevenhonderd euro of meer !? zie)!? Als je op een vergelijkbare manier een goed, cq. strak ingerichte PC met bijvoorbeeld Ubuntu of Fedora en alle meer gesloten codecs en dergelijke zou hebben?!?

    Desalniettemin vind ik het leuk voor je. En ben ik stiekem een beetje jaloers. Toch maar eens een baan zoeken in het onderwijs of bij een bibliotheek… πŸ˜‰

    En toch vind ik dit een ‘sneaky’ strategie van Microsoft. En dat doet me denken aan die verslavingstheorie. Eerst in met name het onderwijs mensen programma-specifieke ‘trucjes’ leren waarna ze op hun werk (in hun beroep) om dezelfde tools, maar dan veel duurder, gaan vragen. Heel slim! Overigens beheerst bijvoorbeeld Adobe dit ‘kunstje’ ook erg goed!

    En dan wordt bovenal volgens mij vergeten de eerste stap te zetten. Cq. er wordt een stap overgeslagen. Namelijk om (jonge) mensen te leren tekstverwerken, een presentatie maken, informatie verzamelen, analyseren en verwerken, etc.

    En welke tools kun je dan bijvoorbeeld bij het maken en verwerken van een tekst inzetten? Bijvoorbeeld de teksverwerkers: Kladpad, Wordpad, Notepad++, AbiWord, OpenOffice.org Writer, MS Word en WordPerfect. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende tekst-opslag-formaten (.txt, .rdf, .doc, .odt)?

    Natuurlijk zijn de tools van Microsoft een optie bij diverse taken. Ik geniet echter ook van Firefox met z’n extensies, Thunderbird, Notepad++, FileZilla, IrfanView, VLC, Nucleus, Drupal en nog veel meer open source software en soms freeware. Echter FreeCell zou ik niet graag missen. Ik speel het bijna dagelijks wel een keer. En mijn standaard Windows Rekenmachine gebruik ik ook regelmatig. Ben ik te lui om alternatieven te zoeken?

    Wat mij betreft is het uiteindelijk een kwestie van ‘laat duizend bloemen bloeien’! En zelf heb ik een voorliefde voor ‘open’ bloemen. πŸ˜€ Open standaarden, open content, vrije en open source software, open hardware en aan deze onderwerpen gerelateerde licenties zoals bijvoorbeeld de GPL en de diverse Creative Commons mogelijkheden.

    Joost Geraets – OpenNieuws.nl

  5. @ Pierre: die heb ik gelukkig al dus ik kan wel een piepklein beetje uit de kast komen toch? πŸ˜€

    @ Joost:

    Daar heb je helemaal gelijk in hoor; ik heb het verkregen op een makkelijke en goedkope manier. Dat geld zou ik er nooit voor betalen. Ik zal dan ook altijd open software en systemen blijven promoten.

    Wat je zegt over de strategie is al helemaal waar. Dat is ook precies wat er mis is. Mensen nemen vaak gewoon niet de moeite om alternatieven te zoeken, als hetgeen ze hebben volstaat. De moeite die genomen moet worden wordt wel steeds kleiner maar toch: voor veel mensen is het gewoon te veel. Dat zie je ook al met Firefox, wat toch vooral een kwestie van downloaden is.

    Het punt zit ‘m denk ik inderdaad in benodigde plugins. Vorige week ging ik ook aan de slag met Ubuntu (staat al op mijn pc) maar na een uurtje moest ik weer even wat dingen doen op het web waar ik eerst plugins voor nodig had en de reboot was zo weer gemaakt. Moet ik toch eens dagje goed voor gaan zitten….

    Misschien is er wel te veel keuze en te veel gemak. Ik weet in ieder geval wel dat ik het gros van de software op mijn pc, laptop en PDA nooit of nauwelijks zal gebruiken. Eigenlijk doodzonde en pure verwennerij…

  6. Astrid schreef:

    Dus ik moet die afstandsbediening, die ik deze zomer bij m’n nieuwe vistalaptop kreeg toch ook maar eens gaan installeren?

    Ik mag ook genieten van een goedkoop enterprisepakket en heb net een hele strakke lesbrief gemaakt in publisher. Top!

    Jammer dat het zelf ontdekken me altijd zoveel tijd kost. Daarom heb ik alle mogelijkheden van dat media center ook nog niet ontdekt. Sommige dvd’s pakt hij niet, dus dan schakel ik weer vloekend over op windowplayer. Maar ik zal vista na jouw peptalk nog een kans geven πŸ˜‰

  7. Dat steeds moeten ontdekken is de pest inderdaad. Een uurtje hier, een prutssessie daar. Je leert er wel het meeste van maar het vreeeeet tijd.

    Mediaplayer is zeker niet de beste speler en dat is dan ook het zwakke punt: het zijn wel de MS-programma’s die het beste samenwerken..

    Maar zie wel dat Word nu ook sjablonen heeft voor bijv. Blogger. Dat vind ik al heel wat πŸ™‚

    Plezier!

  8. Martin schreef:

    In Wijchen ga ik met mijn team Cultuur & Educatie OneNote uitproberen. We gaan het programma gebruiken om informatie op één plek te bewaren en als instrument voor kennisdeling. En tja, het is Microsoft, maar dit is wel een mooi programma. Voor mijn studie en privé gebruik ik Evernote (//www.evernote.com), omdat ik die interface mooier vind en de synchronisatie handiger vind. Maar op mijn werk is de integratie van OneNote met Outlook, Word en alle andere Office-programma's natuurlijk een uitkomst. Ik ben benieuwd of er meer bibliotheken zijn die op deze manier kennis en informatie delen. +

  9. JoG schreef:

    @Edwin: Blijf die promotie vooral doen. Dat is goed voor onze keuzevrijheid en naar mijn mening kennis en -economie.

    Een voorbeeld van dat het mensen inderdaad ‘te veel’ kan zijn. Een vriend van me wilde vanwege de beperkte stabiliteit van Windows geen programma zoals Firefox installeren. Hij had nu eindelijk weer een fijne nieuwe, kale en snelle machine!? Nu is overigens die vriend van me inmiddels een overtuigd voorstander van het gebruik van Firefox. Het duurde echter een jaar geloof ik voor hij over ging / durfde. Overigens begrijp ik altijd dat de wijze waarop Ubuntu alternatieve software aanbiedt hartstikke eenvoudig werkt. Zie bijvoorbeeld “Extra software installeren“. Microsoft heeft er natuurlijk nooit belang bij gehad om freeware, vrije en open source software op een vergelijkbare manier aan Windows gebruikers aan te bieden?!

    Wat goed dat je wel bezig bent Ubuntu! Bij mij komt het er nog steeds niet van. Ik herinner me dat er ook distributies zijn waarbij een heleboel ook (meer) gesloten plug-ins / codecs :$ meteen worden meegeΓ―nstalleerd. Helaas weet ik zo even niet welke. Iemand?

    Dat je veel software zelden of nooit gebruikt herken ik. Dat is bij mij net zo. Dat heeft voor een deel te maken met specifieke taken die ik niet zo vaak doe. De software die daar voor nodig is zou ik echter niet willen missen!

    Ik denk in dit kader ook aan het ‘Lite’ installeren van XP of Vista. Als ik nog eens (weer eens) helemaal opnieuw zou (moeten *oeps* πŸ˜‰ ) beginnen met een pc en veel tijd had dan zou ik daar graag mee starten. Een slanke en vlot werkende en reagerende Windows omgeving. Ik bedoel nLite en vLite. Enkele handleidingen: 1 en 2.

    Wat is er tegen verwennerij? πŸ˜‰

    @Astrid en Edwin: Hadden we maar meer tijd! Ieder voor zich en met z’n allen. Meer onthaasten misschien?!

  10. Marco schreef:

    Mooie hoesje van Carnivore.
    Schermpje waar we het gister over hadden zit in je mailbox.

  11. Daan schreef:

    Surfspot rules, ik snap dat er collega’s van mij zijn die nog gekopieerde software werken terwijl ook wij daar met grote korting producten kunnen kopen. Inderdaad, ook Office voor de Mac.

  12. Daan schreef:

    Ahum, ik snap dat dus NIET. Woordje vergeten.

  13. Remco schreef:

    Mooi hoor, Windows media center. De Ubuntu community heeft daar natuurlijk een antwoord op: Ubuntu studio

    ps. had ik al gezegd dat het gratis is?

    πŸ™‚ vanEs

  14. Anoniem schreef:

    Niet zo lang geleden werd er flink van leer getrokken tegen de schimmige praktijken van Surfspot. Zie

    //www.digiplace.nl/pivot/entry.php?id=863

    Ik kan mij in die visie wat meer vinden.

  15. @ Martin: interessant dat jullie dat gebruiken! Die vraag zou je misschien eens moeten stellen op bibliotheek 2.0. Dan bereik je meteen een hele groep.

    @ Joost: een beetje aanhouden kan wonderen doen wat dat betreft. Op //www.zbdigitaal.nl/2008/08/sopac-20-binnenkort-vrij-beschikbaar.html zie je trouwens een reactie van een vriend, Remco. Die zit helemaal in Ubuntu en heeft mij ook laten zien hoe je in twintig minuten de hele basis installeert. Hij weet wel welk pakket je bedoelt. De DVD die hij uitdeelt wijst zich ook helemaal vanzelf.

    Onthaasten is de bom!

    Oh ik zie nu dat Remco hier ook bij de reaguurders staat. Leef je uit πŸ™‚

    @ Marco: Retaliation! Dank je. Ik check het snel uit!

    @ @ Daan: het valt me op dat Hogescholen het fenomeen al langer kennen. Kewl!

    @ Lol van Es. Ik moet ALTIJD aan jou denken bij dit soort onderwerpen. Je bent een hele lieve promotor πŸ˜€

    @ Ano: dat is interessant! Ik bewaar dat artikel nog wel ff want het is nogal lang, maar reuze bedankt voor de tip!

  16. Marco schreef:

    Als je 'em ff live wil checken wandel je maar ff binnen.
    Ik kocht het schermpje hier: //www.4allclients.nl/?action=4&id=923875&langID=2
    Voor 191-. incl verzendkosten en BTW.
    Was snel gewijzigd in de huidige prijs:-)
    Deden niet lullig en leverde gewoon.

  17. Ziet er goed uit Cobus. Voor dat aanschafbedrag van jou zou ik het ook zo doen. Maar als ik het knoppie druk gebeurt er helaas niks geks πŸ™‚

  18. Catharina schreef:

    @jog: dat installeren van die niet vrije extra dingen is in Ubuntu een fluitje van een cent. Ga naar Toepassingen, Installeren/Verwijderen, zoek naar restricted extra’s en kies voor installeren.

  19. JoG schreef:

    @catherina: Dank je. Ik heb hier gisteren diverse artikelen en commentaar gelezen en vond commentaar van ‘Roel’ (Groeneveld) waar het mooi in staat. Leuk dat je bijna altijd weer reageert als het ergens op het Nederlandstalige deel van het internet over Ubuntu gaat. Knap hoor!

    Ik las hier ‘Kennismaken met Ubuntu: afscheid nemen van Windows‘ en ‘SOPAC 2.0 binnenkort vrij beschikbaar‘. Dat laatste op advies van Edwin. Boeiend allemaal. Met name ook de reacties/ commentaren.

    @Edwin: Dank je voor de tip. Remco is goed bezig ! πŸ™‚

    @Martin: Dank je voor de Evernote tip. Heb je ook ervaring met Groove? Willy Vermaelen schrijft er enthousiast over.

    @Daan en allemaal: Behalve aan SURFSPOT moet ik denken aan Schoolbox en ff nakijken… (in de nieuwe PCM, een e-mail met m’n zus, mijn reacties bij Willy Vermaelen: ICTwereld en enige zoeken) Slim en SURFdiensten. Voor BelgiΓ«: onder meer (?) de downloaddiensten: Academic Download en MA3D. Microsoft meldt verder onder meer: MS-KiDs, MS-StuDent en MS-KIS. Voor Nederland: Onderwijs.

    @Anoniem: Ik ken die Open brief van Jan Stedehouder. Met een aantal organisaties proberen we nu al enkele jaren op rij de NMa te bewegen onderzoek te doen. Zij willen echter niet. En beargumenteren dat natuurlijk netjes anders.

    @Remco: Mag ik je t.z.t. lastig vallen?

  20. Remco schreef:

    @ jog:

    Altijd πŸ™‚

    groet Remco

Reageer