clear

zoeken

search

Zeeuwse Gemeenten scoren geen punten met websites

23 juli 2008


Zeeuwse gemeenten presteren slecht op het gebied van dienstverlening via internet. Dit meldt de PZC vandaag. Maar liefst negen van de dertien gemeenten zijn terug te vinden in de onderste regionen van de monitor van Overheid.nl. Hoe het wel moet laat lijstaanvoerder Rotterdam zien. Heel mooi vind ik die site niet maar blijkbaar is ‘ie wel functioneel.

De website van de gemeente Middelburg doet het nog vrij redelijk. Die staat op de 171e plaats. Ik vind ook wel dat die sterk is verbeterd, nu er een nieuwe versie van is gelanceerd.

Van de zoekfunctie word ik echter nog steeds niet vrolijk. Als ik zoek op het trefwoord ‘politie’ krijg ik als eerste treffer ‘jagen op wild‘. Ik kan me niet voorstellen dat veel Middelburgers daar raad mee weten. Als ik zoek op ‘ophalen afval’ krijg ik resultaten over afvalstoffenheffing en afval storten. ‘Ophalen Vuilnis’ doet het dan een stuk beter.

Het zijn kinderziektes natuurlijk maar wel gevaarlijke kinderziektes. Als je een paar keer tevergeefs zoekt op een site ga je er niet snel meer terug naartoe. Ik tenminste niet. Maar met de eerste zoekresultaten in Google kun je evenmin goed uit de voeten. Old Skool bellen dan maar?

@

Afbeelding

5 Reacties

  1. Robert schreef:

    Nice om te dat men een onderzoek heeft uitgevoerd naar de functionaliteit van gemeentesites.

    Dat Rotterdam op nummer 1 staat verbaast mij ook. De site is inderdaad niet mooi, maar zoeken is daarop ook erg lastig.

    Sowieso heb ik het idee dat achter veel gemeentesites een magere zoekmachine zit die slecht indexeert of juist teveel indexeert (wat dus ook slecht is). Vaak vind ik alleen met browsen wat ik zoek.

    Het zou misschien een leuk idee zijn als je als burger zelf de pagina’s van een gemeentesite kan taggen (en daarop kan zoeken). Ik ben benieuwd of je daarmee de kloof tussen overheidsjargon en burgerjargon kan beslechten.

    Wat me overigens opvalt is dat er opvallend veel Friese gemeenten in de top zitten; Smallingerland, Nijefurd, Gaasterlân-Sleat, Bolsward en Leeuwarden staan allemaal bij de eerste 15.

    Veel van die gemeenten zijn volgens mij geen metropolen met grote IT-budgetten en toch weten ze goede sites voort te brengen. Het geeft je te denken… 😉

    Groeten vanuit de metropool aan de Maas

  2. boesje schreef:

    Eindelijk weer eens iets uit Rotterdam op de eerste plaats. Zou dit dan ook betekenen dat het cluppie van jou dit jaar weer niet gaat presteren? Dan trek je toch net als de Condor van Koudekerke ook eens een ander shirt aan….

  3. @ Robert. Dat is inderdaad opmerkelijk. Zou het Noorden socialer zijn. Of informatiewijzer o.i.d?
    Budget is in ieder geval niet de boosdoener. Misschien een teveel aan budget ja. Over het algemeen wordt men daar niet slagvaardiger van…

    @ Boes: je hebt weer zin en vertrouwen in het seizoen he? Je begint weer ouwerwets op te laden in ieder geval 🙂

    We zullen zien, zei de blinde.

  4. BirdBlok schreef:

    Het was weer even geleden dat ik //www.middelburg.nl bezocht. Inderdaad beter geworden! En Ed, soms moet je niet “zoeken” maar “kijken”. Alles over Milieu en Afval staat keurig onder Wonen en Leven….Er is zelfs gedacht aan de mensen die de afvalkalender weggooien ipv bewaren. Hup Middelburg:)

  5. Da’s wel een mooie, niet zoeken maar kijken. Ik ben daar misschien iets teveel op gericht inderdaad.

    Ik loer al zoveel in mijn vrije tijd he 🙂

Reageer