clear

zoeken

search

Uitgelezen: God is niet groot

09 juli 2008


Soms lees en hoor je zoveel over een boek dat je het zelf ook graag wilt lezen. Mijn interesse voor het boek God is not great, van Christopher Hitchens, werd precies een jaar geleden gewekt. Ik wilde het eigenlijk niet zelf kopen maar omdat er nogal getalmd werd met een aanschafsuggestie besloot ik dat uiteindelijk toch te doen. Ik kocht het boek december vorig jaar maar liet het vervolgens maandenlang ongelezen op het nachtkastje liggen. Pas in mijn vakantie las ik het, wetend dat het boek inmiddels ook in het Nederlands was vertaald.

God is niet groot is geen genuanceerd boek, daar moet ik de recensent van NBD/Biblion wel gelijk in geven. Ik ben het ook eens met Stephen Prothero, die in de Washington Post schreef dat het boek zelf eigenlijk ook een dogmatisch karakter heeft, terwijl dat precies is waar Hitchens tegen ageert. (ik leer zojuist dat dogmatisch eigenlijk niet de goede term is; ik doel eigenlijk meer op een doctrine dan op een dogma)

Toch vond ik het boek de moeite waard. Ik las het in de rust van de Costaricaanse natuur en had daarom alle tijd om gelezen hoofdstukken rustig te overdenken. Ik ben het in veel opzichten eens met Hitchens. Als het gaat om religie en geloof komt het er kort gezegd op neer dat ik vind dat het goed is dat zoveel mensen steun vinden in hun geloof en er een zekere mate van zingeving uit weten te halen. Ik vind ook dat je mensen niet moet veroordelen omdat zij bepaalde opvattingen hebben. Wederzijds respect, daar gaat het om.

Dat neemt niet weg dat de geschiedenis van veel kerken ook vele zwarten bladzijden heeft en dat het geloof maar wat vaak tot een hoop ellende heeft geleid. Ik wil hier niet teveel over uitwijden maar heb er wel degelijk een mening over. Laat ik het erop houden dat Hitchens veel van die zaken belicht. En afgezien van de vraag of zijn toon nu de juiste is of niet denk ik dat het voor veel mensen goed zou zijn om zich hiervan op de hoogte te stellen. Religie vergiftigt lang niet alles, dat gaat me te ver, maar je hoeft ook niet ver te zoeken als je voorbeelden van die vergiftiging wilt vinden.

Hitchens heeft mijn denkbeelden niet veranderd. Ik schaar religie nog steeds onder de mythologie. Als je boeken als Van Anima tot Zeus hebt gelezen kun je ook weinig anders. Het is het grote verhaal van de mens, het verhaal van het leven. Oer.

Zie ook de recensies van Humo en Powell’s Books.

@

Reageer