clear

zoeken

search

Spelen met Worldcat en Widgets

29 juli 2008


Onlangs bezorgde Jouke de Vries mij de code voor een zoekwidget voor Geschiedenis Zeeland. Collega Anne Buteijn wordt, net als ik, niet gehinderd door een teveel aan codekennis maar sloeg vorige week desondanks aan het experimenteren, met als gevolg dat hij er in slaagde een code te genereren voor onze eigen webopac. Die plaatste hij op het Ning Kennisplatform van de ZB. Het is een prachtige aanvulling op de Netvibeswidget die Guus ooit aanmaakte.

Nu overwoog ik even om die widget ook in de sidebar van ZB Digitaal te plaatsen maar ik zie daar toch maar vanaf. Het lijkt me geen goed idee om 4 verschillende cataloguswidgets onder elkaar te zetten. Ik ga er daarbij ook vanuit dat het gebruik van de widgets op dit blog beperkt is en dat ik er zelf nog het meest mee werk. Ik kan die veronderstelling niet staven maar ik denk het zomaar…

Daarmee kom ik uit op mijn eigen zoekgedrag. Opeens realiseer ik me dat er in een paar jaar tijd erg veel is veranderd in mijn gebruik van catalogi en databanken. Toen ik nog veel aan de balie zat en verantwoordelijk was voor de afhandeling van Al@din zocht ik nog regelmatig titels op in de eigen catalogus maar dat is inmiddels verworden tot zeldzaamheid. Ook bestanden als de krantenbank gebruik ik eigenlijk nooit meer. Dat laatste komt vooral doordat ik ook toegang heb tot de veel uitgebreidere krantenbank van LexisNexis.

Maar waarom zoek ik nog maar zelden in de eigen catalogus? Eigenlijk vooral omdat het niet zo vaak meer voorkomt dat ik een plaatskenmerk moet opzoeken. Aanwinsten liggen ter inzage in het kantoor naast het mijne en veel meer dan dat lees ik momenteel niet. Ik verwijs wel veel naar boeken in blogposts maar daarvoor maak ik dan toch liever gebruik van Library Thing en Worldcat. Worldcat geniet sowieso mijn voorkeur om boeken in op te zoeken. Aan de statistieken te zien ben ik niet de enige die dat zo ervaart.

Uit de Visualisatietool en Wereldkaart van OCLC kun je opmaken dat Worldcat nog steeds hard aan het groeien is, ook als het gaat om het aantal records en holdings per afzonderlijk land.

De nieuwe interface en de CiteMe-widget voor Facebook bevallen ook nog steeds en de tip om via Google rechtstreeks in Worldcat te zoeken ga ik ook maar eens ter harte nemen. Dat is wel handig op de PDA, waar het favorietenbeheer weer wat minder goed geregeld is.

@

Reageer