clear

zoeken

search

Open brief aan bibliotheken: elimineer Digital Rights Management

14 mei 2008


Licenties. De auteurswet. Rechthebbenden. Digital Rights (Restrictions) Management (DRM):

In een wereld waar overvloed en gratis de toon bepalen worden kansen van bibliotheken gewurgd door de greep van uitgevers, leveranciers en klemcontracten. Ik word er steeds verdrietiger van.

Vorig jaar werd ons het uitlenen van populaire games onmogelijk gemaakt. De NRC besteedde een paar weken geleden aandacht aan de verstikkende werking van het auteursrecht op de digitale bibliotheek. Het recente SCP-rapport wijst er ook op. Op pagina 160 bijvoorbeeld:

De rechtendiscussie omtrent digitale content beperkt de rol die de bibliotheek kan spelen als informatiekanaal. Door bestaande afspraken met uitgevers is het toegankelijk maken van de digitale informatie waar de bibliotheek over beschikt voor gebruikers thuis maar zeer beperkt mogelijk. Dit bedreigt de uitvoering van de kennis- en informatiefunctie in het digitale tijdperk door de bibliotheek. Ook worden rechtenvrije teksten in toenemende mate via het internet ontsloten.

Ook ebooks blijven niet van bemoeienis gevrijwaard: nu kunnen we die eindelijk gaan uitlenen, zit er weer DRM op. Aaaargh! Houtturtocheensmeeop! Geef ons nu toch eens de ruimte om goed mee te kunnen in de snel transformerende wereld van informatie!

Om de frustratie te onderstrepen wijs ik graag op een open brief aan bibliotheken, van Defective By Design: No DRM!

Tekenen, zou ik willen zeggen. Het is tijd voor massaal verzet, me dunkt, of toch in ieder geval voor een weerwoord.

@

free music

NB: Er dient wel opgemerkt te worden dat in het SCP-rapport ook de aanbeveling staat om collecties met DRM af te schermen, om het vertrouwen van uitgevers te winnen…
Maar waarom vertrouwen winnen? Dat heeft in het verleden toch ook nog niet veel goeds opgeleverd. Doe maar gewoon open access. Da’s veel interessanter!

8 Reacties

  1. Daan schreef:

    Ik mis het bijbehorende muziekfragmentje van de Sepultura boys. Of zou dat de lezers afschrikken?

    //www.deezer.com/track/82444

  2. Dat denk ik wel 🙂

  3. boesje schreef:

    Echt niet. Gewoon alsnog plaatsen dat muziekfragmentje. 😉 Goede herinneringen amen met de Bomber aan de boys in de voetbalshirts………….

  4. Op je wenken bediend kapitein!

  5. Daan schreef:

    Hihi, staat ook nog op automatisch afspelen dus er is geen ontkomen meer aan 🙂

  6. LOL! Daar had ik niet op gelet en aan de balie had ik geen geluid zojuist. Ik heb het toch maar even aangepast, voordat de helft hier gillend wegrent 🙂

    Thanks Daan.

  7. Anoniem schreef:

    Helemaal mee eens. Deze week sprak ik iemand van NBD over e-books. Van het idee om e-books status ‘uitgeleend’ te geven als iemand het al gedownload heeft, tenzij je weer extra licenties koopt viel mijn bek lichtelijk open. Als er al publiek voor e-books komt dan rennen ze weer snel weg.
    Gr. Anne

  8. Ik zou zelf wel wegrennen inderdaad. Op ‘nee’ en ‘mis’ kun je niet meer wachten anno 2008…

Reageer