clear

zoeken

search

Niet voor noobs: animeren met Blender

21 mei 2008

Het is een vreemd besef dat er veel dingen zijn die je nog eens zou willen doen of leren terwijl je weet dat de kans heel klein is dat het er ooit van zal komen.

Een van de redenen waarom ik zo dol ben op het nieuwe web is de laagdrempeligheid en het gebruiksgemak van gratis tools en websites. Vaak kun je hele leuke producten genereren zonder gehinderd te worden door enige voorkennis. Natuurlijk is het best handig als je enige basiskennis hebt maar noodzakelijk is dat zelden.

Omdat het ‘sleep- en klikweb’ zo’n rijk aanbod heeft word je wel steeds gemakzuchtiger. Ik ben bijvoorbeeld dol op beeld en beeldbewerking maar word doodzenuwachtig van de vele mogelijkheden die programma’s als Paint Shop Pro hebben. Ik heb geen zin en tijd om die mogelijkheden wekenlang te bestuderen en uit te proberen.

Gisteren stuitte ik ook weer op zo’n oogverblindend, gratis programma: Blender. Daar kun je hele mooie animaties mee maken. Over de mogelijkheden hoef je niet eens te fantaseren. Die krijg je zo ook wel voorgeschoteld.

Nieuwsgierig als ik ben sloeg ik dus meteen aan het downloaden. Ik heb precies 5 minuten met de software gespeeld. Ik waande me direct in de onbegrijpelijke wereld van AutoCad en consorten.

Als je niets weet van begrippen als rendering kun je hier maar beter niet aan beginnen. Het is zo’n programma waar je een cursus voor nodig hebt. Maar allemachtig; wat kun je hier mooie dingen mee maken!

Voor de liefhebbers, niet voor Noobs, laten we het daar maar op houden.

@

5 Reacties

  1. Bijl schreef:

    Cursus is niet nodig, je kan ook zoeken naar Tutorials op t internet, zo heb ik mezelf in enkele jaren tijd Autodesk Maya 3D aangeleerd (vergelijkbaar maar dan leuker programma). Als je t wil is t mogelijk!

  2. Remco schreef:

    Blender: standaard in de sofwarebronnen van Ubuntu. Mooi project gemaakt met blender: Big Bug Bunny. Open source filmproject.

    trailer

  3. Tja, blender is voor veel mensen misschien net een 3D brug te ver.
    Maar als je echt met 3D afbeeldingen aan de slag wilt, dan kun je er ook voor kiezen om Google Sketchup te gebruiken.

    Dit heeft iets minder mogelijkheden als Blender, maar is wel een stuk intuïtiever en gebruiksvriendelijk.

  4. biebblogger schreef:

    PaintShopPro moeilijk? Nou, dat valt wel mee hoor. Een beetje plussen en wat tutorials maken, die en masse op internet te vinden zijn en je maakt al heel leuke dingen. Je hebt inderdaad wel een bak mogelijkheden. Ga eens kijken naar Blender, maar ja, het kost wel weer tijd. Dat wordt nog lastig.

  5. @ Bijl: “in enkele jaren tijd” Dat is nu precies de tijd die ik dus niet heb 🙂 Maar ik bewonder je doorzettingsvermogen! En ik vind jouw nickname grandioos!

    @ Hey van Es: heb ik toch een reden om een keer in Ubuntu te booten 🙂
    Naar die film verwijs ik ook ergens, volgens mij 🙂

    @ Jeroen: Sketchup is ook zo’n programma waar ik ooit eens naar heb zitten loeren maar waar ik vervolgens nooit meer naar terug ben gekeerd. Moest ik misschien weer eens doen.

    Keuzes, keuzes, keuzes….

    @ Biebblogger: op idm heb ik eens een heel thema les gehad in Photoshop. Daar heb ik wel wat van opgestoken. Maar als ik er eenmaal inzit loop ik toch altijd weer vast op de lagen, nog eens bijwerken, een extra feature, enz.
    Het is wel te doen, maar het is te veel. Ik ben wat dat betreft zo gecharmeerd van de eenvoud van Irfan View. Dat is precies genoeg voor een prutser als ik 🙂

Reageer