clear

zoeken

search

Microsoft stopt met digitaliseren en ontsluiten van boeken en wetenschappelijke artikelen

24 mei 2008


Ik maak zelden of nooit gebruik van de zoekfunctionaliteiten van Microsoft Live maar vind het bericht dat Microsoft stopt met met het digitaliseren en online ontsluiten van boeken en wetenschappelijke tijdschriften toch verontrustend.

Kort gezegd komt het erop neer dat Microsoft vindt dat Book Search en Academic Search te weinig commerciële potentie hebben en dat het daarom niet meer interessant is om er nog in te investeren. Tot nu toe heeft het bedrijf 750.000 boeken ingescand en 80 miljoen wetenschappelijke artikelen geïndexeerd.

Bibliotheken en andere organisaties moeten zelf maar aan de slag met digitalisering en er vervolgens voor zorgen dat de webcrawlers er goed bij kunnen, zo wordt er gemeld.

Er is beslist geen man overboord. Er zijn zoveel alternatieve bronnen waar je gratis full-text boeken kunt lezen en downloaden. Maar toch; het illustreert wel hoe belangrijk geld is en welke invloed dat kan hebben op cultureel erfgoed en literatuur.

Bron: Search Engine Land

@

2 Reacties

  1. het illustreert wel hoe belangrijk geld is en welke invloed dat kan hebben op cultureel erfgoed en literatuur.
    Misschien heb je hier wel gelijk in. Maar het is eigenlijk toch ook wel vreemd dat wij voor de digitale ontsluiting van ons cultureel erfgoed ons zo afhankelijk opstellen van het geld dat grote bedrijven hier in willen investeren.

    Zou het niet logischer zijn dat de taak van het ontsluiten van ons cultureel erfgoed bij bibliotheken, musea, scholen en universiteiten zouden liggen?

  2. Dat is eigenlijk ook wat MS stelt en we kunnen alleen maar hopen dat de overheid dat ook zo ziet.

    Feit is wel dat de jongens met het grote geld het vele malen sneller kunnen (en doen) dan wij…

    Maar die afhankelijkheid is eng, dat ben ik met je eens.

    Maar als je dan uitkomt bij de vraag of Google c.s. nu vrienden of vijanden zijn op dit gebied wordt het lastiger. Ik neig nog naar het vriendengevoel maar misschien ben ik wel heel erg naïef :-/

Reageer