clear

zoeken

search

Op reis met Lonely Planet: hoofdstukken van reisgidsen downloaden

10 april 2008


Een collega attendeerde mij onlangs op een special over reisgidsen, in Boekblad. Die special vond ik erg interessant. Zelf leen ik maar zelden reisgidsen maar ik weet dat ze razend populair zijn bij onze leners. Reisgidsen zijn namelijk best prijzig en bestemmingen worden vaak maar een keer bezocht. Dan is het best een investering om zo’n gids aan te schaffen. Zeker als je een hele trip gaat maken.

Uit de special blijkt echter wel dat de reisgidsen erg goed verkopen. Tienduizenden of zelfs honderdduizenden. Dat verschilt per uitgever. De ANWB verkocht er zelfs 400.000, in 2007.

Het is opvallend dat de meeste uitgevers zich nog niet echt richten op het web. De ANWB werkt weliswaar aan een reisportal maar de meeste anderen bieden alleen titeloverzichten van gedrukte werken.

Dat geldt niet voor Lonely Planet. Daar kun je online, tegen betaling, afzonderlijke hoofdstukken van reisgidsen downloaden. De prijs verschilt per bestemming en hoofdstuk, maar de PDF-documenten zijn al verkrijgbaar vanaf een euro, zag ik zojuist.

Ik ruik potentie hier. Van ebooks ben ik nog niet echt gecharmeerd, maar het pick & mix-concept van LP spreekt me wel aan. Je gebruikt alleen die hoofdstukken die voor jouw reis relevant zijn. Dat bespaart je niet alleen geld, het bespaart je ook bagageruimte.

In die vrijgekomen ruimte kun je dan weer mooi een ander boek kwijt 🙂

Misschien kun je je daarbij nog laten inspireren door Boekblad. Zij onderhouden een boekenblog, ontdekte ik zojuist: Boekblad leest. Hoera!

7 Reacties

  1. boesje schreef:

    Ben je al aan het pakken Ouwe Rups?

  2. Daan schreef:

    Leuk idee maar ik denk even terug aan mijn rondreis van 4 weken door Nieuw-Zeeland met de Lonely Planet in boekformaat in mijn rugzak. Daar kon je tijdens het vele reizen heerlijk in bladeren, lezen, aanstrepen wat je wilde gaan en wat je gezien had.
    Nu staat de reisgids in de boekenkast en als ik een beetje heimwee heb pak ik de gids er nog eens bij en zoek de highlights van mijn trip op.

    Nee, daar kan een geprint a4tje niet tegenop al vind ik het initiatief wel heel aardig. Voor de reisgids ‘Tramping in NZ’ lijkt het me dan wel weer een uitkomst. Die is duur als je tijdens je rondreis maar één bepaalde wandelroute doet in een Nationaal Park.

    Man, wat wil ik graag terug!

  3. @ Boes: dat is er nog niet van gekomen nee. Ik heb in plaats daarvan nog net ff mario kart gescoord. En twee lekkerbekjes ^^

    @ Daan: oooooo, heimwee…

  4. Wow!ter schreef:

    Je hebt het hoodstuk over Umbria zeker al uitgeprint.
    Hé ik zal je missen.
    Maar geniet van die paar dagen. Ook al moet je slapen in een cel op een brits.

  5. Ha Wouter,

    Dat is er niet meer van gekomen nee…

    Misschien moet jij deze week maar een beetje extra posten ter compensatie van de rust hier 🙂

    Genieten gaat goed komen. Nu eerst maar snel gaan slapen…

    Tot gauw!

  6. Libellus.be schreef:

    Hopelijk download je dan geen boek waar er verzonnen stukken bij zitten, zie oa. AD.nl.
    Wel leuk dat Lonely Planet nu ook digitale kopies aanbied, nu vraag ik mij nog juist af of je huidige auteursrechtenvergoedingregeling ook de digitale uitlening zal mogelijk maken?! Heel onwaarschijnlijk wellicht, maar dat hint wel erg richting read-only collecties.

  7. Een bizar verhaal Libellus

    Dat uitlenen zal wel geen optie zijn. In grotere hoeveelheden zou het wel een aanvulling kunnen zijn….

Reageer