clear

zoeken

search

Klaas Hendrikse: de marketing van opwaaiend stof

14 maart 2008


Op 8 januari gaf Klaas Hendrikse, de atheïstische dominee uit Middelburg, een lezing in de Zeeuwse bibliotheek. Nu ga ik hier niet zo vaak naar lezingen maar achteraf gezien had ik deze graag bijgewoond. Ik ben namelijk nieuwsgierig naar zijn verhaal.

Ik ben dan weer net niet zo nieuwsgierig dat ik zijn boek, Geloven in een god die niet bestaat, zal kopen maar lezen wil ik het wel. Het is jammer dat ik het boek in de bibliotheek dan ook niet snel te pakken zal krijgen. Alle exemplaren zijn al maandenlang uitgeleend en op dit moment zijn er nog steeds 11 reserveringen voor me. Het is natuurlijk mooi dat er nog zoveel belangstelling is voor het ouwe trouwe boek maar daar staat dan weer wel tegenover dat we niet goed kunnen voldoen aan de grote vraag van dit moment.

Het is niet verstandig om als bibliotheek dan maar minstens 10 exemplaren aan te schaffen . Als de hype is overgewaaid zit je dan tenslotte met overvolle kasten, wat ook niet opschiet. Maar toch: het voelt een beetje als een gemiste kans op de een of andere manier.

Natuurlijk is er online ook van alles te vinden over Hendrikse, zoals het speciale dossier van Trouw. Ook op televisie is de dominee regelmatig te zien. Maar in dit geval wil ik gewoon het boek. Snel en zonder het te hoeven kopen. Ik lijk welhaast een moderne consument!

Even afgezien van het bovenstaande: ik heb respect voor de manier waarop Hendrikse zijn boodschap aan de man brengt. Door optimaal gebruik te maken van de media, het web, en promotie IRL ontpopt deze man zich tot briljante marketeer.
Ik ben ook erg benieuwd of zijn boodschap al veel teweeg heeft gebracht, of dat het opgewaaide stof inmiddels alweer is neergedwarreld. Ik hoorde laatst wel iemand zeggen dat het boek haar moeder over de drempel had geholpen. Over de drempel naar een leven zonder god bedoel ik dan. Zij ging nog altijd trouw naar de kerk maar twijfelde al jaren aan haar geloof, net als haar man. Hendrikse gaf het het laatste zetje.

In die zin kan ik wel begrijpen dat niet iedereen even gelukkig is met zijn boodschap. Er wordt naar hem geluisterd en wel zodanig dat het mensen ook nog andere inzichten brengt. Dat wordt als bedreigend ervaren. Tenminste, zo stel ik me dat voor.

En dat nu is precies wat ik zo interessant vind aan Hendrikse. Hij predikt verandering een nieuwe manier van denken.

Geloof 2.0, als het ware.

@

7 Reacties

  1. Henk schreef:

    Ik ga er niet aan beginnen, dat boek van Hendrikse.

    Wat ik er van begrijp is dat hij niet zegt dat God niet bestaat, maar dat hij van het oude godsbeeld af wil. Zie ook Meer over Media.

  2. Dat is wel een interessante samenvatting daar in MoM.

    Het komt op mij een beetje over als het de stelling dat het goddelijke in de mensen zelf zit. Ook veel aangehangen in de hippiecultuur, de wereld van geestverruimers, enz.

    Maar waarom ga jij er niet aan beginnen. Niet zo geïnteresseerd? Gewoon geen zin in?

  3. Henk schreef:

    Ach, ik ben zo’n getraumatiseerde ex-gereformeerde à la Maarten ‘t Hart, en ik wil gewoon niets meer van kerken & dominees weten. Lees dit en je ziet waarom.

  4. Die post herinner ik me nog. Een mooie vond ik dat.

    In die zin kan ik het me wel voorstellen dat je het laat voor wat het is. Aan de andere kant:

    Je bent er mooi uitgekomen, toch?

  5. Henk schreef:

    @Edwin: ik hoop het wel!

  6. janien schreef:

    Razend interessant artikel! Deze hele blog: niet te missen voor een ‘leesbevorderaartje’ als ik (ja, ik wil nog wel wat voor vernieuwend literatuuronderwijs …)!
    Ik zou veel meer moeten kunnen lezen. Blij met the Edwin Mijnsbergen als hoogglanzend referentiepunt!!

  7. Ik ga er bijna van blozen Janien 🙂

    Dank je wel!

    Edwin

Reageer