clear

zoeken

search

Jihadisten en het internet

29 maart 2008


In de Quest van april las ik vannacht een interessant artikel over de kwetsbaarheid van internet. Tot mijn verbazing blijkt het eigenlijk best mee te vallen met die kwetsbaarheid.

Anderhalve maand geleden begon ik me een beetje zorgen te maken over een verdachte serie kabelbreuken op onze zeebodems. Ik vroeg me af hoeveel moeite terroristen zich nu werkelijk zouden moeten getroosten om het internet plat te leggen. In Nederland blijkt dat best mee te vallen. De Amsterdamse Internet Exchange is weliswaar een belangrijk knooppunt van internetverkeer, met de nodige zwakke plekken maar zal volgens het Quest-artikel niet snel helemaal platgelegd kunnen worden.

In het artikel vond ik ook nog een verwijzing naar een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb): Jihadisten en het internet (PDF). Dit rapport uit 2007 bevat veel voorspelbare conclusies maar stelt ook verrassend dat Cyberaanvallen tegen het internet door jihadisten niet waarschijnlijk zijn en Cyberaanvallen via het internet evenmin. De dreiging zit ‘m vooral in de Informatie-inwinning en de onderlinge communicatie en planning via het web, alsmede de trainingen van Jihadisten in virtuele netwerken.

Er is onlangs overigens ook weer een samenvatting van ‘het actuele dreigingsbeeld terrorisme‘ (PDF) gepubliceerd. Ook best boeiend!

Het lijkt dus allemaal mee te vallen maar er is nog genoeg om je zorgen over te maken. Wat dat betreft hoeven we ons weinig illusies te maken…

Zo leer je nog eens wat, op een laffe zaterdagochtend.

@

2 Reacties

  1. Hans schreef:

    Laat je niet bangmaken Edwin.
    De video’s en audio’s van Bin Laden worden gewoon verspreid via servers in de VS.
    Ze staan op dezelfde schijven als Fitna 🙂

    Ik bekijk zelf ook wel eens gevechtstrainingen via virtuele netwerken.

  2. Da’s een prachtige instructie zeg. Beetje in de geest van AK 47 🙂

    Die video’s worden daar overigens niet alleen verspreid, vermoed ik ^^

Reageer