clear

zoeken

search

Leiders en katalysatoren

25 februari 2008

Marina heeft het thema ‘organisaties zonder leiders’ schitterend uitgewerkt in een visuele boekrecensie van het boek The Starfish and the spider. De visualisatie gaat in op vraagstukken waar ik ook regelmatig tegenaan loop. Daarom vind ik ‘m extra relevant.

Het is in dit kader ook wel aardig om een definitie van het begrip ‘katalysator’ te bekijken:

Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. De reactiesnelheid kan zowel verhoogd worden, als verlaagd (negatief katalytische werking). Als er over katalysatoren gesproken wordt zonder verdere aanduiding, kan uitgegaan worden dat het over positief katalytische werking gaat, versnelling van de chemische reactie.
Een bepaalde reactie kan zo langzaam verlopen dat het (letterlijk) eeuwen zou duren voordat een evenwichtstoestand is bereikt, maar door een katalysator wordt de kinetiek van de reactie sterk versneld.

Stof tot nadenken inderdaad!

@

2 Reacties

  1. Irene schreef:

    Mooie boekrecensie inderdaad!
    Het meest boeiende aan dit idee vind ik het loslaten van de controle, dat mensen beseffen dat ze niet alles meer kunnen controleren en daarom dingen los moeten laten. Ik denk dat dit een belangrijk element zal zijn in de ontwikkelingen de komende tijd. Ik ben benieuwd met hoeveel horten en stoten 🙂

  2. Dat deel spreekt mij ook erg aan Irene, het is een nieuwe manier van denken en doen die nog wel wat voeten in de aarde zal hebben. En zoals de recensie ook meldt: het zal lang niet overal gelden of uitgevoerd kunnen worden….

Reageer