clear

zoeken

search

Gratis downloaden: Adlib Bibliotheek Lite

06 februari 2008


Dit is je reinste IDM-sentiment: Adlib biedt de catalogus Adlib Bibliotheek Lite gratis aan op de website. De site meldt:

Adlib Bibliotheek Lite is speciaal bedoeld voor het beheer van kennis en catalogi voor kleinere bibliotheken en privécollectionneurs. Dat kan bovendien wel heel voordelig, want Adlib Bibliotheek Lite is helemaal gratis. Adlib Bibliotheek Lite is, zoals alle Adlib-toepassingen, uitgebreid, geïntegreerd en flexibel.

Adlib was ook de software die we in de opleiding gebruikten om het opzetten van databases onder de knie te krijgen. Ik weet nog goed dat het van vier jaar opleiding mijn zwakste thema was. Het was de bedoeling dat we een goedwerkende database zouden bouwen van rundveerassen van over heel de wereld, op basis van het fraaie boek van Marleen Felius. Dat vullen ging prima, maar van het beheer van de database snapte ik geen fluit. Ik was blij dat ik twee whizzkids aan mijn zijde had.

We kwamen tot een mooie deal: zij zouden de database bouwen, ik zou alle teksten schrijven en het eindproduct presenteren. Zo gezegd zo gedaan. Ik kreeg alle vrijheid van de boys. Er was wel een voorwaarde: ik mocht op één specifiek knopje niet klikken. Daar zat een ‘bug’ onder die zou leiden tot hele nare foutmeldingen.
Licht nerveus startte ik de demo en verdomd als het niet waar was: het eerste wat ik deed was op het bewuste knopje klikken. Hilariteit. De rest verliep gelukkig vlekkeloos en we scoorden toch nog een zeven.

Eenmaal in werking was er ook niet veel mis met Adlib. De docent was helemaal gek van de vele mogelijkheden van de software. Ik heb het programma gedownload. Ik ga binnenkort eens kijken hoe het er 7 jaar later uitziet allemaal. Er is overigens ook een gratis product voor Museumcollecties beschikbaar: Museum Lite.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Adlib met een scheef oog heeft gekeken naar de ontwikkelingen bij Library Thing etc. Een goede zaak dat vendors daarop anticiperen!

@

4 Reacties

  1. Robert schreef:

    Arrgh! Die oude versie van Adlib, gek werd je ervan. In DOS moest je dan tabellen gaan opvoeren en met elkaar koppelen en daar klopte dan weer geen hout van en iedere keer leverde het weer problemen op. Na avondenlang op de HHS te hebben gezeten, kreeg ik het eindelijk onder de knie en toen bleek het idd een heel aardig pakket te zijn. Sterker nog, ik kreeg het zelfs voor elkaar om het standaard AdLib plaatje van de startup, te vervangen door een plaatje van een tropisch eiland (met één of andere tekst erop). Wij hoefden geen koeien op te voeren, maar moesten objecten van het Rotterdams Archief invoeren (Rotterdam = bekend vanwege de havens = havens worden aangedaan door schepen = schepen varen op zee = op zee kom je eilanden tegen = soms zijn ze tropisch = hence het tropische eiland als beginplaatje).

    Overigens circuleerde in bepaalde kringen van de IDM-studenten een illegale, volledig op Windows, gebasseerde AdLib versie. Die kon je dan weer activeren door de regkey van de DOS-versie van de HHS te kopiëren naar een bepaalde map van die Windows-versie. Het zag er een stuk mooier uit en er zat vooral meer functionaliteit in.

    Ik ben dus ook wel benieuwd naar die nieuwe -gratis- versie van AdLib. Helaas lukt het mij vooralsnog niet om deze te downloaden. Na registratie volgt de melding “ExecuteNonQuery requires an open and available Connection. The connection’s current state is closed.” waarbij je niet meer verder komt.

  2. De site had gisteren ook problemen met laden zag ik later. Misschien dat het daarmee samenhangt.

    Wel grappig dat jij hetzelfde verdriet hebt gehad op de HHS als ik.

    Er was altijd veel gemopper. Maar de echte codekloppers draaiden hun hand er absoluut niet voor om!

  3. Daan schreef:

    Oooh, ik kan me dit helemaal niet herinneren van de opleiding maar ja, ik had dan ook nog colleges over microfiches en titelbeschrijven…

    Ik heb deze link wel doorgestuurd naar iemand die mij laatst via mail benaderde en voor een kleine bibliotheek op zoek was naar een oplossing. Hij dacht zelf aan Library Thing maar wellicht dat dit dit ook nog iets kan opleveren.

  4. Kijk! dan bewijzen we adlib misschien zelfs nog wel een dienst. Deze lite-versie kan tot 5000 titels aan. Dat is voor een kleine bibliotheek misschien wel genoeg en in geval van uitbreiding is er altijd nog het zwaardere pakket natuurlijk.

    Colleges microfiches? you is old skool indeed 🙂

    Original Gangsta ^^

Reageer