clear

zoeken

search

Boeken die je dommer maken

25 januari 2008


Virgil Griffith herinner je je misschien nog wel als de bedenker en bouwer van de Wikipedia Scanner, een tool die vorige zomer veelvuldig in het nieuws kwam.

Griffith is niet op zijn lauweren gaan rusten, integendeel: hij heeft zich op een nieuw project rondom dataverzamelingen gestort, Books that make you dumb.

Dit project komt er kort gezegd op neer dat er op Facebook gegevens zijn verzameld over de tien meest populaire boeken op Amerikaanse universiteiten die vervolgens zijn gekoppeld aan de gemiddelde SAT-scores van studenten die de bewuste universiteiten bezoeken. SAT is een soort toelatingstest voor studenten in de VS, waarmee gemeten wordt of de student voldoende in staat is om kritisch te denken en problemen te analyseren en op te lossen.

Het is een project dat op een merkwaardige manier intrigeert. Voor de rest heb je er niet zoveel aan volgens mij, maar wat zou dat? Je bent weer even van de straat ^^

Zie ook de FAQ.

@

Via

4 Reacties

  1. Richard schreef:

    Misschien komt het doordat ik te veel lees, maar ik snap hem niet helemaal. Ik vermoed dat als je veel boeken die links staan gelezen hebt, je dommer bent geworden. En slimmer als je boeken hebt gelezen die rechts staan.

    Maar ik heb boeken aan alle kanten gelezen, dus netto zal het bij mij niet zo veel uitgemaakt hebben. Denk ik.

  2. De boeken die links staan werden relatief veel gelezen door studenten die lagere SAT-scores hadden inderdaad.

    Zegt verder ook niet zoveel inderdaad. Iedereen leest ook wel eens pulp toch? Maar als alleen de high brow stuff populair is op een universiteit die hoog scoort zegt het misschien weer wel wat.

    Hoe dan ook apart 🙂

  3. Liek Schoeren schreef:

    Het boek Lolita valt in ieder geval in erg op in positieve zin. Als ik nu nog Lolita ga lezen helpt dat bij mijn intelligentiescore? Ik heb wel de film gezien…

  4. Ik weet niet of dat ook telt Liek 🙂

Reageer