clear

zoeken

search

P2P 2007: nog altijd dominant

28 december 2007


Wired’s Threat Level verwijst naar een interessant rapport van Digital Music: the Digital Media Desktop Report. Voor dat rapport moet je 295 dollar neertellen. Een verwijzing naar een full-text versie kan ik hier dus niet plaatsen, daarvoor verwijs ik je naar je favoriete P2P-programma 😮

Dat is geen probleem natuurlijk; de kans dat jij P2P-software op je pc hebt staan is namelijk vrij groot. Het rapport zegt 1,7 miljoen pc’s onderzocht te hebben en op 36 % daarvan Limewire te hebben aangetroffen. Dan zou je inderdaad uitkomen op ongeveer een derde van alle internetgebruikers.

Nu.nl zegt daar ook nog iets over in het jaaroverzicht internet 2007:

Meer dan tien jaar na de doorbraak van de MP3 hebben de muziek- en filmindustrie nog altijd geen goed antwoord gevonden op de opkomst van internet. Of ze hun muziek voorzien van kopieerbeveiliging of rechtszaken voeren tegen fanatieke piraten, de consument maakt het allemaal weinig uit: die downloadde er ook in 2007 weer lustig op los. Bestandsuitwisseling is nog altijd verantwoordelijk voor het overgrote deel van het internetverkeer, en films, muziek en porno zijn daarbij een stuk belangrijker dan legale downloads als Linuxdistributies.

Nu.nl verwijst daarbij op hun beurt weer naar een studie van iPoque waaruit blijkt hoeveel beslag P2P op het internetverkeer legt. In 2007 was dat in Oost-Europa maar liefst 84 %, ‘s nachts zelf 95 %!

Zelf download ik de laatste maanden niet meer zoveel. Als ik al muziek binnenhaal (natuurlijk alleen om even te beluisteren ^^) is het via Soulseek, al jaren mijn favoriete programma. Dat is vooral mijn favoriet omdat je er ook bijzonder obscure muziek mee kunt vinden.
Wat ik af en toe nog wel doe is via Bitcomet boekjes en internationale tijdschriften bekijken. In Netvibes krijg ik keurig attendering op de gedigitaliseerde laatste edities van onbetaalbare blaadjes. Die check ik zo nu en dan even, om ze na inzage meteen weg te mikken; je kijkt er later toch nooit meer naar.

Strikt genomen ben ik dus net zo stout als velen maar toch vind ik zelf dat het allemaal redelijk is wat ik doe. Ik heb gisteren ook nog een veel te duur Engels game-tijdschrift gekocht. Ik koop sowieso vaak tijdschriften. Ik koop ook regelmatig dure games en extra benodigdheden, terwijl je die ook kunt downloaden. Ik betaal meestal nog voor mijn films en heb honderden cd’s in de kast waar ik ook veel te veel geld voor heb betaald. Van het downloaden van muziek gaat na een tijdje de lol wel af.

Ik ken veel mensen die op vergelijkbare wijze met p2p omgaan. Hoe zit dat met jullie? Kopen jullie alles netjes? En zou je dat bijvoorbeeld ook doen als je minder te besteden zou hebben?

@

Foto.

6 Reacties

  1. Robert schreef:

    Eigenlijk hetzelfde verhaal hier. Ik betaal netjes voor de DVD’s die ik wil bezitten (of ik huur ze), betaal voor de CD’s die ik wil hebben (muziek waarvan je zeker weet dat je het na drie keer luisteren nog niet zat bent) en mijn tijdschriften betaal ik meestal ook braaf.

    Dat laatste was overigens niet altijd zo. Helaas ben ik nu ook in de systemen van de Haagse Hogeschool School student af, want tot op een maand geleden was dat dé ideale plek om snel specifieke artikeltjes of krantenberichten te downloaden via de databases die beschikbaar werden gesteld door het portal van de bieb. Dat zit er dus helaas niet meer in 🙁 Dat wordt dus nu vooral Open Access tijdschriften en blogs raadplegen 😉

    Muziek downloaden doe ik incidenteel. Met kerst download ik veel kerstnummers voor mijn vriendin en raak LimeWire vervolgens niet meer aan voor een paar weken. Daarna kijk ik weer naar de lijsten op 3FM, download de daarop vermelde nummers en bepaal vervolgens of ik de muziek leuk vind. Zo ja, dan scoor ik de CD voor maximaal 15 euro bij de Free Records Shop. Zo nee, dan laat ik de muziek staan zodat andere P2P’ers de muziek kunnen downloaden en misschien wel leuk vinden.

    Het één en ander is niet ingegeven vanuit economische motieven. Ondanks dat mijn inkomen het afgelopen jaar is gestegen, maak ik niet anders gebruik van downloads.

    Vroeger downloadde ik nog wel eens software via P2P-netwerken, maar dat vertrouw ik niet meer zo. Als ik bepaalde software écht nodig heb voor hobbies en het is te duur om te kopen (meer dan 50 euro), dan wil het nog wel eens gebeuren dat ik de trial-versie van de software download en vervolgens heel toevallig een key van bv. cracks.am op mijn PC vind.

    Greetz

  2. Bedankt voor je uitgebreide reactie Robert. Het meest opvallende erin vind ik eigenlijk nog de opmerking dat je zo enthousiast gebruik maakte van de databases van de HHS.
    Dat hoor je niet zo vaak!

    Voor de rest kan ik alleen maar zeggen dat U een eerbaar burger is 🙂

  3. Robert schreef:

    Het enthousiasme komt vooral voort uit het eigenbelang wat het dient 😉

    Het is erg handig om je middels een aantal artikelen en wat andere bronnen in te lezen in een bepaald onderwerp en ergens een (voorzichtige) mening over te vormen. Helaas zijn dergelijke databases dan weer te duur qua licenties voor kleinere bedrijven (waar ik bv. werk), dus ik wilde heel graag mijn abo bij de HHS blijven voortzetten. Dat was weliswaar mogelijk, maar dan zonder dat je vanuit huis de databases kan raadplegen. Dat was dus geen optie 🙂

    Wanneer OB’s zoiets zouden aanbieden, denk ik dat veel analisten, consultants, adviseurs en andere figuren die zich onderaan de voedselketen bevinden, opeens maar al te graag lid willen worden van de OB 🙂

    Voor de rest ben ik natuurlijk een buitengewoon eerbaar burger 😉

  4. Hee eerbare,

    Maar je kunt toch ook het aanbod van de KB gebruiken, bijvoorbeeld? Je woont zelfs in Den Haag.

    Als in //www.zebi.nl/mijn/kbjaarpas?

    Of heb je daar niets aan?

  5. Robert schreef:

    Jeps, ik ben zelfs een bezitter van een KB-pas (hoewel het misschien zo zou kunnen zijn dat ik geroyeerd ben omdat ik mijn contributie niet heb betaald omdat ik verhuisd ben zonder hun in te lichten over het nieuwe adres voor de acceptgiro…). De krantenbank is inderdaad geweldig, maar de tijdschriften zijn helaas van wat minder allooi. Ze richten zich veel op sociologen en personen die verliefd zijn op taal. Helaas is dat nou net niet interessant voor mijn werk, dus laat ik dat vaak links liggen.

    Groeten vanuit het eerbare Zoetermeer

  6. Dan moest je maar weer gaan studeren. Ik kan je de digitale collectie van de Universiteit Utrecht ook van harte aanbevelen 🙂

Reageer