clear

zoeken

search

Overheid.nl Monitor: www.zeeland.nl beste provinciale website

26 november 2007


De website van de Provincie Zeeland is door Overheid.nl Monitor uitgeroepen tot beste provinciale website van 2007. De beoordeling van de monitor is gebaseerd op een vragenlijst (PDF) van maar liefst 107 pagina’s.

Het is op zich wel jammer dat Zeeland.nl nu net niet is meegenomen in de webtest van InformatieProfessional, die in het novembernummer van 2007 staat. Ik had die twee graag even vergeleken, temeer omdat IP er juist naar heeft gestreeft om wat onafhankelijker naar overheidswebsites te kijken dan de Monitor van overheid.nl zelf.

Ik zou graag linken naar de documenten van IP, maar die zitten helaas nog steeds achter een login en ze hier plaatsen in een box.net-widget durf ik dan ook weer net niet.

Wat mij in de test van IP vooral opviel is dat nog zo weinig overheidssites werken met goede en actuele RSS. Daar kunnen ze echt nog wel een slag maken. Veel websites zijn nog steeds digitale vertalingen van organogrammen en richten zich nog veel te veel op professionals en direct betrokkenen, in plaats van op de burger.

Bij Zeeland.nl valt dat wel mee. Daar kom je op de homepage veel zaken tegen die voor burgers relevant kunnen zijn. De site ziet er prima uit en navigeert redelijk goed. De zoekfunctie vind ik minder prettig. Als ik in een zoekmachine buiten de site zoek, valt het me op dat een zoekactie in Google op ‘subsidie 2007 Zeeuwse Bibliotheek’ de gebruiker eerst naar zbdigitaal en Livre leidt, en dan pas naar een Provincie-document. Als je het jaartal weglaat verschijnen er wel meteen twee overheidssites (de site van de gemeente Middelburg is ook beoordeeld door IP) in beeld.

Als ik binnen de site zoek op ‘subsidie Zeeuwse Bibliotheek’ valt de relevantie me ook wel een beetje tegen. De eerste vier treffers zijn hetzelfde en hebben betrekking op Vitale Dorpen. Binnen dat resultaat is het dan nog even verder zoeken met ctrl-F, maar vind je weinig interessants. De tweede treffer komt ook vier keer terug en biedt evenmin wat ik zoek.

Als ik ga zoeken op alleen ‘bibliotheek’word ik helemaal niet vrolijk. Dan krijg ik allemaal treffers over de N62. Het menu helpt me dan ook niet snel verder; dat klapt wel uit maar niet terug in, en de kop van het hoofdmenu is niet aanklikbaar. Je bent zo tien minuten verder.

Nu gaat het mij er niet om bewust naar zwakke punten te zoeken. De tests melden ook dat zoekfuncties binnen overheidssites nog veel verbetering behoeven. Maar een klein tegengeluid lijkt me ook wel op z’n plaats. Goed uit de bus komen in tests als deze is een enorme opsteker, omdat er naar bijzonder veel aspecten wordt gekeken. Echter: als afzonderlijke gebruikers gericht gaan zoeken op een van de 1600 subsites van overheid.nl, valt dat lang nog niet altijd mee. Grote tests als deze geven niet al te veel inzicht in dat ‘kleine zoekleed’ (en onderkennen dat ook).

En voor mij persoonlijk? Naar websites zonder RSS ga ik niet zo vaak meer, alleen als ik er echt moet zijn, voor gerichte informatie. Als het niet in Netvibes of iGoogles past, valt het snel buiten mijn scope. Voor surfen heb ik te weinig tijd in deze woelige tijden.
En ik zie geen rss-icoontje bij de Provincie. Als ik zoek op de term ‘rss’ krijg ik nul resultaten en ook netvibes detecteert geen feeds.

Het grote publiek zal daar geen traan om laten, maar voor mij neemt de relevantie dan snel af. Ik heb ook geen zin om er een feedscraper op los te laten.

(disclaimer: inderdaad, dit geldt ook voor de sites van de ZB en de gemeente Middelburg. Over die eerste kan ik alleen maar zeggen dat RSS wel voldoende is aangekaart maar dat het er nog niet is omdat het huidige CMS er niet in voorziet. Dat verandert- na een extra betaling aan de leverancier- in de nieuwe versie. In de wondere wereld van softwareleveranciers schijnt RSS extra geld te moeten kosten.)

@

Afbeelding.

Reageer