clear

zoeken

search

Jongen gearresteerd voor het bezit van The Anarchist Cookbook

09 oktober 2007


In Engeland is een 17-jarige jongen gearresteerd omdat hij een exemplaar van the Anarchist Cookbook in zijn bezit had. Precies: een boek dat gewoon verkrijgbaar is uit de lange staart van Amazon.

De arrestatie is mogelijk op grond van de Terrorism Act 2000.

Nu is het ook wel zo dat het boek controversieel is. Je kunt er onder meer van leren hoe je explosieven maakt met huis-, tuin- en keukenmiddelen of hoe je een slot openkrijgt zonder sleutel en verder wat hack- en afluistermethodes, een beschrijving van de hallucinogene werking van de klimmende blauwe winde, enzovoort.

Maar ga je iemand vervolgen voor het lezen ervan? Dat boek kan al van het web geplukt worden sinds het web bestaat. Het is een klassieker. Er zijn zelfs speciale sites aan gewijd, hij is full text beschikbaar, noem het maar op.

En als je het onverhoopt niet kan vinden onder de titel, kun je altijd nog zoeken op de Nickname ‘Jolly Roger‘ (wat ook de bijnaam is van de klassieke piratenvlag)

Kijk ik kan me best voorstellen dat mensen boeken als deze als een gevaar beschouwen en liever zouden zien dat het helemaal niet beschikbaar is. Maar dat is het wel en het is krankzinnig om mensen te arresteren op basis van de boeken die zij lezen. Daar blijf ik in volharden.

Ik denk terug aan de tijd dat ik 15 of 16 was. Ik was een trouw bezoeker van de Zeeuwse Bibliotheek en om de zoveel maanden verlegde ik mijn aandacht naar nieuwe rubrieken. Ik las altijd graag over sociologie, (para-) psychologie en mythologie maar evengoed over muziek, geschiedenis en trivia. En over politieke (tegen-)bewegingen. Ik wilde mezelf graag informeren over het gedachtengoed van Roel van Duijn en PROVO, ik wilde begrijpen wat de hippies ooit bezielde en raakte gefascineerd door werken als het Tibetaans Dodenboek en het werk van de Beat-generation.
Maakte dat me tot een beatnik, Provo of Toornige Boeddhist? Natuurlijk niet. Ik was de wereld aan het verkennen en deed dat ook door boeken te lezen. Maar stel je voor dat iemand van ‘het gezag ‘mij toen had aangetroffen met een werkje van Bakoenin in de hand: was ik dan ook gearresteerd, omdat het anarchisme van de daad zo gevaarlijk was ooit?

Misschien zit er meer achter het berichtje op de site van de BBC dan je zou vermoeden. Dat durf ik nu even niet te zeggen. Maar als de arrestatie echt alleen heeft plaatsgevonden op basis van dat boek durf ik wèl te zeggen dat ik het er niet mee eens ben.

Waarvan akte.

@

Update: er was inderdaad wel iets meer aan de hand, zo lijkt het. Of de arrestatie daarmee ook gerechtvaardigd is durf ik natuurlijk niet te zeggen.

5 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    “De lange staart”?! Is dat een uitdrukking?

  2. Ja, vernoemd naar het boek ‘the long tail’ van Anderson:

    //tinyurl.com/37tzua

  3. Peppi & Kokki schreef:

    Zeg ben je nu alweer met “kookboeken” bezig ? Houtertochmeeop want het wordt toch niets……..

  4. Diffent kind of cooking dan toch

  5. Anoniem schreef:

    Was het niet ‘De pen is machtiger dan het zwaard’?

Reageer