clear

zoeken

search

Picnic 07: Mossberg, Keen en Weinberger

27 september 2007


De afgelopen maanden zijn Weinberger en Keen hier al vaak aan bod gekomen. Zojuist zag en hoorde ik beide heren in levende lijve en dat stelde me niet teleur. Integendeel. Veel van wat zij te melden hadden had ik al gelezen in hun boeken, op blogs en in boekbesprekingen of gezien in vodcasts. In die zin was het een redelijk voorspelbare sessie. Maar een live-presentatie is toch anders. Je hoort de bevlogenheid in de stem van Weinberger en in het debat na de presentatie zie je aan de lichaamtaal goed wanneer de discussie geregisseerd is en wanneer de woorden echt aankomen.

Op de inhoud van de discussie zal ik niet diep ingaan nu, die ging feitelijk over de zegeningen en beperkingen van het web: over een teveel aan informatie en de menselijke behoefte aan structuur. Over de sociale aspecten van kennis en informatievaardigheden van de massa.
Erg boeiend allemaal, maar de discussie kent geen winnaars. Het is maar net hoe je dingen bekijkt. Hele volkstammen geven er helemaal niets om waar zij hun informatie betrekken en hebben geen zin om diep te moeten graven maar Andrew Keen had een bijzonder goed punt toen hij stelde dat veel (jonge) mensen het onderscheid tussen betrouwbare informatie en nonsens niet meer goed kunnen maken, simpelweg omdat ze dat nooit geleerd hebben. Dat is inderdaad gevaarlijk.

Die Keen. Ik krijg eigenlijk steeds meer sympathie voor hem. Voordat ik zijn boek las ageerde ik fel tegen hem. Zijn boek stemde me al milder en nu hij aan de gesprekstafel zijn standpunten nuanceerde kon ik me best goed vinden in veel van de dingen die hij zei. Dat bewijst eens te meer dat je niet te snel moet oordelen over iemand, ook niet als ze er zomaar even inklappen met afwijkende meningen over dingen die je persoonlijk aan het hart gaan…

Interessant was ook de aanwezigheid van Walt Mossberg, redakteur van de Wall Street Journal. Een bedachtzaam heerschap, die vandaag bemiddelde en een beetje advocaat van de duivel speelde. Dat deed hij goed. Maar ook voor hem gold dat je de uitspraken steeds een beetje aan voelde komen.

Dat doet niets af aan het feit dat de opening zeer naar mijn zin was. Het zijn mensen waar je graag naar luistert en waar je in een later stadium nog vaak aan terug zal denken. Zo hoort het.

Nu ga ik weer de mooie buitenlucht in. Iemand zei gisteren dat het ‘toch geen weer was om te gaan picknicken’. Helemaal mis. Het is stralend.

Ik ga eens kijken of ik de Haarlemse Klerk kan traceren.

@

8 Reacties

  1. Daan schreef:

    En de foto met Weintje? Wel gaaf dat je heren live zag.
    Nog even inhakend op het op het stukje over Woody, blij om te horen dat het fruit (appels lekker dit jaar?) weer present is 🙂

  2. Leuk om te lezen dat je de verpakking van de boodschap kon scheiden bij Keen. Mooi als dat lukt!

    Ik ga je helaas toch niet zien op Picnic. Wel serieus gekeken (ga jij naar Identity 2.0? Lijkt me wel leuk!), maar ik vind het echt te veel geld (en om nou alleen voor de gratis te gaan ..)

    Heb voor het geld dat ik niet heb uitgegeven aan Picnic net een External Hard Drive gekocht 🙂

  3. Ha Marien!

    Toch nog een beetje genieten dan. Het jammerste is dat Jaap z’n kaart onverhoopt ongebruikt bleef vandaag :-/

  4. Jaap van de Geer schreef:

    Kaart blijkt gelukkig toch gebruikt te zijn. Keen en Weinberger inmiddels gezien…en ik moet zeggen…ik neig toch met je mee te gaan: Keen komt evenwichtig over in deze discussie en brengt een aantal punten aan de orde waar Weinberger geen sluitend antwoord op heeft.

  5. Wim Keizer schreef:

    Was ii door enthousiaste (en zich naar mijn gevoel wel eens beledigd voelende) bloggers net bekeerd tot Weinberger, moet ik toch Keen weeer serieus nemen…

  6. Hoi Wim!

    Leuk om je hier een keer te zien! Bloggers zijn net zo gevoelig voor feedback, in welke vorm dan ook, als alle niet-bloggers. Niets menselijks is hen vreemd, kortom 🙂

    Wat betreft Keen: ik vind persoonlijk dat hij veel balletjes heel makkelijk inkopt maar evengoed dat er iets meer achterzit dan de uitingen in zijn boek.

    Eigenlijk moet je beide boeken even lezen om je oordeel te kunnen geven.
    En zelfs dan valt het nog niet mee, zo leerde ik in Amsterdam 🙂

  7. Wim Keizer schreef:

    Ok, Edwin, er zijn geen simpele waarheden. Dat houdt discussies boeiend.

Reageer