clear

zoeken

search

Houtturtochmeeop!

16 september 2007


De media worden regelmatig beheerst door berichtgeving over religieuze uitingen, reacties daarop en de impact ervan op de samenleving. Nu maakt de CU zich bijvoorbeeld weer druk om een kunstwerk.

Ik vind het allemaal best hoor, dat alle mensen zo hun overtuigingen hebben, maar ik vind het toch wel zonde dat er zoveel energie en geld wordt gestoken in het compromis. Men wil niemand voor het hoofd stoten door de verkoop van Mein Kampf toe te staan maar men gedoogt wel het bezit ervan in bibliotheken. Een striptekenaar die te ver gaat in zijn spot met de islam wordt meteen met de dood bedreigd en ook in Nederland rust er een taboe op het doen van uitlatingen over tropische geloofsvormen. Maar oeverloos mekkeren over bepaalde vormen van reclame kan dan weer wel.

Maar zoals al die mensen niet zitten te wachten op de uitingen van heidenen, zo zitten de ongelovigen niet te wachten op hun opvattingen. Ik proef er vaak meer haat in dan liefde, en die andere wang wordt andersdenkenden nog maar zelden toegekeerd.
Kunnen zij zich dan ook niet beperken tot razernij in eigen kring, binnen de eigen gemeente, binnen een eigen blogosphere?

Men is er in ieder geval wel actief. Ooit schreef ik al over de mooie initiatieven eBible en E-church en vandaag lees ik over het boek The Blogging Church. Prima! Dan is iedereen vrij om de bronnen wel of niet te lezen en blijven de media gevrijwaard van al die onbeduidende onzin. En ze zijn best interessant hoor, die blogs, zelfs voor de atheïst.

Want inderdaad: ik rep er zelden over maar ik reken mezelf toch wel tot de atheïsten…en ik heb normaal gesproken helemaal niet de behoefte om dat uit te dragen. Daar koop je tenslotte maar weinig voor. Ik zal vandaag eens een uitzondering maken, als een soort statement. Heerlijk zinloos. Daar zitten mensen die geloven net zo min op te wachten als atheïsten op al die reuring in de naam van de bijbel.

Ondertussen is mijn verzoek tot aanschaf niet gehonoreerd. Dat gebeurt niet vaak. Nu moet en zal ik dat boek lezen natuurlijk. Ik hoop dat men in Breda bereid is om het uit te lenen aan Zeeland.

@

8 Reacties

  1. Henk schreef:

    Ben zeer benieuwd waarom dat verzoek-om-aanschaf niet is gehonoreerd…

  2. Hoi,

    Er waren een paar redenen:
    Er was recentelijk al vrij veel aangeschaft over atheïsme, het budget voor die rubriek is ver op en ook nog een reden waar ik mezel niet zo goed in kon vinden: bijna niemand had het nog.

    Dat leek mij juist een goede reden om het aan te schaffen eigenlijk. In de States stond het boek geruime tijd in de Times top tien.

    En dan voor 16 dollar…

    Ut bin oal keuzes…

  3. Henk schreef:

    Ik heb -als athëist- er wel eens aan gedacht gedacht om lid te worden van het Humanistisch Verbond. De slogans Zelf denken, samen leven en Zonder het humanisme zijn we aan de goden overgeleverd spraken me wel aan. En het is een grote club die een tegengeluid kan laten horen. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan. Het deed me toch teveel aan een kerkgenootschap denken…

  4. Ha, ja, dat gevoel heb ik ook altijd een beetje bij hun. Dan zou je alsnog de klos zijn, maar dan anders 🙂

  5. kjmollema schreef:

    Ha Edwin,

    Hoewel ik zelf full time christen ben en daarnaast me heb aangesloten bij een kerkgemeente, zal ik toch bij de laatsten horen die me druk zou maken over kunstwerken, blogs of welke andere vormen van spot dan ook. Het enige wat me boos maakt is de ontolerantie en de ruzie over en weer die uiteindelijk soms / vaak leidt tot oorlogen.
    Al dat gezanik dat is niet waar God het over heeft. Waarom al die christenen dat dan toch nodig vinden… ik weet het niet.

    Als het aan mij ligt ben ik in ieder geval lekker tolerant en oprecht geinteresseerd in de mening van een ander. Mits die maar serieus is en niet intolerant naar anderen.

  6. Hoi Klaas-Jan

    Daar kan ik allen maar respect voor hebben. Die tolerantie is waar het uiteindelijk allemaal om draait.
    Het is vaak de goddeloosheid die de schuld krijgt van ellende, en dat is soms ook wel terecht maar de geschiedenis leert ons toch ook dat het geloof ook al tot veel strijd en bloed heeft gelijk.

    Gelukkig heeft elke tak ook positieve uitzonderlingen die het tegendeel bewijzen 🙂

  7. robert schreef:

    Over intolerantie gesproken… ik ben nu een boek van Roald Dahl aan het lezen uit de bibliotheek en alle “godslasterende” woorden zijn daar consequent met potlood doorgestreept.

    Dat is de 1e keer dat ik zoiets zag, maar mijn bloed kookte aardig vanwege het feit dat iemand anders bepaalde dat ik dergelijke woorden niet mag lezen…

  8. Dat gebeurt hier in Zeeland ook nogal eens Robert, erg irritant inderdaad!

    Lees het boek dan gewoon niet, denk ik dan.

    In mijn vorige reactie bedoelde ik overigens ‘geleid’ i.p.v. van ‘geleid’ maaar dat was vast wel al duidelijk…

Reageer